Astronomia

Preguntes i Respostes



Voleu fer alguna pregunta d'Astronomia?.
Cliqueu aquí!
Procuraré donar-vos la millor resposta que pugui el més aviat possible.


Darrera actualització: 12 de maig, 1997


Em temo que no podré traduir al català les preguntes que em facin a les seccions Preguntas y Respuestas i Questions and answers. Per tant, aquí només reproduiré preguntes en català: les vostres preguntes, amb el vostre permis.

Les vostres preguntes:


Subject: dia julià
Date: Sat, 07 Mar 1998 11:20:53 +0100
To: xavier sabat i mir
Per facilitar el càlcul de llargs intèrvals de temps hom empra l'anomenat periode julià, establert per Julio Scaliger, que va començar l'1 de gener de l'any 4713 a.C. Els dies es compten correlativament. El dia julià comença a les 12.00 (mig dia) del dia civil corresponent.



Date: Mon, 08 Jul 1996 10:51:11 +0200
From: Jordi Santonja
Subject: Xoc de galàxies i nous planetes Resposta...


Date: Mon, 25 Mar 96 14:20:26 -0800
From: El Vostre Nom
Subject: cometa
 

  • Aquesta Setmana Santa, podré aprofitar que sóc al Pirineu per veure el cometa?

  • Entre dijous i dilluns de Pasqua, com ho tenim?

    En primer lloc, tinc que aclarir-te que no sóc profeta. Per tant, no tinc cap visió especial del futur contingent dels eéssers contingents. En quant a l'evolució previssible de les masses d'aire, sembla que tornaran les baixes pressions (pots consultar el mapa previst per dimarts sant a les Previsions per les vacances de Setmana Santa i el mes d'abril.

    En principi, el Pirineu és un bon lloc per fer observacions del cel. Almenys, és millor que Barcelona ciutat. Ara bé, sempre que trieu un lloc allunyat de nuclis urbans, el més alt possible... i sempre que no plogui.
     

  • A quines hores és millor buscar-lo?

  •  

     
     
     

    Sembla que sempre és més agradable retardar una mica l'hora d'anar al llit que adelantar l'hora d'aixecar-se. Els primers dies de Setmana Santa la Lluna estarà creixent, o quasi plena, i impedirà que el cel es vegi ben fosc. La nit del 3 al 4 d'abril hi tindrem unes hores de cel ben fosc, mentre duri l'eclipsi: dos espectacles a l'hora!
    Per altra banda, a la matinada (les cinq, per exemple), el cometa es troba molt baix sobre l'horitzó.
    Si no tens més possibilitats que els dies 4 i següents, com la Lluna ja estarà minvant, penso que les primeres hores de la nit, quan encara no hagi sortit la Lluna, seran les millors. Penseu també que el cometa s'allunya de la Terra, i fins el dia 10 d'abril anirà perdent cada dia una mica d'esclat.


    Date: Thu, 28 Mar 1996 12:03:36 +0100
    From: Benito Mendoza
    Subject: El cometa Hyakutake

    Sóm de les classes de 5è i 6è de l'Escola Pública de La Roca del Vallès. La vostra pàgina ens ha agradat moltíssim.
    Voldriem fer-vos algunes preguntes que hem recollit entre tots:
     

  • Si es desviés el cometa, de la seva trayectòria què passaria?

  •  

     
     
     

    De fet, els cometes estan sotmesos a l'atracció de tots els planetes, a més de la del Sol, que és la principal. Jupiter és el planeta que pertorba les òrbites dels cometes de forma més significativa, per la seva enorme massa.
    Ara bé, com ja sabeu, el cometa Hyakutake ha passat relativament a prop de la Terra, i la distància influeix molt més que les masses: les forces gravitatòries depenen del producte de les masses i del quadrat de la distància. Per tant, quant s'han fet càlculs o previsions de la posició d'aquest cometa (efemèrides) s'ha tingut especialment present l'efecte pertorbador de la Terra.
    S'ha parlat, de vegades, que els cometes vénen d'una regió molt més llunyana que Plutó i que es coneix com cinturó d'Oort. L'afeli, o punt més distant al Sol de l'òrbita del Hyakutake, es troba unes 34 vegades més distant que Plutó. A aquesta regió, anomenada cinturó d'en Kuiper, s'estan descobrint recentment molts cossos semblants als satel·lits gelats que tenen els planetes gegants, com Júpiter o Saturn. Aquests cossos podrien pertorbar les trajectòries originals dels cometes, al cinturó d'en Kuiper, i fer-los caure cap al Sol. A partir d'aquest moment, l'únic planeta que pot robar un cometa al nostre estel és Júpiter. Encara recordareu el cas del Shoemaker-Levy, capturat per aquest planeta, fragmentat i, finalment, devorat. Una vegada més, el gran es menja el petit.
    La Terra és massa petita, i està protegida pels seus veïns gegants. De totes maneres, ella mateixa s'ha format per acreció de cossos més petits, que han xocat. Sembla molt probable que un dels xocs va originar la Lluna (no és broma). Però d'això fa ja molt de temps, i la freqüència dels grans impactes ha anat disminuint. Podriem dir que ha acabat de "ploure"... però pot tornar a fer-ho.
    Heu llegit alguna vegada l'Apocalipsi?
     

