Les nostres plantes Com són Com s'estudien Els grans grups
El fruit
   
Tipus de fruits

Els fruits es poden classificar per diferents criteris:
  • Segons el nombre de llavors: 
    • Monosperms, quan només en tenen una.
    • Polisperms, quan en tenen més d’una.
  • Segons com alliberen les llavors:
    • Deshiscents, quan s’obren per deixar-les anar (ex. Llegums)
    • Indehiscents, quan no s’obren. El fruit és ingerit o es podreix (ex. Cirera)
  • Segon la consistència del mesocarp:
    • Secs, quan s’endureix. (ex. Avellana)
    • Carnosos, quan és tou i carnós. (ex. Poma)
La classificació que farem servir té en compte els dos últims criteris:
  • Fruits secs i dehiscents
    • Fol.licle, format per un carpel amb una sola línia de soldadura, què és per on s’obre per alliberar les llavors.
    • Llegum, és semblant al Fol.licle però quan s’obre ho fa per la sutura ventral i pel nervi dorsal.  Les llavors estan enganxades al pericarp.
    • Silíqua, com una llegum però les llavors no estan enganxades al pericarp.
    • Silícula, semblant a la silíqua però tant llarga com ampla.
    • Càpsula, formades a partir de diversos carpels que s’obren tots alhora.
  • Fruits secs i indehiscents
    • Aqueni i Núcula, amb el pericarp dur i una sola llavor. Es diferencien pel seu origen ovàric, però per nosaltres seran equivalents.
    • Sàmara, quan la núcula o aqueni presenta membranes perquè se les pugui endur el vent.
    • Cariopsi, semblant a la núcula però el pericarp està unit a la llavor i no es pot pelar sense fer malbé la llavor.
  • Fruits carnosos
    • Drupa, té el mesocarp carnós i l’endocarp endurit tancant la llavor, que sempre és única.
    • Baia, quan el mesocarp i l’endocarp són carnosos, i els pinyols són les llavors.
    • Hesperidi, és en realitat una baia però especial. És el fruit dels cítrics. La pell de fora és l’epicarp, la capa blanca de sota és el mesocarp, i els grillons formen l’endocarp.
    • Pom, amb el mesocarp carnós i l’endocarp coriaci, i amb vàries llavors.
    • Pepònide, propi de les cucurbitàcies (carbasses i melons), de tamany considerable, forma allargada generalment, i amb l’epicarp que s’endureix i per dins al madurar pot quedar buit
  • Fruits múltiples i infrutescències
    • Polidrupa, com les mores dels esbarzers.
    • Cinorròdon, típic fruit dels rosers.
    • Poliaqueni, com les maduixes.
    • Siconi, com les figues
    • Cúpules, com les castanyes