IES SABADELL.

 QUART D’ESO.

 ESTADÍSTICA.

 PRÀCTIQUES.

 

 

 

Pràctica 0   

 

Pràctica 1   

 

Pràctica 2   

 

Pràctica 3   

 

Pràctica 4   

 

Pràctica 5   

 

Pràctica 6   

 

Pràctica 7   

 


Pràctica 6: Càlcul del coeficient de correlació i de la recta de regressió.   

 

 

En la pràctica anterior has vist que els dos diagrames mostraven unes clares diferències.  Una estava en diferència que hi ha entre en la grandària de les dimensions dels sèpals i els pètals (els sèpals són molt més grans que els pètals)

 

L’altra gran diferència estava en el tipus de correlació. En el cas dels sèpals el núvol de punts era molt més dispers que en el cas dels pètals ja que, en aquest cas, els punts estaven molt més concentrats entorn de la recta de regressió. Això ens indica que en els pètals hi ha una relació més forta entre la seva llargada  i la seva amplada i que, en el cas dels sèpals aquesta relació és més dèbil. Podríem dir que tots els pètals tindran una forma molt semblant encara que siguin de grandària diferent; això amb els sèpals passa molt menys.

 

Encara hi ha una altra diferència entre les dues correlacions. Quina és?

 

 En aquesta pràctica comprovarem numèricament aquestes característiques de la correlació, calculant el coeficient de correlació per a cada cas.

 

 

 

Es fa servir la funció   =CORREL(A2:A151 ; B2:B151)

 

 

 

on el primer rang és on hi ha els valors de la primera variable i els segon, els de la segona variable.

 

 

 

 

 

Obre el full de càlcul que vas desar al final de la pràctica anterior i calcula el coeficient de correlació per a cada una de les parelles de variables. Observa si aquests resultats numèrics estan d’acord amb el gràfic.

 

 

 

 

A més d’aquesta funció, n’hi dues més que també són importants. Són les que permeten calcular les dues dades de la recta de regressió: la pendent i l’ordenada en l’origen de la recta. Es fan servir les funcions següents:

 

      =PENDENT(B2:B151 ; A2:A151)

 

 

 

 

      =INTERCEPCIO(B2:B151 ; A2:A151)

Fixa’t que primer es posa els valors de la segona variable i, en segon lloc, els valors de la primera

 

 

  

En el mateix full de càlcul que abans calcula aquests dos valors per a cada una de les parelles de variables. Es corresponen a les respectives rectes de regressió?

 

Torna a obrir el document de text  InformePractiquesNomTeu.odt, copia-hi aquests valors calculats (coeficient de correlació, pendent, intercepció). Explica i comenta el seu significat.