  • A quina velocitat es mou?

  •  

     
     
     

    Quan es va descobrir s'acostava a la Terra a uns cinq milions de kilòmetres diaris (60 km/s).
    L'orbita del Hyakutake és molt excèntrica. És a dir, la seva distància al Sol varia constantment. La segona llei de Kepler diu: "les àrees escombrades per els radis-vectors, que uneixen el Sol amb un planeta, en temps iguals són iguals". D'acord en això, quan cau cap al Sol, què és el que està fent aquests dies, augmenta la seva velocitat. Arribarà el màxim quan passi pel periheli, a primers de maig: quasi 100 Km/s. A partir d'aquest moment s'allunyarà de nou, perdent velocitat.
     

  • A quina temperatura està?

  •  

     
     
     

    Si enteneu l'anglès, us recomano llegir la nota More Molecules Detected. En resum, el que allí explica James Clark Maxwell és que la temperatura el dia 28 de febrer era de 19 graus absoluts, (254 graus sota zero). El dia 16 de març havia pujat a uns 60 graus Kelvin (213 sota zero).
    Amb tota seguretat, la seva temperatura encara estarà sota zero.
     

  • Si cau a la terra, moririem?

  •  

     
     
     

    Segur que molta gent s'ha fet aquesta mateixa pregunta. Segur que més d'un somriurà quan llegeixi això.
    Morir, segur que morirem, però, probablement, no perquè ens caigui a sobre un meteorit. No és una pregunta sense resposta, però tampoc té cap resposta senzilla.
    Josep Corbella, a l'article "Cometas con buena estrella" aparegut a la Vanguardia del 31 de març, recollia opinions de diferents astrofisics sobre aquest tema:

  • "De entrada, se incendiaría un territorio del tamaño de España por el calor liberado en la colisión y se formaría un cráter de cien kilómetros de diámetro. A más largo plazo, quedarían tantas partículas en suspensión en la atmósfera que disminuiría la cantidad de energía solar que llega a la Tierra, con lo que bajarían las temperaturas, se alterarían los ecosistemas y se produciría una extinción masiva de especies". (Javier Armentia, director del Planetario de Pamplona).
  • "He calculado qué ocurre cuando un cometa entra en la atmósfera y, según mis cálculos, los cometas estallan entre 10 y 40 kilómetros antes de llegar al suelo, liberando una energía superior a la de cualquier bomba. No habría posibilidad de supervivencia". (Jordi Isern, director de l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya).

  •  

     
     
     

    De totes maneres, hi tenim un precedent d'aquest mateix segle: Tunguska (1908). Ara no vull allargar més la resposta, però us prometo una explicació detallada dins d'uns quants dies.
     

  • Fins quan el podrem observar a simple vista?

  •  

     
     
     

    Això depén des d'on l'observeu. Amb les millors condicions possibles, a simple vista es poden distingir estels fins a la cinquena magnitud, o una mica més. El Hyakutake tindrà aquesta magnitud a primers de juny. Quan arribi aquest moment es trobarà ja 30 graus per sota de l'Equador celest: una situació millor pels astrònoms de l'hemisferi sud que per nosaltres. A l'estiu ja només serà possible veure'l amb telescopis.



    De les vostres respostes:

    De tant en tant rebo correu de paisos exòtics, amb preguntes coherentment exòtiques, sovint relacionades amb el cicle lunar. Una noia volía pescar a un lloc determinat durant una lluna plena determinada de l'any que es reuneixen els peixos d'una determinada espècie per la seva reproducció. El vaig reproduir a Preguntas y Respuestas.

