Els formats d'imatge

Respecte al tema de quin format d'imatge utilitzar als documents web, el W3C indica:

No hi ha límit en les especificacions Web sobre la utilització d'un o altre format gràfic. Només cal el tipus MIME perquè el format estigui etiquetat de forma correcta, i, per tant, pugui ser reconegut i interpretat de manera adequada si a l'altra banda hi ha un visualitzador que permeti representar-lo.

W3C

A la pràctica, només uns quants formats han estat adoptats àmpliament pels navegadors i els usuaris: PNG, JPEG, GIF i, menys popular, el format SVG com a gràfics vectorials per a la web. L'elecció d'un o altre dependrà, en gran mesura, de la finalitat que ha de tenir la imatge al document Web.

Les característiques d'aquests tres formats són les següents:

JPEG
És un tipus d'arxiu molt estès a la web per mostrar fotografies. Ocupa molt poc espai a costa d'una gran pèrdua de qualitat degut a la seva tècnica de compressió. No suporta transparències.
GIF
Format ideal per a logos, capçaleres i ornaments que utilitzin menys de 256 colors. Un exemple de l'ús intensiu d'arxius gràfics GIF es veurà més endavant, on s'explica com aconseguir caixes de cantonades arrodonides.
PNG
És un tipus d'arxiu gràfic que va aparéixer al 1995 amb l'objectiu de superar les limitacions legals i tècniques del format GIF. Permet la compressió de la imatge sense pèrdua de qualitat i admet el canal alfa (transparències). És un format tècnicament millor que els dos anteriors, però s'han estés una sèrie de rumors que han fet que es tinguin algunes idees errònies sobre les seves limitacions:
  • No suporta animació com el format GIF. Fals. El format animat que deriva del PNG es coneix com a MNG. El desaventatge es troba en l'adopció del MNG per part dels navegadors. Per ara, són pocs els navegadors que li donen suport. La família Mozilla va deixar de donar-li suport nadiu a partir de la versió 1.5x i cal instal·lar un plugin per que el reconegui, de la mateixa manera que passa amb el IExplorer i l'Opera.
  • L'IExplorer no suporta la transparència dels arxius PNG fins la versió 7.
  • Els arxius PNG pesan més que els JPEG. Sovint s'oblida que la compressió JPEG comporta pèrdues de qualitat de la imatge. D'altra banda, actualment, la diferència de pes queda relativitzada per la generalització de les connexions d'alta velocitat.
  • Els arxius PNG pesen més que els GIF. Encara que és cert que si es compara un PNG de 32 bits de profunditat de color amb un GIF de 256 colors, no hi ha cap dubte que el GIF pesarà menys, aquesta diferència queda compensada, com en el cas de la comparació entre PNG i JPEG, per la important millora en la qualitat de la imatge.

Tornar a l'inici de la pràctica

Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS Level Double-A conformance icon, 
          W3C-WAI Web Content Accessibility Guidelines 1.0