Enrera
Mòdul 6: Manteniment
eLearning amb Moodle
  Pràctica
1
2
3
4
5
6

   
Exercicis
Exercicis
 
 

L'objectiu d'aquesta pràctica és conèixer phpmyadmin, l'eina d'administració de la base de dades mySql en la que es basa Moodle, per tal de realitzar tasques de manteniment.

   
Desenvolupament de la pràctica
   
conceptes El funcionament de Moodle es recolza sobre dues bases:
  1. el llenguatge de programació PHP
  2. una base de dades, com ara mySql

Rarament ens veurem en la necessitat d'editar el codi php en què està programat Moodle a no ser que coneguem el llenguatge de programació i vulguem introduir alguna nova funcionalitat, corregir algun error conegut (algun bug) o afegir algun pedaç de seguretat (patch).

Però en canvi és més probable que en algun moment ens veiem en la necessitat de gestionar algun aspecte de la base de dades. Per exemple, fer-nos-en una còpia de seguretat abans de fer una actualització de Moodle a una versió més nova o abans d'instal·lar algun mòdul nou. També és possible que durant la instal·lació de nou programari calgui esborrar alguna taula de la base de dades que no s'hagi creat del tot bé i poder repetir, en acabat, la instal·lació.

Per a totes aquestes tasques, i moltes d'altres, disposem de phpmyadmin, una eina web instal·lada al servidor de fàcil ús que ens permet gestionar la nostra base de dades. Veurem a continuació algunes d'aquestes tasques més senzilles, com ara crear i descarregar una còpia de seguretat de tota la base de dades així com el procés d'esborrar taules.

En qualsevol cas aquestes tasques només són aconsellables per a administradors experimentats i mai s'han de fer rutinàriament sinó essent conscients que darrera la base de dades hi ha tota la informació del nostre sistema i que qualsevol canvi serà irreversible i pot afectar seriosament el funcionament del nostre lloc amb Moodle.
Prąctica

Pràctica 1. Fer una còpia de seguretat de la base de dades

  1. Obrim el nostre navegador i anem a la pàgina web on hi ha el gestor de la base de dades:


    phpmysqladmin


    ens identifiquem amb les mateixes dades del nostres espai web i entrem.
  2. Ens apareix una pantalla dividida en dues regions:

    entrada


    • a la regió esquerra hi ha el nom de la base de dades (almod000 en l'exemple) amb el nombre de taules que conté (139 taules) i a sota apareix la llista de totes les taules ordenades alfabèticament
    • a la regió dreta apareixen dues columnes. 
      • Una encapçalada per MySQL amb el menú d'opcions per a la base de dades: crear-ne una de nova (sense permisos de creació a phobos), jocs de caràcters, Exportar i Sortir.  

      • L'altra columna, encapçalada per phpMyAdmin, permet variar la interfície de gestió (l'idioma, el tema) i veure la documentació

    phpmyadmin


  3. Com que volem exportar una còpia de seguretat de tota la base de dades cliquem sobre Exportar de la columna MySQL


    exportar
  4. Estem a la solapa Exportar del servidor localhost. En aquesta regió dreta de la pantalla ens apareix informació sobre la base de dades almod000 i tota una sèrie d'opcions que no hem de canviar.

    Al capdavall de la pàgina, però, marquem l'opció enviar i el tipus de fitxer comprimit que volem: "comprimit amb zip"

    zip

     en acabat fem clic sobre el botó Executar
  5. Això farà que el servidor de base de dades creï un fitxer comprimit amb el seu contingut  i que ens l'enviï a l'ordinador.
    Ara hem de triar què volem fer-ne:

    desa
  6. triem Desa al disc per tenir guardades les dades de la base de dades al nostre ordinador i restaurar-les si calgués.
   
 
Prąctica
Pràctica 2. Esborrar una taula de la base de dades

Atenció:
aquesta pràctica NO s'ha de fer més que en cas de necessitat i per reinstal·lar Moodle o algun dels seus mòduls. La pèrdua de qualsevol taula de la base de dades porta al mal funcionament de Moodle.

  1. Entrem a  a la pàgina web on hi ha el gestor de la base de dades i cliquem sobre el nom de la taula que volem esborrar: 

    entrada

  2. A la part dreta de la pantalla ens apareix informació detallada sobre la taula triada i diferents opcions, triem Eliminar (recordeu: aquesta acció no es podrà desfer)

    elimina

  3. el programa ens demana que ens assegurem que realment volem esborrar aquesta taula a través de la finestreta que haurem d'Acceptar: 

    segur?

  4. Cliquem a D'acord i la taula s'esborrarà de forma permanent sense possibilitat de recuperació.

Prąctica
Pràctica 3. Modificar les dades d'un camp

Atenció:
aquesta pràctica NO s'ha de fer més que en cas de necessitat i per solucionar algun problema. La pèrdua de qualsevol dada d'una taula de la base de dades porta al mal funcionament de Moodle.

  1. Entrem a  a la pàgina web on hi ha el gestor de la base de dades i cliquem sobre el nom de la taula que volem editar

    entrada

  2. En la part dreta de la pantalla ens apareix informació de l'Estructura de la taula, com ara el noms dels diferents camps que la componen (id, auth, etc a l'exemple). 

    navega

    Fem clic sobre la solapa Navega (si convingués primer podríem fer una Cerca per trobar-lo)
  3. Ens apareix el contingut dels camps de la taula.

    camps


  4. per canviar-ne el contingut, posem per exemple del camp username, fem clic sobre la icona del llapis per editar tot el registre (atenció: si cliquéssim la X esborraríem el registre i aquesta acció no es podria desfer)
  5. ens apareixen tots els camps del registre i esborrem i escrivim el nou valor del camp desitjat, en l'exemple substituïm l'username "guest" per "visitant"


    guest

  6. a continuació premem el botó Executar de la part inferior

    executa

    amb la qual cosa es desarà el nou valor a la base de dades.
Atenció !

Per saber més sobre la base de dades mySQL  i la seva gestió consulteu la documentació del lloc oficial

   
 
Amunt