    Fa poc em van demanar informació sobre el perigeu i apogeu de la Lluna. Els hi vaig informar, pero m'han tornat a escriure, i ara si que ja no sé per on agafar el tema. T'envio una copia:

    Resposta...


    Subject: Forats negres
    Date: Thu, 12 Feb 1998 18:08:03 +0100
    To: Jordi Carulla
    Bona pregunta.

    No soc fisic. Li preguntaré a un amic que et podra respondre millor que jo. De moment, et puc dir que la teoria de la relativitat és unificadora, i preveia una equivalència matèria-energia. La llum no segueix trajectòries absolutament rectes. A les rodalies d'objectes molt massius l'espai es deforma, i la llum segueix camins corbats. A l'horitzó d'un forat negre segueix camins circulars, tancats.

    Toni

    Des del punt de vista de la Relativitat, l'energia i la massa són dues cares d'una mateixa moneda. Un fotó té una energia que es calcula:

    E = constant de Plank x freqüència de la llum del fotó

    i a aquesta energia se li pot associar una massa mitjançant l'equació d'Einstein:

    E = massa x (velocitat de la llum)2

    Aquesta seria la massa associada al fotó quan es mou a la seva velocitat, és a dir la velocitat de la llum. Però, d'altra banda., cal tenir present que un fotó mai pot estar en repos, per la qual cosa no es pot parlar de la seva massa en repos. Si un electró tingués massa en repos, en anar a la velocitat de la llum la seva massa esdevindria infinita.

    Guillem.


    Subject: Determinació del meridià de Greenwich
    Date: Sun, 14 Dec 1997 20:33:07 +0100
    To: Núria Alturo
    He parlat amb un amic que és un expert en rellotges de sol, i li he plantejat la teva pregunta. Això és el que ens diu:

    No entenc massa el que persegueix el teu interlocutor. M'imagino que està convençut que un quadrant solar situat exactament sobre el meridià zero "va millor", en el sentit que la diferència inevitable entre el temps mig i el vertader no s'hi nota tant. Potser vol fer, per això, un quadrant en un lloc de longitud zero.

    Si és així va errat. Perquè si bé és cert que sobre el meridià zero l´única diferència entre el Temps Mig i el Temps Vertader és la produïda per l'equació de temps (no hi ha correcció de longitud) aquesta equació no és simètrica i per aquest motiu hi ha rellotges de sol situats en longitud de pocs minuts oest que ho tenen més ben equilibrat.

    Per exemple, a Barcelona (longitud 8,5 minuts E), cap el febrer els rellotges de sol endarrereixen uns 3 minuts i pel setembre adelanten 25 minuts. Sobre el meridià zero, aquests valors són 11,5m i 16,5m respectivament. Però, com es pot veure, l'error tampoc no està ben repartit. Ho està millor en llocs de longitud 2,5m W.

    (Nota: Escric de memòria, i per tant s'haurien de repassar les dades i fins i tot el sentit, però la música és bona.)

    Otrosí. Determinar amb precisió una longitud, sobretot si es tracta d'una pròxima a zero, per medis astronòmics (culminacions, ocultacions, satèl·lits artificials, etc.) demana medis (òptica cara), i pràctica, tot el que el teu interlocutor no deu tenir. Crec que el millor és que compri algun mapa de categoria de la regió (com els del IGNE, l'escala s'ha de triar bé) i que interpoli sobre el terreny. Sembla que ja ho fet, però que insisteixi.

    Ara, si té GPS, que no es preocupi.

    Martí


    Date: Mon, 26 Aug 96 14:32 EDT
    From: Jerry Lodriguss
    Subject: Re: copyright

    ...
    Una darrera pregunta: Per què has posat aquell retrat teu mogut a la teva pàgina? De fet, no puc evitar somriure cada cop que veig el retrat d'algú encapçalant una pàgina "personal".

    La vaig posar per fer-te somriure.
    Jerry
     

    Astrophotography Techniques and
    Digital Enhancement in Photoshop Tips:
    http://www.astropix.com


    Sovint, rebo missatges que no puc respondre, perquè manca el remitent:
    Procureu indicar correctament la vostra adreça, si us plau.