Apunts Jota'O

Material de suport de l'assignatura de filosofia per alumnes de primer i segon de batxillerat

 

Índex
Tornar
Seqüenciació
Sóc un imbècil
La virtut és coneixement
Tenim convidats insaciables.Plató
Musiqueando
La paràbola de l'elefant
Bucéfalo
Bostezar
Papalagi
Frases'Hits
Pessics de saviesa

 

Enllaços

TENIM CONVIDATS INSACIABLES. PLATÓ

Un deixeble de Sòcrates, anomenat Plató, no era tan optimista com el mestre. Per Sòcrates estar en possessió de la veritat significava automàticament actuar en conseqüència. Per contra, segons Plató, l’individu no és un sol JO, sinó varis.

Dins nostre tenim varis convidats a la taula i cadascun d’ells volen menús diferents: un JO és desinteressat i treballa per la comunitat; un altre JO s’exalta de seguida quan veu alguna cosa injusta, i a la que et despistes se li en va la mà i et clava un cop de puny si creu que no fas cas a les normes; un altre JO, en fi, sempre està pendent de menjar i de com fer-se més ric.

És a dir, segons Plató no som un sol JO, sinó varis. I, normalment, el JO que és desinteressat i busca el millor per tothom té sempre les de perdre. La part egoista de nosaltres guanya encara que sapiguem que el camí correcte és un altre. En la majoria de nosaltres guanya la tendència comodona, egoista o possessiva, i no pas la generositat i l’altruisme envers els altres.

Per tant, de què serveix la veritat si aquesta no guanya mai? Hi ha poca gent capaç de superar la temptació de les riqueses, de poder, del sexe, de les drogues, o del rock & roll, posem per cas. Segons Plató, la veritat ha de ser imposada, de la mateixa manera que obliguem els nens petits a anar al llit quan és hora d’anar a dormir, o bé quan ens hi neguem a comprar-los xuxes quan passem davant l’aparador de la botiga de llaminadures. Encara que plorin o tinguin una rebequeria, els obliguem perquè és pel seu propi bé.

Tot plegat, i ressentit per l’execució del seu mestre Sòcrates, Plató va ser partidari, en un principi, de la força. A un bon governant ningú no li faria cas si no té la força dels militars per fer complir allò que ell considera correcte. Com es va adonar que això portava a dictadures i tiranies, va creure oportú que el governant o les classes dirigents -emparant-se en la seva millor preparació i coneixement de les coses-, en comptes d’obligar el poble per la força ho fessin tot explicant-los històries o contes –com després feren les organitzacions religioses-.

Tanmateix, l’obra de Plató suggereix alguns interrogants:

- Podem imposar a algú la veritat?

- Una veritat que s’hagi d’imposar per la força, és autèntica?

- Necessita la veritat de cadenes, porres o pistoles?

 

 

 

 

Per comentaris i suggeriments: joancampeny@yahoo.es