LA QUARESMA   
      
      
   Dimecres ja és Cendre "recorda't que ets de pols...", comença el temps Quaresmal, rigorós i sever, sobri de carn i abundós de dejunis i abstinències segons les formes de l'estètica cristiana tradicional, la Quaresma és un temps litúrgic de set setmanes establert com a preparació de la Pasqua.    

   Popularment és representada per una vella de set cames, feta de paper de diari, un ninot d'ampla faldilla. Cada setmana se li ha de tallar un peu, fins que no  n'hi quedi cap , i llavors serà Pasqua. També és costum semblant representar-la amb un bacallà sec penjat de la cua en el sostre de les bacallaneries , el qual duu així mateix penjades, de la vora de baix, set grosses arengades.  
      

   La Quaresma es feia llarga i soferta, plena de privacions. Només la diada de Sant Josep, el 19 de març, n'era un respir,  i oferia el gust deliciós de la crema tradicional, tan llaminera.    

   Joseps,Joans i ases,    
   n'hi ha per totes les cases    

   A cada família hi havia un Josep o altre, Pep, Jepic, Bep... A tot arreu era celebració. Ara els noms que es posen han variat molt i queden pocs Joseps. Però la crema no creiem pas que es perdi . El dolç té garantia de supervivència. I si no, mireu els flonjos i ensucrats bunyols de Quaresma, no tingueu por que caiguin en oblit. 
    

   Mona de Xocolata
    Aquesta recepta es per fer una  mona tota de xocolata, i crear la forma que vulguin.       
     Ingredients: 
   300g de xocolata negra    
   200g de xocolata amb llet    
   200g de xocolata blanca    
   mantega 
    Preparació:     
        
   Foneu la xocolata, un cop fosa i encara calenta esteneu-la sobre un paper parafinat, alliseu-la amb una espàtula refredada. Amb aquestes planxes, que poden ser de diferents gruixos (1/2cm va bé per treballar) i dels diferents colors que els tipus de xocolata ens permeten, ja teniu la base. Ara és qüestió de decidir el model.    

   Suposem que és una casa. Feu unes plantilles amb una cartolina de les parets i la taulada de la casa.  

   Poseu-les sobre la planxa de xocolata (ja refredada i, per tant, dura) i feu una petita incisió amb un punxó o ganivet repassant el perfil. Després ja podeu trencar-la fent una petita força amb les mans.    

   Per unir les peces agafeu xocolata calenta i amb un pinzell poseu-ne allà on voleu que s'enganxi; ajunteu les peces i manteniu-les així uns minuts. En refredar-se la xocolata les peces quedaran enganxades. Per donar-la, amb un pinzell podeu posar més xocolata (negra, amb let o blanca) sobre una planxa de xocolata freda. D'aquesta manera podeu aconseguir relleus.Per últim decoreu-la amb les plomes, etc.    

   Consells importants:     

   La xocolata l'heu de desfer al bany maria.    
   Per fondre-la afegiu-hi mantega (especialment en la xoclata negra). No us excediu en la quntitat de mantega, ja que en refredar-se tendirà a quedar massa tova. Remeneu la xocolata amb la cullera de fusta.    
   Mentre desfeu la xocolta al bany maria no us hi han de caure gotes d'aigua (aquestes fan que la xocolata després quedi blanquinosa i mat).

   Mona de Pasqua
    
   Ingredients (per a 6-8 persones)    

   6 ous    
   6 cullerades de sucre     
   5 o 6 cullerades de farina    
   1 llimona ratllada    
   mantega    
   sucre glas    
   aigua    
   6 o 8 ous petits de xocolata   

      Elaboració
   Batre les 6 clares d'ou, junt amb una part de sucre, a punt de neu i a part i apart el rovell amb la llimona rallada i l'altra part del sucre. Barrejar el rovell i la clara. Després, afegir-hi la farina remenant la massa amb una espàtula de fusta. En un motlle untat amb mantega posar-hi la massa tapada amb un paper i introduir-la al forn. El paper ha de ser de babra untat amb mantega, ha d'estar a 175º durant 20 minuts.    
   Quan el pa de pessic hagi pujat treure-hi el paper i desmotllar-lo. Per últim, dissoldre el sucre glas en aigua, remoure'l, i cobrir amb aquesta barreja el pa de pessic, després hi poseu els ous de xocolata, i servir-lo. La decoració pot ser al vostre gust.
    
Calendari       Solstici d'hivern      Solstici d'estiu       Altres