Enrera
Mòdul 1: Introducció
eLearning amb Moodle
  Pràctica
1
2
3
4


   
Exercicis
Exercicis
 
 

L'objectiu d'aquesta pràctica és conèixer quin tipus de servidor dóna suport a Moodle

   
conceptes En l'actualitat quan naveguem per la xarxa ens podem trobar amb dos tipus diferents de pàgines web:
  • les pàgines web estàtiques, com ara aquesta que esteu visitant ara mateix
  • les pàgines web dinàmiques

Una pàgina web estàtica pot contenir tot tipus d'informació: text, imatges, animacions de Flash, so, vídeo o el que vulguem. Però aquesta pàgina només permet ser visitada com a simple espectador, no ofereix cap tipus d'interactivitat entre autor i visitant com no sigui enviar un missatge de correu. Són pàgines que estan desades en un servidor que l'únic que fa és servir-les quan se li demanen. Quan cal fer alguna actualització de continguts ha de ser l'administrador del lloc web qui la modifiqui i la torni a pujar al servidor.

En canvi una pàgina web dinàmica pot ser modificada pels visitants que hi poden deixar la seva opinió en forma de text o penjar-hi imatges. Són bons exemples d'aquest tipus de pàgines els fòrums que podem trobar en moltes publicacions electròniques o els comentaris que molts blocs permeten afegir al final de cada entrada.

En realitat aquestes pàgines web dinàmiques no existeixen com a tals, no estan emmagatzemades al servidor en forma de fitxers HTML. El servidor les "fabrica" en el moment en què se li demanen tot seguint uns comandaments que, prèviament, han estat programats. De manera que en un servidor de pàgines web dinàmiques no hi trobem desades pàgines web sinó programes, també anomenats scripts, que les creen tot seguint la programació i, en molts casos, amb les dades que hi introdueix el visitant. Això obliga a que el servidor tingui una base de dades on guardar les  informacions que els diferents visitants hi poden anar deixant.

Podem veure que, en conseqüència, en un servidor de pàgines web actives hi ha ha d'haver per una banda un programari que conté les ordres per crear les pàgines web i, per altra banda, una base de dades d'on el programari extreurà i desarà les dades que li calgui en cada moment.

Xtec ofereix de forma experimental als seus usuaris un servidor d'aquest tipus. S'anomena phobos i el programari que ofereix és PHP amb la base de dades MySQL, tots dos de codi lliure. Així a cada espai web de phobos hi poden haver diferents tipus d'aplicacions que creen pàgines web dinàmiques (Nuke, PostNuke, Mambo, SPIP, Moodle) però totes corrent sobre el llenguatge de programació PHP que va a buscar les dades en una base MySQL

Afortunadament no cal saber absolutament res de programació amb PHP, i encara menys d'administrar una base de dades, per fer córrer Moodle. Els desenvolupadors ja s'han encarregat de preparar-nos tots els scripts per a què, un cop pujats al servidor, funcionin de forma automàtica i nosaltres només haguem de treballar sobre pàgines web dinàmiques molt senzilles des del nostre navegador.

Tot i això mai està de més saber alguna cosa sobre ambdues aplicacions, per això sempre pot ser interessant visitar els materials del Curs PHP D116 que ofereix Xtec. També ens poden ser útils els Manuals de funcions de PHP o el de MySQL
Desenvolupament de la pràctica
   
Prąctica
Pràctica 1. Visita a la pàgina de phobos.xtec.net

El desenvolupament d'aquesta pràctica és molt senzill i va lligat amb l'exercici 2 d'aquest Mòdul 1.

Consisteix en visitar la pàgina web del servidor experimental phobos, treure'n el màxim d'informació i, alhora, demanar un espai propi on muntarem el nostre sistema Moodle.

Veureu que heu d'imprimir i enviar per fax un formulari amb les vostres dades i explicant la finalitat del lloc web que voleu muntar. Al cap de molt poc temps rebreu una carta on se us assigna un espai i se us donen nom d'usuari i contrasenya per entrar a administrar.
   
Atenció !

Si feu una cerca per la web trobareu que hi ha alguns servidors que ofereixen espais gratuïts per a webs dinàmiques. 

Pot ser interessant aconseguir-ne un i provar de pujar-hi algun altre programari, com ara SPIP o Mambo, per experimentar amb ell.

   
   
 
Amunt