Enrera
Mòdul 1
Recursos TIC a l'educació infantil
  Pràctica
1
2
3
4
5
6
   
Exercicis
Exercicis
 
Personalitzar la documentació de l'aula
 

Al llarg del curs i en diferents ocasions, de ben segur que haureu d'enviar notes o comunicats a les famílies. Se us proposa que tingueu preparades unes plantilles personalitzades que continguin un motiu o un dibuix decoratiu relatiu a algun tema d'interès. Si la vostra classe té un nom o si esteu treballant un projecte, un centre d'interès o una unitat didàctica, podeu escollir algun d'aquests temes per preparar la plantilla.

Una plantilla és un patró o model per crear un document però que, a més, pot guardar text, imatges, estils, etc. La plantilla serveix com a base dels documents basats en ella.

   
Desenvolupament de la pràctica
 

Preparació de plantilles amb el Writer que continguin encapçalament, un peu de pàgina i una marca d'aigua.

En aquesta pràctica, utilitzareu:

  • El programa Writer
  • Una imatge proporcionada a la mateixa pràctica
Prąctica Fer una plantilla que contingui un encapçalament i un peu de pàgina

Hi ha dues modalitats per crear plantilles amb el Writer:

  • Crear plantilles noves basades en altres de ja existents.
  • Crear plantilles a partir d'un document.

El més usual és crear plantilles a partir d'un document (i per tant, basades en la plantilla Document de text) i afegir-hi les modificacions necessàries.

Per crear una plantilla basada en un document, cal seguir els passos següents:

  • Crear el document o, si és el cas, recuperar-lo del disc.
  • Definir o modificar la configuració, definir o modificar els estils personals, modificar o afegir els elements que tindrà la plantilla que es vol crear.
  • Desar el document com a plantilla.

Fem-ho ara pas a pas:

  • Obriu el Writer.
  • Prepareu un document nou, amb l'orientació que necessiteu (vertical o horitzontal, mòdul 1: pràctica 2).
  • Assegureu-vos que esteu visualitzant el document en la forma Format d'impressió (menú Visualitza | Format d'impressió ).
  • Accediu a la zona de l'encapçalament fent-la activa des del menú Insereix | Capçalera | Per defecte.

Veureu que la zona de l'encapçalament apareix a la part de dalt i s'ha tornat editable. Ara es pot escriure text o inserir una imatge. La zona del peu de pàgina es mostra de la mateixa manera.

Potser us orientarà fer visibles els límits del text. Aneu al menú Eines | Opcions i seleccioneu Aparença, marcant després l'opció Límits del text, tal com es mostra a la imatge següent:

Introduïu un text a l'encapçalament, com ara:

CEIP El Tren - Classe dels dofins

Als encapçalaments i peus de pàgina també es poden posar imatges. Si disposeu d'una imatge o d'un logo del centre, podeu posar-la al costat del text. Per fer aquesta pràctica podeu utilitzar la imatge colom.gif.

Sense sortir de la zona de l'encapçalament, recupereu la imatge des del menú Insereix | Imtge | Des d'un fitxer... cercant-la a la carpeta on la tingueu.

Observareu que la imatge no es col·loca a l'encapçalament, perquè ho faci feu clic amb el botó dret i trieu l'opció Ancora | Com a caràcter, en aquest moment la imatge se situarà dins l'encapçalament.

Ara haureu de fer que l'espai de l'encapçalament sigui més gran perquè es vegi la imatge sencera. Situant el cursor al costat de l'imatge desplaceu el regle que hi ha a la part esquerra del document fins que aparegui tot el colom dins la capçalera.

 

 

Seleccionant el text, podeu canviar-li el tipus de lletra, la mida i el color des de les opcions normals de format de text. Aquí teniu una taula explicativa de quines són i què fan:

Ara aneu a Format | Paràgraf | Vores , podeu triar entre diferents estils de línies i diferentes posicions i colors. En aqeust cas hem triat una línia inferior de 2,50 pt de color negre.

Aquí podeu veure una mostra de com ha quedat l'encapçalament:

 

Quan el conjunt us agradi, podeu desar el document com a plantilla amb l'extensió OTT. Mentre heu estat treballant amb el document, ho fèieu sobre un ODT. Ara us toca desar-ho com a OTT i, per fer-ho, heu d'anar al menú Fitxer | Anomena i desa... i seleccionar l'opció del desplegable Plantilla de documento (*.ott).

El document, el podem desar on més ens convingui. Per fer-lo servir només caldrà obrir-lo fent dobre clic sobre ell. Escriurem el que ens calgui sobre la plantilla i quan el vulguem desar com a document de text veurem que es desa com un document *.odt qualsevol.

