Les nostres plantes
Com són
Com s'estudien
Els grans grups
       
La cèl.lula vegetal
imatge esquemàtica d'una cèl.lula vegetal
La paret
És la coberta externa de les cèl·lules vegetals, excepció feta d’algues i fongs. Està composta de cel·lulosa, encara que moltes vegades la cel·lulosa està barrejada amb altres substàncies: la suberina que impermeabilitza, la lignina que endureix.
La paret vegetal és rígida i s’organitza en capes: les capes externes són les més antigues, i les capes internes les més recents. 
Entre les parets vegetals de dues cèl·lules veïnes es disposa la làmina mitja, formada per una substància gelatinosa anomenada pectina. 
Regularment la paret està travessada per unes perforacions anomenades puntejadures: tenen la funció de comunicar les cèl·lules veïnes i permetre l’intercanvi de substàncies entre elles.
paret en una cèl.lula jove
paret en una cèl.lula adulta
Els cloroplasts
Els plastidis són un grup d’orgànuls presents en moltes cèl·lules vegetals, encara que no a totes.
La seva forma és força variada. Fins i tot en alguns casos poden servir per a determinar de quin vegetal es tracta. Això passa sobretot en les algues.
Tenen una doble membrana que els envolta i limita un espai intern, l’estroma. En el seu interior es troba un sistema de membranes, els grana i els tilacoids, en els que s’hi localitzen els pigments fotosintètics (clorofil·les, xantofil.les i carotens que són els encarregats de capturar la llum del sol) i altres molècules que participen en primera etapa de la fotosíntesi.
En el líquid que omple l’estroma hi ha diversos enzims que intervindran en la segona etapa de la fotosíntesi.

 
esquema d'un cloroplast
 
cloroplast vist al microscopi electrònic
La fotosíntesi
La fotosíntesi permet als vegetals aprofitar l’energia de la llum del sol per fabricar matèria orgànica. Té lloc en dues etapes:
  •  Fase clara: durant aquesta etapa es captura l’energia de la llum i es conserva en unes molècules, ATP i NADPH. També té lloc durant aquesta etapa l’alliberament d’oxigen típic de la fotosíntesi.
  • Fase fosca: l’energia acumulada en l’ATP i el NADPH serveix per a agafar CO2 (molècula inorgànica) i convertir-lo en glucosa (matèria orgànica).
La fotosíntesi es realitza durant el dia i proporciona a la planta tota l’energia que necessita, però de nit les plantes han de realitzar la respiració (com els animals) per obtenir energia. 
Per això es diu que és dolent dormir amb plantes a l’habitació, perquè de nit en lloc de produir oxigen el que fan és produir diòxid de carboni (CO2).
fotosíntesi durant el dia
 
respiració dia i nit