IES SABADELL.

 QUART D’ESO.

 ESTADÍSTICA.

 PRÀCTIQUES.

 

 

 

Pràctica 0   

 

Pràctica 1   

 

Pràctica 2   

 

Pràctica 3   

 

Pràctica 4   

 

Pràctica 5   

 

Pràctica 6   

 

Pràctica 7   

 


Pràctica 5: Gràfic de d’una distribució bidimensional.   

 

 

En aquesta pràctica veurem com fer una diagrama de dispersió o núvol de punts. Farem servir el fitxer que ja coneixeu Flors de lliris on hi ha les longituds i amplades dels pètols i sèpols de 150 flors de lliris.

 

Ja us donem realitzat el diagrama de dispersió entre la longitud i l’amplada dels sèpals d’aquestes flors.

Vosaltres heu de realitzar un diagrama semblant però amb longitud i l’amplada dels pètals. Heu de crear el gràfic i canviar el seu aspecte per aconseguir-ne un com el del gràfic anterior. Fes els següents passos:

 

1r. Selecciona les dues columnes corresponents.

 

 

 

2n. Tria el tipus de gràfic (Insereix / Diagrama). El tipus és el que el programa anomena Diagrama XY (dispersió).  Marca (si no ho està) Dades en columnes. Prem Següent.

La variant del diagrama ja està bé la primera; torna a prémer Següent.

 

 

 

 

3r. Escriu els títols: El del diagrama (Pètals de lliris); el de l’eix de les X (longitud) i el de l’eix de les Y (amplada). Desmarca la casella Mostra llegenda. Prem Finalitza.

 

 

 

 

4t. Canvia la grandària del gràfic, fent-lo més gran de tal manera que ocupi la major part de la pantalla. Trasllada’l a un lloc del full de càlcul que no tapi res més.

 

 

 

5t. Modifica el color del fons del gràfic: treu el color gris i deixa’l en color blanc (sense color). Clicant vàries vegades sobre el gràfic selecciona Diagrama i ves a: Format / Propietats de l’objecte / Pla lateral del diagrama / Àrea / Omple

 

6è. Canvia la grandària del les lletres dels títols i dels números dels eixos. El títol del gràfic, ha tenir mida 20. Els títols dels eixos, 16 punts. Els números dels eixos, 12 punts.

 

 

 

 

7è. Canvia l’escala del l’eix vertical. Format / Propietats de l’objecte / Eixos Y / Escala / Interval principal. Posa un valor de 0,4.

 

 

 

 

9è. Canvia l’aspecte de les rectes horitzontals de la quadrícula, clicant sobre una d’aquestes rectes: Format / Propietats de l’objecte /Graella / Línea.  Canvia les següents característiques:  Estil: traços molt fins. Color: Gris. Fes el mateix amb les rectes verticals.

 

 

 

 

10è. Canvia l’aspecte dels punts. Selecciona tot el núvol de punts clicant sobre un d’ells. Ves a Format / Propietats de l’objecte / Línea / Icona / Selecciona i escull un símbol que pugui quedar bé. Si vols pots deixar el mateix, però la mida ha de ser més petita, de 0,15 cm.

 

Només falta dibuixar la recta de regressió, que també la calcula i la dibuixa de forma automàtica el mateix programa OpenOffice Calc.

 

Per dibuixar aquesta recta has de seleccionar, igual que en l’últim 10è punt, tot el núvol de punts clicant sobre un punt. Ves a Format / Propietats de l’objecte / Estadística. Has d’activar l’opció Línies de tendència / regressió lineal.

 

Ara que ja saps con es fa, intenta dibuixar tu el diagrama que hi ha principi d’aquesta pràctica corresponent a la longitud i l’amplada dels sèpals.

 

 

Obre, novament, el document de text  InformePractiquesNomTeu.odt i fes l’informe d’aquesta pràctica: poses els títols, copies els gràfics i fas l’explicació comentant els dos diagrames i en particular les seves diferències. Desa tot el teu treball (full de càlcul, dibuix, document).