you can find this page online at www.websiteurlhere.com/page.html
skip to content

VIATJANT AMB GERSHWIN

» PROCÉS

 

PORGY AND BESS

És una òpera en tres actes que va compondre George Gershwin amb el llibret de Du Bose Heyward i de Ira Gershwinm, el germà del compositor. Es va estrenar al Colonial Theatre de Boston el 30 de setembre de 1935.

 

» ACTIVITAT 1

Lectura de l'argument

La història de "Porgy and Bess" comença al port de Catfish Row, en un ambient sorollós. En una casa deshabitada hi ha un grup de jugadors, treballadors del cotó, pescadors, algunes dones i la Clara amb el seu nadó. Ella està entonant un bonica cançó: Summertime que promet un paradís on dansen els peixos, el cotó no falta i no hi ha tristeses.
Les seves veus se senten des de molt lluny. Entra Porgy, un minusvàlid que s'enamora bojament de la Bess només en veure-la. Malauradament, la Bess, és la novia de Crown, que és un busca-raons, trampós i malvat sense escrúpols que maltracta a les dones. La Bess és una de les seves víctimes.
Quan Robbins vol cobrar els diners guanyats en la jugada, es produeix una violenta baralla perquè Crown no li vol donar els diners; Crown agafa uns garfis, dels que s'utilitzen pel cotó, i mata a Robbins. Ara tots canten el dolor de la mort en la cançó My man's gone now.

Tot seguit, s'escapa del lloc per no ser detingut per la policia.

Mireu i escolteu amb atenció tots els vídeos que us suggerim.
A partir d'ara ja sou corresponsals que aneu a cercar la informació per a realitzar el vostre reportatge.

Per començar a escriure el guió, haureu d'esbrinar la biografía de Gershwin i DuBose.
Tot seguit escriureu el guió amb les vostres paraules i amb la vostra imaginació.


» ACTIVITAT 2

Lectura de l'argument

Porgy està radiant i generós pel seu enamorament i canta la famosa cançó "Tinc molt de res" I got plenty o' nuttiny i tot el barri acaba cantant amb ell. Però primer de tot, la Bess ha de superar la temptació de recaure al consum de drogues que li ofereix l'atractiu Sporting Life, un traficant molt ben vestit que fa burla de tot i de tothom, i arrossega a bones persones pel mal camí. Sporting Life tempta a la Bess i li diu que s'escapi amb ell a Nova York per a cercar una vida de luxe i de droga. Canta la canço, It aint necessary so.
Bess pren la decisió de rebutjar la droga i vol començar una nova vida amb Porgy, amb un amor sincer. Bess you is my woman now.
Hem d'animar a la Bess perquè s'enfronta amb una decisió molt difícil i li caldrà la seva força de voluntat i l'ajuda de les amigues i amics vertaders.

Per començar a escriure el guió. És molt important que comprengueu la situació d'extrema pobresa en la qual vivien les persones de color. Expliqueu la situació tant difícil de la Bess: la por de seguir una vida horrorosa amb la droga o tallar amb aquest tipus de vida. La Bess necessita la força de l'amor per abandonar definitivament la falsa vida que li ofereix l'Sporting Life.


» ACTIVITAT 3

Lectura de l'argument
Crown ha sortit del seu amagatall per amenaçar a la Bess, i li diu al Porgy que es busqui una altre novia.
Bess demana ajuda a Porgy, cantant I love you Porgy. I Porgy, tot i les seves dificultats de mobilitat li respon amb la força del seu amor You don't need to be afraid now.
I és en aquest moment, quan es produeix un assassinat a Catfish Row. En la foscor dels carrers del port de Charleston, una mà enfonsa un punyal a l'esquena de Crown.

Què penseu que va passar aquella nit? Escriviu la vostra versió
dels fets, tot i que la policia no va trobar testimonis i que la premsa no va informar de la resolució del cas.

En aquesta pàgina trobareu l'ajuda per iniciar el guió.

Ja podeu afegir al vostre guió, tota la informació que us sembli necessària per desenvolupar les vostres idees perquè a aquestes alçades ja sou investigadors i corresponsals a l'Amèrica del Nord.

 

» ACTIVITAT 4

Lectura de l'argument

L'endemà, la policia i el jutge d'instrucció volen que Porgy vagi a identificar el cadàver de Crown, cosa que li provoca un gran malestar. Després d'una setmana, deixen a Porgy lliure dels càrrecs d'assassinat i, més enamorat que mai, va a buscar a la Bess.
Tots reben a Porgy amb molta alegria. Però la Bess no hi és i les seves amigues intenten convèncer a Porgy de que estarà millor lluny de la Bess.
Porgy, desesperat, pregunta a tothom: on és la Bess?
Porgy no obté respostes i entén que la Bess ha marxat a Nova York amb l'Sporting Life.
Porgy però, no es dóna per vençut i decideix viatjar a Nova York a buscar la seva estimada.
Quan els amics s'adonen que és inútil convèncer a Porgy perquè desisteixi de trobar la Bess i confiats en la força de l'amor de Porgy, li fan un acomiadament molt emotiu.
I així comença el llarg viatge de Porgy cap a Nova York, per a trobar la seva estimada.

Teniu a punt la vostra versió? Sigueu equànimes amb els fets i amb les investigacions que heu dut a terme.
Escriviu la vostra experiència i feu sentir tota la força de la música i del text de l'òpera "Porgy and Bess" de George Gershwin. Consulteu la pàgina de recursos.

 

» ACTIVITAT 5

Ara, que heu aconseguit tota la informació sobre els fets i ja heu escoltat la música del compositor G.Gershwin, us poseu a escriure el text definitiu, seguint les instruccions que trobareu a Orientacions per a fer el reportatge.

Organitzeu-vos entre vosaltres; responsabilitzeu-vos de les diferents tasques que hi ha per a fer. És molt important que us escolteu i poseu molta atenció a l'hora redactar les vostres opinions.

És molt millor que aprengueu a col·laborar en lloc de competir: Comprovareu, amb tota certesa, que els resultats del vostre treball seran més beneficiosos per a tot el món.
L'Univers està organitzat així fa milions d'anys, i funciona molt bé!!

 

back to top