Enrera
Mòdul 6: Manteniment
eLearning amb Moodle
  Pràctica
1
2
3
4
5
6

   
Exercicis
Exercicis
 
 

L'objectiu d'aquesta pràctica és aprendre a fer una còpia de seguretat manual d'un curs.

   
conceptes Les còpies de seguretat d'un curs s'han de fer periòdicament per tal de mantenir segures les dades que conté. El més recomanable és automatitzar aquesta tasca, és a dir, configurar el sistema per a què els faci d'una forma periòdica: cada nit, cada dos dies, només els caps de setmana, etc.

Però en ocasions podem necessitar una còpia de seguretat que reflecteixi el contingut del curs en un precís moment i no podem esperar a que ens la faci el sistema. Així que fem una còpia manualment.
Desenvolupament de la pràctica
   
Prąctica

Pràctica 1. Fer una còpia de seguretat

  1. Entrem al curs i, si és necessari, mostrem el bloc Administració

    admin

  2. Cliquem sobre Còpia de seguretat amb la qual cosa se'ns obrirà una pàgina que ens permetrà personalitzar les opcions de la còpia de seguretat

    opcions


    Podem triar quines activitats volem incloure i si, a més, volem tenir també les dades dels usuaris, és a dir, les feines que han anat fent els estudiants. 
  3. El més corrent és incloure totes les activitats i totes les dades dels usuaris perquè quan es restauri aquesta còpia de seguretat obtindrem un curs exactament igual al que tenim ara. Aquesta opció és útil, doncs, per evitar perdre informació quan es fa qualsevol tasca de manteniment del servidor o del programari.

    accepta opcions


    A la part inferior de la pàgina podem triar si incloure els usuaris o no (recordeu que els usuaris d'un curs són el professorat i els estudiants), els registres, els fitxers que els estudiants han deixat al curs i els fitxers del curs, és a dir, aquells que hi ha deixat el professorat.
  4. Quan finalment hem triat totes les opcions continuem amb la còpia
  5. Ara ens apareix una pàgina on el sistema ens proposa un nom pel fitxer comprimit en format zip de la còpia de seguretat. Aquest nom consta de backup, un guió, el nom curt del curs, guió, la data (anymesdia) i un número de control. Podem canviar aquest nom simplement sobreescrivint-lo però deixant l'extensió zip.

    inici

  6. Sota aquesta finestreta trobarem informació de tot allò que inclourà el sistema en aquesta còpia de seguretat. Si hi estem d'acord premem el botó per continuar. 
  7. El servidor comença a treballar i ens informa de les passes que va realitzant. El procés pot ser més o menys llarg depenent de la mida del curs, del nombre d'usuaris, del nombre de fitxers, etc. Val la pena, però, tenir paciència i esperar a veure el missatge on ens informa que tot ha anat bé:

    sistema

  8. Continuem i observarem que aquest fitxer amb la còpia de seguretat ara es troba dins la carpeta backupdata dels Fitxers del curs.

    carpeta backup

  9. Aquesta còpia de seguretat es por descarregar al nostre ordinador per emmagatzemar-la simplement clicant sobre el nom i desant-la al disc dur.
   
   
 


   
Atenció !

Per poca activitat que tingui el nostre Moodle val la pena programar còpies de seguretat diàries automàtiques. És una tasca que pot realitzar el servidor en hores de poca feina, per exemple de matinada.

Les còpies de seguretat manuals, però, són útils abans de fer canvis en un curs dels que no estem segurs de les conseqüències.

   
 
Amunt