Enrera Mòdul 7
Llengua oral i escrita: resposta de les TIC als problemes d'aprenentatge ---
Pràctica 

 

Plantilles i formularis

L'objectiu d'aquesta pràctica és veure les plantilles del Word: la utilitat que tenen com a fitxes de treball en concret per treballar textos amb una determinada estructura, com són les descripcions.
 

 

Característiques de les plantilles i dels formularis del Word
 

 

Desenvolupament de la pràctica

Pràctica 1. Les plantilles

  1. Obriu el Word. Aneu al menú Archivo | Nuevo. S'obre la finestra Nuevo amb totes les plantilles disponibles en el Word.
  2. Observeu com estan classificades per tipologies: General, Cartas y faxes, Memorandos, Páginas web, Otros documentos. Per defecte el Word crea els documents amb la plantilla Normal.dot.
  3. Aneu a la categoria Cartas y faxes, i escolliu, per exemple, la plantilla Carta moderna. Valideu amb el botó Aceptar.
  4. Ens presenta un document basat en la plantilla escollida. Ara cal omplir-lo d'acord amb les nostres necessitats. En acabar, deseu el document: menú Archivo | Guardar.
  5. Obriu més documents basats en altres plantilles. Observeu com totes ja disposen d'un contingut.

En l'ús de les plantilles cal tenir clar que aquestes no es modifiquen quan escrivim en el document que ens presenten. No escrivim en la mateixa plantilla, sinó en el document que la plantilla genera.

Qualsevol document del Word el podem convertir en plantilla. Només cal que a l'hora de desar-lo aneu al menú Archivo | Guardar i seleccioneu a Guardar como tipo l'opció Plantilla de documento (*.dot).

Les plantilles es desen a la carpeta Microsoft Office | Plantilles (si així ho tenim configurat a Herramientas | Opciones | Ubicación de archivos). D'aquesta manera les tenim a la nostra disposició des del menú Archivo | Nuevo.

Pràctica 2. Ús educatiu de les plantilles

  A l'escola podem utilitzar les plantilles per crear models d'exercicis, models d'informes i altres documents d'ús freqüent.
Textos, dibuixos, taules i estils es poden integrar en les plantilles per ser utilitzats pels alumnes en els corresponents documents, però sempre disposem de l'original (la plantilla) intacte.

A continuació visualitzareu un document basat en una plantilla concebuda per treballar la descripció a partir de l'observació, així com per millorar i completar el procés de redactat.
És un exemple en el qual potser destaca més l'impacte visual que el contingut , però el presentem per veure les grans possibilitats que ofereixen les plantilles en gairebé tots els camps de l'aprenentatge.
 

  1. Copieu el fitxer wplan01.dot a la carpeta Plantillas del Microsoft Office.
  2. En el Word aneu a Archivo | Nuevo i, a la categoria General, escolliu wplan01.dot i accepteu.
  3. Us presenta un document basat en aquesta plantilla (si cal, modifiqueu el zoom per millorar-ne la visió). Està preparat per tenir accés només als llocs on cal una resposta.
  4. Feu allò que proposa la fitxa. Observeu-ne la utilitat. En acabar, es pot imprimir i també desar com un document Word (Archivo | Guardar). Recordeu que tot i el treball que heu fet sobre el document, sempre disposeu de l'original intacte, ja que la plantilla no es modifica i podeu tornar-la a obrir les vegades que faci falta.

Pràctica 3. Preparar una descripció

La pràctica consisteix en la creació d'una plantilla semblant a la de la pràctica 2, que treballi la redacció basada en la descripció d'un dibuix que conté la mateixa plantilla.
Utilitzeu el fitxer de dibuix wplan.gif que hi ha al CD Materials de formació.
 

  1. En el Word, aneu a Archivo | Nuevo, seleccioneu Documento en blanco i accepteu.
  2. Per afegir la imatge, aneu a menú Insertar | Imagen | Desde archivo... Busqueu el fitxer wplan.gif i Insertar.
  3. Ja teniu el dibuix al document. Feu clic sobre el dibuix, baixeu-lo per tal de desar espai sobre el dibuix (hi posarem algun títol). Amb els botons de redimensionar de les cantonades del dibuix (surten quan està seleccionat) doneu-li una mida que ocupi una mica més de mitja pàgina.
  4. Seleccioneu la imatge. Feu un clic amb el botó secundari (dret) del ratolí al damunt de la imatge. De les opcions que apareixen, aneu a Ordenar | Detrás del texto.
  5. A continuació, aneu al menú Formato | Imagen... i a l'opció Ajuste marqueu Ninguno. Desmarqueu, si cal, l'opció Posición | Mover objeto con el texto.
  6. Una vegada teniu la imatge fixada passareu a posar text al document. A la primera línia poseu un títol a la fitxa. Per exemple: "Observa el dibuix i respon", amb un tipus, mida i color de lletra adequat.
  7. Desplaçeu-vos sota el dibuix (amb Retorns). Aquí hi posarem preguntes sobre el dibuix, i l'espai per la resposta el farem amb l'ajuda dels formularis. El text de cada pregunta pot anar precedit de vinyetes (menú Formato | Numeración y viñetas...). Redacteu la primera frase, per exemple:
    • Què porta a la mà el nen ?
  8. Situeu-vos al final de la frase i, a la barra d'eines Formularios cliqueu sobre la icona Campo con lista desplegable.Tot seguit premeu la icona Opciones de campos de formulario. Aneu a Elemento de la lista i escriviu unes tres o quatre possibles solucions: un estel, una pilota, una baldufa...; cal prémer cada vegada sobre Agregar i les afegeix a Elementos en la lista. Cal que al primer lloc de la llista hi poseu una opció de puntets (en blanc) o ratlletes, ja que és la que surt a la fitxa.
  9. Escriviu-hi més frases del mateix tipus:
    • La gorra del nen és de color______
    • El nen juga  a pilota? ____ (Sí/No)
    • El nen no porta sabates, porta ______
  10. Finalment, prepareu un resum final que l l'alumne haurà de completar. Poseu de títol "Completa:", i escriviu unes frases a les quals desareu unes paraules en blanc, per completar. En aquest cas, sense opcions per triar, heu d'escollir Campo con texto. Per exemple:
    • El nen juga amb un_____, porta una _____ de color verd, uns pantalons llargs de color ______ i un ______ de color vermell. Als peus porta uns ____ .
  11. Col·loqueu-vos al lloc on caldrà escriure la paraula que falta (no heu d'escriure les ratlletes), i marqueu, a la barra de Formularios, la icona Campo con texto: automàticament hi desa un espai per omplir.
  12. És recomanable limitar la llargada d'aquest espai. Seleccioneu-lo i premeu Opciones de campo de formulario; a l'apartat Largo máximo poseu-hi el nombre que coincideixi (o una mica més) amb les lletres de la paraula de la  resposta.
  13. En acabar, feu clic sobre Proteger formulario, i comproveu-ne el funcionament. Si cal fer modificacions, torneu a fer clic sobre Proteger formulario.
  14. Per desar la plantilla, primer deixeu-la a punt per resoldre: activeu Proteger formulario, poseu un zoom adequat (50%) i col·loqueu-vos al començament de la fitxa.
  15. Al menú Archivo | Guardar i a Guardar como tipo seleccioneu Plantilla de documento (*.dot). Poseu-li un nom i Guardar.
  16. Tanqueu els documents oberts i aneu a Archivo | Nuevo  i seleccioneu la plantilla que heu creat. Podeu fer l'activitat, imprimir-la, desar-la com a document (*.doc), etc.