Les nostres plantes
Com són
Com s'estudien
Els grans grups
 
Les gimnospermes

Són arbres o arbusts llenyosos que acostumen a viure a zones temperades o fredes. Són perennifòlies, això és, que tenen fulles tot l’any.

No tenen flors en el sentit estricte de la paraula, doncs el carpel no es tanca al voltant de l’òvul, la cèl·lula femenina, sinó que queda obert i  per tant no es forma el pistil. De vegades s’acaba convertint en una fulla dura o bràctea.

Presenten flors masculines i femenines per separat, encara que normalment en la mateixa planta. Les flors no presenten periant (calze i corol·la).

Classe Pinates

Família Pinàcies
El tret més característic d’aquesta família és que presenta les flors masculines i femenines sobre uns eixos curts, a mode d’inflorescència.

El grup més conegut és el de les coníferes. Les flors s’agrupen en estròbils o cons, que al madurar formaran les pinyes tant típiques dels pins. Acostumen a tenir les fulles aciculars (en forma d’agulla) i agrupades per la base.

És important a l’hora d’observar-les fixar-se en les fulles (longitud, gruix, nombre de fulles agrupades) i en les pinyes (forma, mida, quantitat, posició). L’escorça, la ramificació i la forma de l’arbre també poden ser importants

Els representants més habituals són:

  • Pins: Pi blanc i Pi pinyoner
  • Cedre
  • Avets: Avet blanc i Avet roig


Família cupressàcies
De característiques generals semblants a les anteriors, poden tenir les fulles aciculars, encara que més curtes que les dels pins, o en forma d’escata. 

El fruit que desenvolupen rep el nom de gàlbul. És globós i fins i tot en alguns casos carnós, encara que al madurar es pot tornar dur.

Els representants més habituals són:

  • Xiprer
  • Càdec