Apunts Jota'O

Material de suport de l'assignatura de filosofia per alumnes de primer i segon de batxillerat

 

Índex
Tornar
Seqüenciació
Sóc un imbècil
La virtut és coneixement
Tenim convidats insaciables.Plató
Musiqueando
La paràbola de l'elefant
Bucéfalo
Bostezar
Papalagi
Frases'Hits
Pessics de saviesa

 

Enllaços

SÓC UN IMBÈCIL MORAL: El missatge socràtic



El mot imbècil prové del llatí, BACULUS (bastó). Un imbècil, per tant, vol dir el que necessita sempre bastó (IN BACULUS). Un bastó en la vida quotidiana representa un punt de referència al que seguir, al que obeir.

El bastó l’utilitza el coix per aguantar-se. Hi ha gent que, de forma semblant, si no té on aguantar-se es troba perduda: quan ha de donar una opinió, quan ha d’actuar, quan ha de reaccionar davant una situació incerta.

D’una manera o altra, tots som imbècils perquè la imbecil·litat és fruit de la inseguretat... i també de la ignorància. En un grau o en un altre, tots som imbècils perquè en un grau o en un altre, tots som ignorants; però l’ignorant més imbècil és aquell que es pensa que és un savi, ja que no reconeix la seva limitació, la seva ignorància.

Un dels grans savis de la nostra cultura, del qual tenim testimonis, va ser Sòcrates, que va viure entre el segle V-IV abans de la nostra era. Era reconegut com el savi més gran de Grècia, però ell insistia en aquesta dita: “Jo només sé que no sé res”. Amb aquesta frase volia indicar que la supèrbia és el primer obstacle per a la convivència i per a la investigació. Per a Sòcrates només una actitud d’íntima humilitat és el camí per assolir la veritat. Per a ell la veritat i la bondat són equivalents. La virtut de la bondat significa ser BONA PERSONA (no pas en el sentit cursi de la paraula).

La bondat va aparellada a la recerca de la veritat. És per això que la tasca de l’investigador/a, del savi, en recerca de la veritat, així com l’esforç per arribar a ser bona persona, és un camí inacabable. Aquell individu que es pensi que ja ha arribat a la meta, és a dir, que està en possessió de la veritat o que és una persona virtuosa és un prepotent, un ignorant, un imbècil. Plató, deixeble de Sòcrates, explicava aquest procés amb una mena de conte, una llegenda, un mite: EL MITE DEL NAIXEMENT D’EROS. Segons la llegenda, EROS era un déu, fill de la deessa BELLESA i també de Pènia, la pobresa. És a dir, que EROS pateix una atracció cap a la bellesa, però, alhora, sempre està insatisfet, se sent pobre, insaciable.

Aquesta llegenda, que es relaciona sovint amb l’atracció sexual o el desig carnal és el que significa l’EROTISME. L’erotisme és aquesta força que ens empeny a la recerca de la veritat, com ho faria un detectiu honest; és la força que ens empeny quan estem enamorats, és la força que ens empeny quan intentem ser bones persones... sempre estem insatisfets.

Per contra, l’imbècil moral no està impregnat d’erotisme; ja està satisfet; creu que ho sap tot o gairebé tot... De fet, és un ignorant!

 

 

 

 

Per comentaris i suggeriments: joancampeny@yahoo.es