OBTENCIÓ I ESTERILITZACIÓ D'EXEMPLARS DE LLENTIA D'AIGUA (Lemna ssp)


OBJECTIU.

Obtenir exemplars de llenties d'aigua estèrils per iniciar el seu cultiu en condicions controlades.

MATERIAL I MÈTODES.


El material de partida van ser alguns exemplars provinents d'un cultiu de llenties d'aigua mantingut en un aquari que ens va proporcionar l'encarregat del manteniment de material viu del programa Ciències 6-12. Aquest cultiu havia estat iniciat a partir d'exemplars recol·lectats en una bassa de la comarca del Segrià.

Els exemplars de llenties d'aigua van ser posats en un aquari per tal de mantenir una reserva de material viu. A partir d'aquest material vam procedir a fer les proves d'esterilització per immersió de les plantes en una solució d'hipoclorit sòdic al 1% en clor actiu (obtinguda a partir de lleixiu comercial). Les plantes eren tractades amb la solució esterilitzant durant un temps comprès entre 1 i 5 minuts i posteriorment rentades amb aigua destil·lada estèril. Un cop esterilitzades, es van introduir en tubs de cultiu preparats com hem descrit prèviament. Tot el procés d'esterilització es va dur a terme dins d'una campana de flux laminar.

Un cop iniciat el cultiu, vam ficar els tubs dins la cambra. Sols aquells que no presentaven indicis de contaminació van ser utilitzats per iniciar nous cultius.

RESULTATS.

En el primer intent d'esterilització vam tractar les plantes amb l'hipoclorit sòdic durant cinc minuts. El resultat va ser que als pocs minuts d'haver iniciat el cultiu, les frondes van començar a mostrar un color blanquinós que va anar progressant des de les vores cap a la part central. Vam considerar que el temps utilitzat havia estat massa llarg, i que l'hipoclorit sòdic havia resultat tòxic per a la planta, per això, van realitzar un segon intent d'esterilització utilitzant temps menors. Aquest segon intent va donar lloc a cultius en què als cinc o sis dies era evident l'existència de creixement d'algues. Mentrestant, algunes de les llenties d'aigua dels tubs de la primera esterilització van mostrar indicis de recuperació. Poc a poc anaven formant noves frondes verdes.

Els tubs provenints de la primera esterilització, en els quals no es va observar la presència de contaminació i en què les plantes havien començat a créixer, van ser utilitzats per iniciar cultius estèrils. Aquestes plantes van ser transferides de forma asèptica, dins la cambra de flux laminar, a erlenmeyers amb medi nutritiu complert.

A partir d'aquest primer cultiu, es van subcultivar en medi complert fresc cada mes aproximadament.


Inici Què és? Material Preparació Experiències Conclusions Bibliografia