El coneixement científic

La ciència, part de la nostra vida

"Només en els últims cent cinquanta anys la ciència ha esdevingut un factor important, que determina la vida quotidiana de tothom. En aquest període breu de temps ha causat canvis més grans que els que s'havien produït des dels dies dels antics egipcis. Cent cinquanta anys de ciència han resultat més explosius que cinc mil anys de cultura precientífica. Seria absurd suposar que el poder explosiu de la ciència està exhaurit o que ja ha assolit el punt màxim. És molt més probable que la ciència continuï produint en els segles que han de venir canvis encara més ràpids".

B. RUSSELL: La perspectiva científica. Barcelona, Ariel.

                               

Demarcació-Inducció
El mètode hipotètico-deductiu
Rèquiem per Billy
Sancho
Exercicis

Què és la ciència

La ciència és un dels productes més importants del coneixement humà. Amb la ciència hem aconseguit treure l'entrellat de molts dels misteris de l'univers, del món i fins i tot de l'ésser humà. I també ha estat la base per a la transformació i la modificació de l'entorn. La ciència intenta trobar explicacions als enigmes que ens envolten des d'una dimensió racional que dóna gran importància al suport empíric, a les dades de l'experiència. És a dir, procura donar respostes a les preguntes que se'ns plantegen per mitjà de l'observació del que passa i l'elaboració d'hipòtesis que després es contrasten per tal de comprovar-ne la validesa.

.

Tipus de ciències

Hi ha diferents tipus de ciències. Atenent a la forma de treballar, trobem ciències formals, que són les que no tenen una base empírica i treballen amb entitats formals, com són, per exemple, les matemàtiques o la lògica; i   les ciències empíriques. D'acord amb l'objecte d'estudi, hi ha ciències naturals, que es refereixen a fenòmens, coses o esdeveniments de la naturalesa, com són, per exemple, la física, la química, la biologia o la paleontologia i hi ha ciències humanes o socials, que tenen com a objecte d'estudi les relacions dels éssers humans entre si i els seus resultats, com fan, per exemple, la sociologia, l'economia o la psicologia.

De la mateixa manera podem parlar de dues aproximacions a la ciència: ciència teòrica, que té com a objecte el coneixement del món, i la ciencia aplicada, que busca la manera de conèixer el món i de transformar-lo. Actualment, a causa del gran desenvolupament de la tècnica, hi ha una íntima relació entre totes dues que no permet distingir-les clarament. És per això que parlem de "tecnociència" per fer referència a aquesta unió. A més; actualment la ciència no és concebuda una cosa estranya a la societat, sinó com un element que hi influeix i que en rep la influència.

Les implicacions socials de la ciència

Les ciències no són alienes al marc social, cultural i econòmic. Més aviat cal pensar que es produeix una interacció mútua: la ciència proporciona conexements nous que modifiquen la societat (transformen el món) i, a la vegada, aquesta societat demana coneixements científics nous per respondre a interrogants nous. Es tracta d'un procés "d'anada i tornada" que no té final i que permet que els éssers humans i el seu medi (tant natural com social) vagint canviant. Per tot plegat podem dir que la ciència és un "motor de transformació" del món i de les idees que en tenim, que està integrat en la nostra vida.