Fabriquem frisos: el mòtiu bàsic

Per fabricar un fris hem de partir del disseny d'un motiu bàsic en forma de paral·lelogram. El més usual és un rectangle, però per la barana d'una escala, per exemple, ens pot interessar que sigui un romboide.

Motiu bàsic rectangular Motiu bàsic romboidal

 

Fabriquem frisos: el motiu mínim

Recordem que el motiu bàsic pot tenir un tros més petit a partir del qual el podrem dibuixar tot: el motiu mínim. A la fotografia inferior el tros més fosc ens permet amb dues simetries reconstruir el quadrat del motiu bàsic i, a partir d'ell tot el fris,

  • Exemple de com fer un fris F1.

Un fris d'aquest tipus no té cap modificació del motiu mínim. Ens limitem a repetir-lo de forma contínua ja que el propi motiu mínim és el bàsic. Observa com reconstruir aquesta reixa a partir del seu motiu mínim.

  • Exemple de com fer un fris F2.

Els frisos d'aquesta classe admeten un gir de 180º. Per construir el motiu bàsic al costat del motiu mínim unim una còpia d'aquest girada 180º. Les dues peces constitueixen el motiu bàsic que copiarem repetidament. Pots observar un exemple de reconstrucció d'un fris romà.

  • Exemple de com fer un fris F12.

Aquests frisos admeten una simetria vertical. Abans hem vist ja un exemple de com fabricar-lo a partir del motiu mínim. El motiu bàsic són un motiu mínim i una còpia seva a la que se l'ha aplicat una simetria vertical.

  • Exemple de com fer un fris F21.

El frisos d'aquests tipus tenen simetries horitzontal i, en conseqüència, també gir. Per fer el motiu bàsic que després repetirem unim una peça al motiu mínim amb simetria horitzontal i, a continuació, apliquem una simetria vertical al grup de dues peces anteriors. El motiu bàsic està fet, així, de quatre peces del motiu mínim.

 

Ara et toca a tu!
Una forma pràctica d'experimentar en el disseny de frisos és dibuixar-nos un mòdul, una peça que podrem repetir girada o amb simetries i anar col·locant una al costat de l'altra. Un cop tenim un mòdul  (que convé tingui un disseny sense cap mena de simetria). Ens podem fer quatre versions del mòdul, una en cada de les 4 versions possible. En paper, que el podem girar, només caldrien dues còpies: una normal i una altra amb una simetria.
Mòdul normal Simetria vertical Girat Simetria horitzontal

Ara pots construir els set tipus de frisos a partir dels tres mòduls que et proposem. El segon l'ha dissenyat l'Aina Martorell i el tercer la Judit Baqueró (totes dues alumnes de 2n d'ESO de l'IES Alella).

Clica sobre el mòdul que vulguis treballar

Mòdul 1 Mòdul 2 Mòdul 3

 

Fes frisos lliurament

També podem aprofitar el mòdul creat sense seguir cap instrucció. Podem fabricar frisos lliurament i després intentar-los classificar.

Per crear frisos periòdics hem de crear un motiu bàsic ha repetir. Aquest motiu bàsic el podem fer amb grups de 2 peces del nostre mòdul (normal, girades o reflectides per simetria) o amb 4. Va que les peces siguin totes diferents. Amb dues peces podem fer dos grups (1x2 i 2x1), amb 4 podem fer tres grups (1x4, 4x1 o 2x2). Observa alguns exemples fets amb un mòdul ben senzill: la típica "rajola catalana".

 
Rajola catalana
Normal (N) Simetria vertical (SV) Simetria horitzontal (SH) Girada (G)

Aquí tens alguns exemples de combinacions que es poden fer:

 

Quantitat de peces Estructura del grup Grup Fris Tipus
2
N G
F  
2
G
SV
F 1
1
4
SH G SV N
F 2
1
G
SH
N
SV
F 1
1
N G
SV SH
F 3
1

Si vols practicar pots jugar amb "rajoles" clicant sobre la imatge: