Plantes i Animals del nostre entorn

El porc

Nom científic: Sus domesticus.
Família: Súids.
Descripció: Mamífer de cos arrodonit que fa 1-1'5 m de llarg.
Té el morro allargat amb la punta plana on es veuen els forats del nas. Té les orelles penjants i la cua curta i fent espiral.
Té les potes curtes; cada pota té quatre dits, però només dos toquen a terra.
La pell és gruixuda i està coberta de pèls forts anomenats cerres.
És de color rosat, però presenta taques fosques en algunes varietats.
Alimentació: És omnívor. Menja cereals, fruites, verdures i restes d'aliments. Habitualment els porcs de les granges mengen un pinso que ja conté tot el que necessiten.
Reproducció: La femella, la truja, gesta durant unes 16-17 setmanes i pareix entre 6 i 14 cries anomenades garrins.
Hàbitat: Els porcs es crien en granges especialitzades.
Costums:

Acostumen a rebolcar-se pel fang amb la intenció d'eliminar paràsits de la pell.

Altres informacions:

Els porcs van ser domesticats fa més de 7.000 anys. Segurament els porcs salvatges s'acostaven a menjar restes d'aliments que llençaven els primers agricultors i aquests els van capturar per menjar-se'ls; així els varen domesticar.
Actualment s'aprofiten totes les parts del porc.
La carn es menja fresca o en forma d'embotits; dels greixos se'n fa mantega; la pell s'empra per fer sabates, maletes i guants; dels pèls se'n fan raspalls.
Un dels productes obtinguts més apreciats és el pernil.

Grunyit
So extret del Banco de sonidos del CNICE

   
Fitxes de treball