Expedició Vallès 2007 al GASHERBRUM II

8.035 metres

 
Logística

 

 

Alimentació

 

L’alimentació és una dels punts més difícils a l’hora de realitzar la preparació de l’expedició. És important trobar els aliments adequats per l’activitat que estem duent a terme.

Degut a la situació geogràfica del país, ens veurem obligats a portar gran part del menjar. La durada de l’expedició i la dificultat de trobar productes frescos, ens obligarà a portar més menjar en conserva del que ens agradaria, la qual cosa ens imposa una dieta més severa, plena de carbohidrats, proteïnes, vitamines i minerals. Els aliments envasats al buit i els aliments en conserva ofereixen la qualitat i la quantitat energètica diària necessària per mantenir una activitat dalt nivell i la seva posterior recuperació, sense perdre les propietats dels aliments en aquelles circumstàncies.

De totes maneres hem de diferenciar l’alimentació segons dues etapes:

  • fins al campament base
  • de campament base a la resta de campaments fins a cim (el que anomenarem menjar d’alçada)

Campament base

En principi del tema del menjar durant la durada del trekking fins al campament base, córre a càrrec de l’agència que hem contractat.

Per una part, això és un punt a favor nostre, ja que ens podem oblidar (parcialment) d’aquest tema, però cal tenir en compte que el menjar del país és de gustos i textures molt diferents i això pot provocar inconvenients.

Per tant, nosaltres també portarem alguna part del menjar durant aquests dies per poguer suplir algun aliment que no poguem menjar.

Menjar d'alçada

Aquesta és la part complicada en l’alimentació, ja que d’entrada l’haurem de portar des del Vallès a destí i carregar-lo amb nosaltres.

Per això és molt important tenir en compte diferents aspectes:

  • disminuir el pes i el volum. Això es fa perquè durant una expedició s’ha de carregar molt material, ja sigui del tipus que sigui. Per això és important que fins i tot el menjar sigui el menys pesat i el menys voluminós possible.
  • aliments d’elaboració fàcil. Per poguer cuinar, com tots sabem, és imprescindible utilitzar combustible i això suposa un pes més. I tal i com hem dit en el punt anterior, hem d’evitar portar pes i volum. Per això utilitzarem menjar de fàcil i ràpida elaboració, ja que moltes vegades haurem de recuperar forcesràpidament.
  • adaptació de la dieta a les condicions. El cos en aquest tipus d’activitat pateix una falta d’oxigenació corporal. A més alçada, menys concentració d’oxigen a l’aire; per la qual cosa el nostre cos, en ple esforç, patirà una demanda superior d’oxigen i un major desgast físic. Per això la dieta és un factor importantíssim i, alhora, molt difícil d’elaborar. Serà elaborada a partir d’hidrats de carboni, proteïnes, minerals, vitamines,...
  • alimentació equilibrada. Haurem d’ingerir més hidrats de carboni i menys greixos.
  • hidratació. Part fundamental en l’alimentació. És necessari beure molts litres d’aigua al dia (de 7 a 10 litres/dia). Una bona hidratació és una bona aclimatació.
  • superar la falta de gana. En aquestes situacions és molt normal perdre la gana i fins i tot és habitual deixar de menjar. Per això és molt important menjar allò que ens vingui de gust i un punt a tenir en compte a l’hora de preparar el menjar.

El menjar que ens endurem serà el següent:

  • menjars deshidratats de fàcil cocció (sopetes, pasta, arròs (encara que té certs efectes com l’estrenyiment), purés,...)
  • embotits. Fuet, pernil, xoriço,... envasats al buit. És un aliment de fàcil i ràpida absorció. La carn l’evitarem ja que és difícil de transportar i conservar.
  • formatges
  • galetes, xocolata i fruits secs
  • llet condensada i en pols
  • “tang” que aporta sals a l’aigua (que prèviament haurem hagut de desfer) i hi dóna un gust més agradable.

Informació nutricional

Els nutrients són les substàncies que obtenim dels aliments per fer funcionar l’organisme.

  • hidrats de carboni. Tenen una funció energètica molt important. Els trobem en els cereals, patates, llegums, pasta, mel, sucre,...
  • greixos i lípids. La seva funció també és energètica i formen part de la reserva energètica més gran de l’organisme. Els podem classificar de la següent manera:
    • saturats. Els trobem en els fregits, les mantegues i la bolleria.
    • monoinsaturats. Els trobem en els fruits secs.
    • poliinsaturats. Els trobem en els làctics, el peix, l’oli d’oliva,...
  • proteïnes. La seva funció és reguladora. Estan formats bàsicament per aninoàcids i els trobem principalment a la carn, els ous, la llet, el peix,... i els seus derivats. vitamines. Regulen el metabolisme. No aporten calories. Les trobem a gairebé tots els aliments en diferents proporcions.
  • sals minerals, minerals i oligoelements. Estructuren i regulen el mentabolisme. Aquests no aporten directament calories. Les reserves varien segons els elements i també els trobem en tots els aliments en diferents proporcions.
  • fibra. Regulen el trànsit intestinal i l’absorció d’altres nutrients pels intestins. Els trobem en la majoria de vegetals. No aporten directament calories.
  • aigua. L’aigua és totalment imprescindible. La seva funció és estructural, ja que el cos està format per un 60-70% d’aigua. Les reserves són mínimes. La trobem en la majoria dels aliments.

puja....

(c) 2006. Expedició Vallès al Gasherbrum II. | Webmaster: info@vallesalg2.com