Anterior

El costum de Newton de no publicar immediatament els seus treballs li va portar més d'un problema entorn a la prioritat d'alguns dels seus descobriments, però la baralla més famosa la va tenir amb Leibniz.

  • L'any 1684, el professor i diplomātic alemany Gottfried Wilhelm Leibniz va publicar un treball matemātic a la revista Acta Eruditorum en el qual anunciava "un nou mčtode per als māxims, els mínims i les tangents, que no és obstaculitzat per les quantitats fraccionàries, ni irracionals, així com un tipus de cālcul per fer-ho", és a dir, un treball sobre allò que avui coneixem amb el nom de cālcul diferencial. Dos anys després va publicar, a la mateixa revista, les bases de allò que anomenem avui Cālcul Integral.
  • Malgrat que Leibniz fou el primer en publicar un treball sobre cālcul, el primer que va desenvolupar aquests temes va ser Isaac Newton durant els anys 1664 a 1666. Llavors, Newton era estudiant del Trinity College de Cambridge i va inventar el que ell anomenava les fluxions, que no eren altra cosa que un conjunt de regles amb les quals també podia calcular māxims, mínims i tangents sense que les quantitats fraccionàries o irracionals suposessin cap obstacle.
  • L'any 1669, quan Newton tenia 27 anys, ja ocupava una cātedra de matemātiques a Cambridge, però quan realment va arribar al cim de la fama va ser en 1687, any en què va publicar el llibre Principia Mathematica, obra que, segons alguns, és el major llibre científic que mai s'ha fet. En aquesta obra explicava les lleis que governen l'univers, i deduïa matemāticament des dels fluixos de les marees fins a les òrbites dels planetes, cosa que va convertir Newton en el símbol viu de la nova ciència i en un mig déu dels āmbits científics. Arrel d'això, el van fer diputat, Director de la Reial Casa de la Moneda i president de la Royal Society (organisme anglès integrat pels científics de més prestigi)
  • Els fets de les baralles Newton-Leibniz van ser, bàsicament, els següents:
    • Newton descriu en un manuscrit de 1669 el seu mčtode de les fluxions; aquest manuscrit va circular entre els membres d'un selecte grup de matemātics britānics, però no es va publicar.
    • Cap al mig de dècada 1670-1680, Leibniz va descobrir prācticament els mateixos mčtodes de Newton, i en 1676, durant una missió diplomātica a Londres, va veure una còpia del manuscrit de Newton. Poc temps després, va rebre dos cartes de Newton en les quals aquest li contava algunes idees sobre les fluxions. (Un anālisi en profunditat dels treballs de Leibniz, però, permet deduir que el seu descobriment fou independent de els seus contactes amb Newton.)
    • L'any 1684, Leibniz va publicar el seu primer treball sobre Cālcul Diferencial, però no en feia cap menció a Newton; ni tampoc no deia que havia vist un manuscrit d'aquest.
    • Així les coses, molts matemātics anglesos van acusar obertament Leibniz de plagi, fins a tal punt que van aparèixer acusacions fins i tot a la revista de la Royal Society, en un article en el qual es deia que l'únic nou del treball de Leibniz consistia en utilitzar una notació diferent.
  • Leibniz es va queixar a la Royal Society per haver autoritzat que des de les pāgines de la revista li acusessin de plagi.. La Royal Society va contestar organitzant una comissió que esbrinés els drets de prioritat. L'informe final, publicat en 1713, donava tota la raó a Newton, suggerint clarament que Leibniz no havia tingut idea del cālcul fins a l'any 1677, o sigui, molt després de rebre les cartes de Newton i haver vist els seus manuscrits. Un veredicte tan duro, però, perdia tota la força quan es comprovava que el president de la Royal Society era precisament Newton. Però, el tira i arronsa va continuar i, aviat, va aparèixer al continent un pamflet acusador contra Newton. El pamflet era anònim, però es va saber després que havia estat fet precisament per Leibniz.
  • Evidentment, els dos havien comès errors: Newton, per no publicar degudament els seus descobriments, i Leibniz, per no haver reconegut des del principi el seu contacte amb els documents de Newton i no haver compartit així l'autoria del descobriment, que ell sabia que era el més just. En qualsevol cas, aquest assumpte va acabar essent una vergonya par a Newton, Leibniz i tot el món acadèmic.
  • Actualment, tota la comunitat científica atorga tots dos l'honor de haver descobert el cālcul. Actualment, però, se segueixen les notacions que feia servir Leibniz per designar diferencials i integrals.
Anterior Inicio de página
[Dades personals] [Matèries] [Materials didāctics] [Curiostats] [Descàrregues] [Enllaços d'interès] [Humor, Cites,...]

Copyright (c) 2001 Francisco González Maján
fgonzalezmaj@uoc.edu