3.3. Composiciˇ (I)
 
La composiciˇ Ús l'organitzaciˇ dels elements que ja coneixem (llum, color...) dins de la imatge

Vertical.

A vegades la vertical marca la dominant; expressa activitat i vida.

Al Retorn del fill pr˛dig tots els factors de l'obra es disposen de dalt a baix.

Rembrandt pren l'assumpte de l'Evangeli:

Hi ha un home jove, amb el cap pelat, molt atrotinat, que estÓ agenollat, mentre un de molt vell l'acull; aquest tÚ un mantell vermellˇs damunt les espatlles; li posa les mans al damunt del noi, molt delicadament: potser per manifestar-li el seu afecte; el noi estÓ molt fatigat i ell el consola; aquestes mans sˇn meravelloses: Ús com si una fos d'home i l'altra de dona.

REMBRANDT:El retorn del fill pr˛dig, oli sobre tela, cap el 1662, Museu de l'Hermitage, St. Petesburg.A: BECKETT, Sister's Wendy Grand Tour, 81.

Els altres miren; hi ha un dret, al davant, que no sembla molt content; tambÚ hi ha d'altres models: un que estÓ assegut i una dona, al fons.

Sembla que tot aix˛ passa a un lloc fosc per˛ ilĚluminat per una llum daurada.

Horitzontal

L'horitzontal expressa repˇs, estabilitat. Aquest bodegˇ de Zurbaran mostra diferents pešes de vaixella que estan al celler, el lloc mÚs fresc de la casa (a un temps al que no hi havia neveres); sˇn per guardar el menjar.

ZURBAR┴N: Bodegˇ, oli sobre tela, Museu del Prado.

Era una cosa normal a l'Úpoca (segle XVII) per˛ l'artista dona als objectes un carÓcter tan especial que no semblen atuells de la vida diaria sino potser ofrenes per una celebraciˇ religiosa.

Corba

La corba serveix per a expressar moviment i canvi.

Aquests sˇn dos personatges de la Mitologia antiga i estan molt actius.

D'altra part, l'artista ha volgut lluir el seu domini del nu i ens presenta dos cossos esplŔndids per˛, a la Roma del XVII;

RENI: Hip˛menes i Atalanta, oli sobre tela, cap el 1614, Museu del Prado.

aix˛ no es veia bÚ i per aix˛ s'ha inventat aquestes robes que, d'una forma foršada, tapen els genitals dels models; alhora li permeten mostrar el seu domini per pintar la roba delicada, movent-se, com estels impulsats per aquests cossos.

Seguirem amb les composicions estructurades amb un centre molt fort