Deseu-lo dins la carpeta D114\treballs\modul1\_practiques1 amb el nom m1plantillatren. No cal posar l'extensió .ott, el Writer la posa automàticament.

 

Prąctica Fer una plantilla que contingui una marca d'aigua com a decoració de la pàgina (pràctica opcional)
 

Feu aquesta pràctica si esteu interessats en l'aprofundiment del tema de les plantilles amb imatges.

En els fulls de paper, una marca d'aigua és un efecte produït per la diferència d'espessor del paper a la zona de la marca. Fa l'efecte d'una imatge o text atenuat i, generalment, serveix per identificar l'origen del paper o document. Un exemple és la imatge oculta dels bitllets, que es fa aparent quan es miren a contrallum.

Amb el Writer, es pot crear un efecte semblant que servirà per personalitzar documents. Això serà possible creant una plantilla que contingui la marca d'aigua.

Els passos per inserir una marca d'aigua són:

Activeu l'opció Insereix | Imatge | Des d'un fitxer...

Triar la imatge que volem que faci de marca d'aigua.

Se us proposa que utilitzeu el fitxer dofi.jpg. El trobareu a la carpeta D114\fitxers\modul1.

Veureu que la imatge és gran. El que es pretén és que la imatge ocupi el centre de la pàgina com a motiu de decoració i que es pugui escriure al damunt d'aquesta imatge. Caldrà, doncs, situar la imatge ben centrada al mig de la pàgina. Quan seleccionem la imatge veurem que s'activen dues barres d'eines:

Feu encara més gran la imatge arrossegant amb el ratolí des dels quadrats que l'envolten. Recordeu que aquests quadrats de control us permeten redimensionar la imatge fent-la més gran o més petita.

Amb la imatge encara seleccionada triem a la barra Imatge l'opció Marca d'aigua. Veureu que també podeu seleccionar d'altres com Negre/Blanc, Escala de grisos... Compte!: Si aquestes opcions apareixen inactives, significa que no teniu la imatge seleccionada. Torneu a fer doble clic fins que aparegui emmarcada pels quadrats de redimensionar.

El següent pas serà donar-li un format també de Marca d'aigua. Per fer-ho anem a la barra d'eines Marc fem clic al desplegable i triem Més.

A continuació se'ns obrirà una nova finestra d'Estils i formatació on hem de seleccionar Marca d'aigua.

Comproveu la posició veient la pàgina sencera: feu clic sobre l'eina Visualització prèvia de la pàgina . Per tornar a la mida normal, cliqueu sobre Tanca la visualització prèvia.

 

COMPTE: Si la marca d'aigua ocupa una part important del full, serà imprescindible que es pugui escriure text sobre la marca. Per aconseguir que el text que escriureu posteriorment se sobreposi a la marca d'aigua, cal que, possant-vos a sobre la i matge i fent clic amb el botó dret del ratolí seleccioneu Ajusta | En segon pla.

Ara caldrà desar el document com a plantilla. Procediu com s'ha explicat abans: anar al menú Fitxer | Anomena i desa... i seleccionar l'opció del desplegable Plantilla de text d'OpenDocument (*.ott).

Deseu-lo amb el nom m1plantilladofi dins la carpeta D114\treballs\modul1\_practiques1.

De la mateixa manera, podeu inserir imatges al peu de pàgina. Aquí teniu una mostra possible:

Recordeu-vos de veure el resultat global amb la icona de Vista preliminar.

Prąctica Utilitzar les plantilles
 

Recuperareu una plantilla prèviament creada per poder-la fer servir com a base de documents nous obrint el Writer i fent clic al menú Fitxer | Obre... i navegueu fins a trobar l'arxiu que heu desat abans. Veureu que quan l'obriu a la part superior esquera no apareix el nom amb el que l'hem desat abans sino que apareix Sense nom 1 això és així perquè el document és una plantilla.

Feu la prova recuperant la plantilla que heu creat, m1plantilladofi.ott, i escriviu-hi el text següent:

SOM LA CLASSE DELS DOFINS

Deseu ara el document amb el nom m1dofitext.odt dins la carpeta D114\treballs\modul1\_practiques1.

   
   
Prąctica Modificar les plantilles
  Si, el que voleu és modificar una plantilla ja existent, heu d'obrir-la com a qualsevol document, des del menú Fitxer | Obre..., fer els canvis que vulgueu i tornar-la a desar amb el mateix nom o un altre de diferent de plantilla (*.ott)..
   
 

Altres propostes:

   
 
Amunt