Anterior

El descobriment, en el començament del segle XVI, de la fórmula que dóna la solució de les equacions de tercer grau va provocar una de les polèmiques més famoses de tota la història de les matemàtiques.

  • A finals del segle XV, ja es coneixia la fórmula de les solucions de l'equació de 2n grau utilitzant un llenguatge similar al que fem servir avui per a diferenciar la incògnita dels coeficients. Es pensava, però, que era impossible resoldre equacions de tercer grau mitjançant una fórmula similar.
  • El primer a descobrir com resoldre l'equació reduïda de tercer grau del tipus 1 fou, a principis del XVI, Escipió del Ferro, professor de la Universitat de Bolònia, però només ho va contar al seu deixeble Antoni de Fior. En aquella època era normal que els matemàtics, si volien subsistir o adquirir prestigi, es reptaren a competicions públiques; així les coses, en morir del Ferro, el seu deixeble va reptar públicament al matemàtic Niccolo Fontana (conegut com a Tartàglia, a causa de la seva tartamudesa) a resoldre en un temps determinat 30 problemes que portaven a equacions reduïdes de tercer grau. Pero aquest va contraatacar proposant altres 30 problemes que portaven a equacions reduïdes del tipus 2, per a les quals ell havia descobert ja una fórmula.
  • El resultat fou que Tartàglia va aconseguir descobrir també la primera fórmula en el temps previst i va guanyar per 30 a 0, la qual cosa el va llençar a la fama. Quan se'n va assabentar Cardano, famós matemàtic de la Universitat de Milà que en col·laboració amb el seu alumne Ferrari estava escrivint un llibre d'àlgebra, es va posar en contacte amb Tartàglia i li va demanar que li digués la fórmula; a més de jurar no difondre-la, a canvi ell li presentaria a un personatge que patrocinaria els seus projectes. Malgrat posar alguna resistència, Tartàglia hi va cedir.
  • Poc després, Ferrari va descobrir un mètode per resoldre l'equació de 4t grau, i Cardano va trobar, per fi!, la fórmula per resoldre l'equació general de tercer grau, encara que el procés que utilitzava necessitava la fórmula de Tartàglia. Aviat, però, Cardano i Ferrari van tenir accés als arxius de la Universitat de Bolònia en els quals figuraven els treballs de del Ferro. La fórmula d'aquest resultava ser la mateixa que la de Tartàglia, però ells van considerar que era anterior i, per tant, van deduir que això alliberava Cardano del deure de respectar el seu jurament, per la qual cosa van optar per incloure-la en el seu llibre d'àlgebra Ars magna.
  • Malgrat que Cardano reconeixia en el llibre el seu deute amb Tartàglia, aquest es va considerar ofès i el va acusar públicament de "corv" que s'alimentava del treball dels altres. Curiosament, a aquestes acusacions va respondre Ferrari, i aquest nou conflicte va acabar en un repte entre tots dos que va guanyar clarament Ferrari. La guerra entre ells va continuar realment fins a la mort de Tartàglia





 






Anterior Inicio de página
[Dades personals] [Matèries] [Materials didŕctics] [Curiostats] [Descàrregues] [Enllaços d'interès] [Humor, Cites,...]

Copyright (c) 2001 Francisco González Maján
fgonzalezmaj@uoc.edu