CFPS Educació Infantil: C13 - Festes Tradicionals

 

Menú presentació
Tots Sants
Carnaval

Sant Jordi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Antropologia cultural
Dites i cançons
Danses
Contes i altres històries

Galetes de Nadal

Ingredients

  • 3 ous
  • 200 grams de mantega
  • 1 cullereta petita de sucre de vainilla
  • 100 grams de sucre de llustre
  • 375 grams de farina
  • Pell ratllada d'una llimona
  • 1 rovell d'ou batut
  • Llet condensada
  • Motlles per galetes

Elaboració

Coure els ous fins que estiguin durs, llavors els pelem i en treiem el rovell (no fàrem servir la clara). A dins d'un bol gran posarem la mantega estovada i els rovells d'ou passats per un colador fi, afegim també la pell ratllada de llimona, la vainilla i el sucre de llustre, ho remenem tot fins que estigui cremós. Incorporem la farina tot amassant, un cop tingui la textura apropiada (o sigui que no sen's enganxi a les mans), deixem la massa durant 1 hora a la nevera.

Un cop passada l'hora escalfem el forn a 180º. Després estirem la massa amb el corró, fent una làmina d'aproximadament mig centímetre de gruix i ja podem començar a retallar les galetes amb els motlles que haguem triat. Col·loquem les galetes a la plàtera del forn, que trindem coberta amb un "tapete" de silicona (això és garantia de que no s'enganxaran) i pintem les galetes amb la barreja de rovell d'ou i una cullerada de llet condensada. Ja podem posar les galetes al forn uns 25 min. Quan les treieu deixeu-les refredar un moment abans de tocar-les. Bon profit!!

Corona de Nadal

Ingredients

  • Mig kilogram de pasta de full
  • 50 grams d'orellanes
  • 50 grams de prunes
  • 25 grams de nous
  • 25 grams de panses
  • Conyac
  • 50 grams de mantega
  • 100 grams de sucre
  • 1 cullarada de canyella en pols
  • Ou batut
  • Sucre llustre

Elaboració

Trinxar ben petits els frutis secs i remullar-los amb conyac durant mitja hora. Estendre la pasta de full ben prima sobre el marbre una mica enfarinat i escampar-hi la mantega feta pomada i barrejada amb el sucre i la canyella. Posar-hi els fruits secs ben escurreguts i enrotllar com s'hi s'anés a fer un braç de gitano.

Formar una corona enllaçant les dues puntes i tallar la pasta, en petites porcions d'uns cinc centímetres, separant-les fent una petita ziga-zaga però sense que es desprenguin del tot mantenint el cercle. Pintar amb ou batut i reservar el pastís en la mateixa planxa d'anar al forn uns deu minuts dins la nevera o congelador.

El forn es tindrà ben calent a 200 graus amb aire si pot ser. Quan han passat els deu minuts es ficarà dins del forn i s'espolsaran unes gotetes d'aigua al voltant del pastís. Quan surti del forn es deixa refredar i s'espolsa amb sucre llustre. S'acaba de guarnir al gust. Bon profit!!

Mousse de torró

Ingredients

  • 120 centilitres de nata líquida
  • 250 grams de mantega
  • 450 grams de torró d’ametlles
  • Ametlles torrades i laminades
  • Xocolata a la pedra per decorar

Elaboració

Agafeu les barres de torró i les aixafeu (en un morter) fins que us quedi una pasta homogènia. A continuació, barregeu-hi la mantega (ha de ser tova, per tant és recomanable que la traieu de la nevera unes 2 hores). En un bol a part, aneu remenant suaument la nata líquida fins que us quedi a mig muntar. Tot seguit, tireu-hi el torró i aneu-ho remenant fins que aconseguiu una barreja amb textura de mousse.

Per la decoració farem servir la xocolata, la desfeu al bany maria, i la diluïu amb una mica de nata líquida. Per muntar el plat, doneu forma a la mousse amb l’ajuda d’un motlle rodó, poseu-hi ametlles torrades i laminades al damunt, i al voltant, nata líquida i un cordó o dibuix de xocolata desfeta (per això podeu fer servir la mànega pastissera). Bon profit!!

Trufes de Nadal

Ingredients

  • 50 grams de mantega
  • 175 grams de sucre glacé
  • 2 cullarades de cacau mòlt
  • Xocolata ratllada
  • Mitja cullarada d'essència de vainilla
  • 30 grams de nata
  • 250 grams de pa de pessic

Elaboració

Tireu en un bol la mantega, el sucre glacé, el cacau, la nata, l'essència de vainilla, el pa de pessic i barregeu-lo tot bé. A continuació feu boletes de la mida d'una boleta de neu i recobrir-les de xocolata ratllada.

Barregeu 50 grams de sucre glacé amb una cullarada d'aigua calenta i aboqueu-ne una miqueta damunt de cada trufa. Bon profit!!

Polvorons d'ametlles

Ingredients

  • 300 grams de mantega
  • 300 grams de farina
  • 300 grams de sucre
  • 100 grams d'ametlles móltes
  • 1 ou
  • Canyella en pols
  • Sal
  • Sucre glacé

Elaboració

Poseu la farina a escalfar en una paella sense res. Donar voltes amb una cullera i abans que prengui color retirar del foc (uns 7 minuts). Poseu la farina en una taula de marbre i formar un cercle. Poseu al centre la mantega, les ametlles, el sucre, la canyella, la sal i l'ou. Amb les mans feu una massa fins que quedi molt fi.

Agafeu una mica de massa (de la grandària d'una nou), formeu una bola i aixafeu-la. Poseu les boles xafades en una placa de forn sense res i ficar a foc molt suau durant uns 30 minuts. Treure del forn i deixar refredar en la placa. Una vegada freds, tireu-los sucre glacé. Es conserven ficats en una llauna o embolicant-los en paper de seda.

Es poden fer també de llimona, coco, taronja, etcètera afegint-lo a la massa. Bon profit!!

Torró d'ametlles

Ingredients

  • 1 kilogram de mel
  • 1500 grams de ametlles triturades
  • 500 grams de sucre
  • 1 llimona
  • 2 clares d'ou

Elaboració

Escalfar a foc lent la mel en una caçola fins que s'evapori tot l'aigua. Afegir el sucre i barrejar amb una cullera de fusta. Batre la clara de l'ou a punt de neu i afegir la barreja de mel i sucre. Barrejar sense parar durant 8-12 minuts i després posar a foc lent fins que la barreja comenci a caramelitza-rse (el color es fa marró).

Afegir les ametlles a la barreja amb la pell ratllada d'una llimona. Barrejar bé i deixar refredar-se durant uns minuts. Vertir la barreja en motlles de fusta o metall folrats amb paper de cuina. Després de 2 hores i mitja el torró està llest. Una vegada que estigui completament fred, cal col·locar els trossos en un contenidor hermètic. Bon profit!!

Professor - Daniel Parra Balmont

Departament - Serveis Socioculturals i a la Comunitat