Lesions més comunes i la seva prevenció

Les lesions

Els esquinços, les fractures i les luxacions, són unes lesions que afecten al sistema muscular i al sistema ossi. En cas d'una fractura, s´ha d'inmovilitzar immediatament el membre fracturat i anar a un centre sanitari.

Les extremitats s'uneixen a l'eix del cos per mitjà d'un cinturó d'óssos. Quan una articulació s'estira o es torça molt, es pot produir una luxació o un esquinç.

Fractures

Els óssos estan fets d'un teixit molt dur, però si reben l'acció d'una força molt gran ( especialment si és brusca ), es poden trencar. Quant passa això, diem que lós ha sofert una fractura. Si la fractura no és molt greu es pot curar immobilitzant l'ós o el múscul  fracturat, i si és molt greu, s'ha d'operar. 
 
 
 

Esquinços

 
Quan una articulació mòbil s'estira o es torça en excés, es produeix un esquinç als lligaments o als músculs, ja que passa com una goma que s'estira més del compte i es queda deformada; per tornar al seu estat original, s'ha de immobilitzar la zona afectada i fer repòs fins que recuperi la seva forma original. També es pot veure afectada la bossa sinovial i que es perdi tot o part del líquid, i llavors la lesió és més dolorosa ja que el coixí que forma la bossa no pot actuar i els cartílags dels extrems dels óssos es freguen. 
 

Luxacions

 
Si els óssos de l'articulació es queden fora del seu lloc, diem que s'ha produït una luxació. No s'ha de intentar mai col·locar els òssos al seu lloc ja que podríem causar més mal encara, i s'ha de portar a l'accidentat al metge per que sigui ell qui ho faci. 
 
 
 

La seva prevenció

Abans de fer qualsevol exercici físic, hem de preparar el nostre cos, fent un bon escalfament, en cas contrari ens arrisquem a diversos problemes que poden sorgir:
  L'exercici moderat i practicat de forma contínua permet gaudir d'un major nivell de benestar físic i mental, per tant, haurem de treballar la nostre condició física durant tota la vida, amb un treball adequat a cada edat. La condició física es desenvolupa mitjançant el treball de les qualitats i capacitats físiques : resistència, velocitat, força , velocitat, coordinació, agilitat i equilibri.