LA
QUARESMA
Dimecres ja és
Cendre "recorda't que ets de pols...", comença el temps Quaresmal,
rigorós i sever, sobri de carn i abundós de dejunis i abstinències
segons les formes de l'estètica cristiana tradicional, la Quaresma
és un temps litúrgic de set setmanes establert com a preparació
de la Pasqua.
Popularment és
representada per una vella de set cames, feta de paper de diari,
un ninot d'ampla faldilla. Cada setmana se li ha de tallar un peu, fins
que no n'hi quedi cap , i llavors serà Pasqua. També
és costum semblant representar-la amb un bacallà sec penjat
de la cua en el sostre de les bacallaneries , el qual duu així mateix
penjades, de la vora de baix, set grosses arengades.
La Quaresma es feia
llarga i soferta, plena de privacions. Només la diada de Sant Josep,
el 19 de març, n'era un respir, i oferia el gust deliciós
de la crema tradicional, tan llaminera.
Joseps,Joans i ases,
n'hi ha per totes
les cases
A cada família
hi havia un Josep o altre, Pep, Jepic, Bep... A tot arreu era celebració.
Ara els noms que es posen han variat molt i queden pocs Joseps. Però
la crema no creiem pas que es perdi . El dolç té garantia
de supervivència. I si no, mireu els flonjos i ensucrats bunyols
de Quaresma, no tingueu por que caiguin en oblit.
|
Mona
de Xocolata
Aquesta
recepta es per fer una mona tota de xocolata, i crear la forma que
vulguin.
300g de xocolata negra
200g de xocolata
amb llet
200g de xocolata
blanca
mantega |
Preparació:
Foneu la xocolata,
un cop fosa i encara calenta esteneu-la sobre un paper parafinat, alliseu-la
amb una espàtula refredada. Amb aquestes planxes, que poden ser
de diferents gruixos (1/2cm va bé per treballar) i dels diferents
colors que els tipus de xocolata ens permeten, ja teniu la base. Ara és
qüestió de decidir el model.
Suposem que és
una casa. Feu unes plantilles amb una cartolina de les parets i la taulada
de la casa.
Poseu-les sobre la
planxa de xocolata (ja refredada i, per tant, dura) i feu una petita incisió
amb un punxó o ganivet repassant el perfil. Després ja podeu
trencar-la fent una petita força amb les mans.
Per unir les peces
agafeu xocolata calenta i amb un pinzell poseu-ne allà on voleu
que s'enganxi; ajunteu les peces i manteniu-les així uns minuts.
En refredar-se la xocolata les peces quedaran enganxades. Per donar-la,
amb un pinzell podeu posar més xocolata (negra, amb let o blanca)
sobre una planxa de xocolata freda. D'aquesta manera podeu aconseguir relleus.Per
últim decoreu-la amb les plomes, etc.
Consells importants:
La xocolata l'heu
de desfer al bany maria.
Per fondre-la afegiu-hi
mantega (especialment en la xoclata negra). No us excediu en la quntitat
de mantega, ja que en refredar-se tendirà a quedar massa tova. Remeneu
la xocolata amb la cullera de fusta.
Mentre desfeu la
xocolta al bany maria no us hi han de caure gotes d'aigua (aquestes fan
que la xocolata després quedi blanquinosa i mat). |
Mona
de Pasqua
Ingredients
(per a 6-8 persones)
6 ous
6 cullerades de
sucre
5 o 6 cullerades
de farina
1 llimona ratllada
mantega
sucre glas
aigua
6 o 8 ous petits
de xocolata
|
Batre les 6 clares d'ou,
junt amb una part de sucre, a punt de neu i a part i apart el rovell amb
la llimona rallada i l'altra part del sucre. Barrejar el rovell i la clara.
Després, afegir-hi la farina remenant la massa amb una espàtula
de fusta. En un motlle untat amb mantega posar-hi la massa tapada amb un
paper i introduir-la al forn. El paper ha de ser de babra untat amb mantega,
ha d'estar a 175º durant 20 minuts.
Quan el pa de pessic
hagi pujat treure-hi el paper i desmotllar-lo. Per últim, dissoldre
el sucre glas en aigua, remoure'l, i cobrir amb aquesta barreja el pa de
pessic, després hi poseu els ous de xocolata, i servir-lo. La decoració
pot ser al vostre gust. |
|