Enrera
Mòdul 5
L'ús didàctic del so com a recurs expressiu. La ràdio al centre educatiu
  Exercicis
   
 
 
Un document multimèdia
   
 
Enregistrament amb micròfonÚs de càmera fotogràfica (opcional) (opcional)Ús d'ordinadorÚs d'altaveusRetoc d'imatge digital (opcional)Ús d'Audacity
Ús d'OpenOffice (opcional)Ús de Fotoangelo (opcional)Ús de Studio (opcional)Formats de so Llenguatge verbalLlenguatge musical
   

Es tracta d'elaborar un document multimèdia amb informació molt breu sobre qualsevol indret de la vostra localitat, o d'algun lloc on hàgiu estat de vacances darrerament, que contingui informació textual, gràfica i sonora com les dels exemples [Exemple 1][Exemple 2][Exemple 3].

Podeu utilitzar qualsevol dels procediments treballats fins ara per l'obtenció dels sons (enregistrament amb micròfon o càmera, enregistrament de sons reproduïts a l'ordinador, cerca de fitxers a Internet...).

Podeu obtenir les imatges des d'Internet, amb càmera de fotografiar.

Podeu triar entre una presentació d'imatges elaborada amb l'Studio o amb el Fotoangelo, de 30" de durada, sonoritzada a partir d'un fitxer MP3 que haureu creat prèviament amb l'Audacity; o un document que contingui text, imatge i so elaborat amb l'OpenOffice Writer.

  • Creeu una carpeta per fer l'exercici.
  1. Les imatges
   
 

Tingueu cura de fer un tractament adequat previ al pes de les imatges (format JPG, 400x300, 72 dpi) amb el vostre programari de retoc d'imatge habitual, sobretot si provenen de fotografies o digitalitzacions de qualitat. Si descomprimiu les imatges de l'exemple [imatges] a la vostra carpeta no us caldrà fer aquest retoc previ.

   
 
   
  2. Els documents multimèdia
   
  2.1 OpenOfice Writer. Si trieu elaborar el document amb l'OpenOffice Writer: haureu d'escriure un text que faci referència a l'indret. Si heu optat per utilitzar les imatges de l'exemple, podeu descarregar a la vostra carpeta també el text corresponent [text]. Tot seguit, integrar les cinc imatges en el text. Podreu fer-ho a partir del menú Insereix | Imatge | Des de fitxer. Un cop inserida cada imatge, podreu modificar-ne la posició i les dimensions de la mateixa manera que les heu modificat a la pràctica 1 d'aquest mòdul [pràctica 1].
  • És aconsellable que ajusteu els paràmetres d'ajustament de les imatges per tal de poder-les integrar bé al text. Ho podreu fer clicant amb el botó dret damunt la imatge i seleccionant en el menú contextual l'opció Ajusta | Ajustament de pàgina.
   
 
   
 
  • També és convenient ajustar les imatges de manera que el text en quedi una mica separat. Podeu aconseguir-ho clicant damunt la imatge amb el botó dret del ratolí, i triant l'opció Gràfics | Ajusta al menú contextual.
   
 
   
 
  • Per sonoritzar la presentació haureu de crear un document sonor amb l'Audacity. Feu la locució del text o d'una part i mescleu-la amb una música de fons escaient. Podeu fer servir la de l'exemple [so de fons]. Exporteu el fitxer en format MP3, dins la vostra carpeta de treball, amb el nom multimedia.mp3. Incorporeu el so al document i deseu-lo amb el nom multimedia.odt.
   
 

2.2 Pinnacle Studio. Si trieu fer la presentació amb l'Studio, doneu a les imatges un interval de temps de 6 segons, per aconseguir una presentació d'imatges d'una durada de 30 segons.

  • Arrossegueu les imatges a la maqueta. Si voleu assegurar-vos un acabament correcte del vídeo, situeu-hi al final una imatge negra [imatge negra]. Col·loqueu un determinat tipus de transició entre les imatges
  • Sonoritzeu la vostra presentació. Creeu una banda sonora amb l'Audacity d'una durada de 30 segons que contingui una locució vostra -si us hi veieu amb cor, sincronitzada amb les imatges- amb una música de fons. Podeu fer servir la de l'exemple [so de fons]. Exporteu-la en format MP3 amb el nom multimedia.mp3 a la vostra carpeta de treball i integreu-la al vostre projecte de l'Studio.
   
 
   
 
  • Si voleu utilitzar la vostra presentació més enllà de l'exercici del mòdul, deseu-la amb una configuració de qualitat, com en la pràctica 3 [pràctica 3]. Tanmateix, per enviar-la al tutor, utilitzeu la configuració següent per fer el vídeo (si utilitzeu compressions més baixes no podreu enviar el fitxer per correu electrònic, ja que el pes serà massa gran):
   
 
   
 
  • Deseu el vostre vídeo amb el nom multimedia.mpg.
   
 

2.3 ACDSee Fotoangelo. Si trieu fer la presentació amb el Fotoangelo, doneu a les imatges un interval de temps de 6 segons, per aconseguir una presentació d'imatges d'una durada de 30 segons.

 
  • Incorporeu les imatges al projecte i ordeneu-les. Col·loqueu un determinat tipus de transició entre les imatges.Si voleu assegurar-vos un acabament correcte del vídeo, situeu-hi al final una imatge negra [imatge negra].
 
   
 
  • Sonoritzeu la vostra presentació. Creeu una banda sonora amb l'Audacity d'una durada de 30 segons que contingui una locució vostra -si us hi veieu amb cor, sincronitzada amb les imatges- amb una música de fons. Podeu fer servir la de l'exemple [so de fons]. Exporteu-la en format MP3 a la vostra carpeta de treball i integreu-la al vostre projecte del Fotoangelo.
  • Abans de crear la presentació ajusteu per tal que la presentació no es faci a pantalla completa, sinó en una finestra de 400x300 píxels.
   
 
   
 
  • Creeu la presentació. Deseu-la amb el nom multimedia.exe.
 

Quan tingueu l'exercici fet, lliureu la presentació al vostre tutor.

Exemples:

OpenOffice Writer
Pinnacle Studio
ACDSee Fotoangelo

un fitxer identificatium5.zip que conté

multimedia.odt
multimedia.mp3

un fitxer identificatium5.zip que conté

multimedia.mpg

un fitxer identificatium5.zip que conté

multimedia.exe

No afegiu fitxers innecessaris al fitxer ZIP.

   
 
Amunt