IES Cristòfol Ferrer
4t ESO A
TECNOLOGIA
El ferrocarril
Autors:Coral

El Ferrocarril

El ferrocarril, tal com l'entenem actualment, té el seu origen a la primera meitat del segle XIX. Tot i això, no es pot considerar com un "invent" d'aquella època sinó més aviat com la unió de diferents elements de tracció i de via ja coneguts. Les locomotores per a maniobres solen tenir els eixos muntats directament en el bastiment, i formen un conjunt rígid, mentre que en les locomotores de línia, i en els automotors la seva carrosseria, descansa sobre dos carros giratoris, els bogis.Per a serveis de rodalia i alguns d'especials de llarga distància, on tendeix, les unitats de tren, compostes de vehicles automotors de tracció elèctrica o dièsel amb l'equip motor i de control disposat sota el bastiment.

Entre les locomotores especials, hi ha les d'aire comprimit i d'acumuladors elèctrics, utilitzades principalment en les mines o per a serveis de maniobres. Els vagons són formats per un bastiment que descansa directament sobre els eixos de les rodes o bé sobre bogis, a través d'elements elàstics. Sobre el bastiment on és col·loca la carrosseria adequada al servei a què on el destinan. Els vagons per a viatgers són constituïts per una caixa metàl·lica amb portes d'accés, laterals i en els caps.

Interiorment, per a trajectes curts, tenen un passadís central amb seients dobles a cada costat; per a distàncies llargues el passadís és lateral, i els seients, en nombre de 6 a 10, són en departaments aïllats. Tots els vehicles de viatgers porten enllumenat autònom i disposen de serveis higiènics. Com a vehicles més especialitzats, s' anomenar els vagons llits, el vagó de saló, ambulàncies per a transport de ferits o malalts, el vagó de menjador o restaurant, etc.

 

 

El material mòbil pot ser classificat en dos grans grups:

- Material motor: Dins el material motor on inclou tant els vehicles, automotors elèctrics, automotors tèrmics, com les locomotores o tractors destinats a arrossegar vehicles sense motor.
- Material remolcat: inclou els vagons destinats al transport de passatgers i els de càrrega, amb totes llurs varietats. El primer sistema de tracció mecànica fou la màquina de vapor.

El combustible i l'aigua van en un vagó unit a la locomotora, anomenat tènder.

Per al transport de mercaderies, ultra els vagons clàssics, de baranes molt baixes, i els tancats, amb dues portes laterals grans, els vagons especials: cisternes, per a transport de líquids o gasos liquats, tremuges, per a cereals, grava, carbó i productes pulverulents, amb sistemes adequats per a la càrrega i descàrrega, vagons per a bestiar, gòndoles per a càrregues altes, vagons de dos pisos per a transport d'automòbils, plataformes llargues per a productes siderúrgics, vagons tancats amb caixa telescòpica per a peces molt pesant (bobines de xapa) que han de protegir de la intempèrie, plataformes portacontenidors, vagons tancats amb el sostre corredís o els laterals amb tres portes, que permeten la càrrega per qualsevol punt, etc.

Els nous sistemes de distribució, amb vàlvules cilíndriques, cremadors automàtics per a carbó polvoritzat i ús d'olis pesats com a combustible, però sempre el rendiment energètic era baix, la qual cosa provocà la pràctica desaparició d'aquest sistema de tracció i la seva substitució per locomotores elèctriques o amb motor de combustió interna (dièsel) i, més recentment, turbines.
La tracció elèctrica utilitza una energia més econòmica i amb un rendiment molt superior, bé que l'elevat preu de la instal·lació de la línia de presa de corrent i les subcentrals necessàries només la fan rendible per a línies de molt de trànsit.

Si l'alimentació és per corrent continu, on regula la marxa per variació de les connexions dels motors i, sobretot, del camp inductor, mitjançant un reòstat. El corrent elèctric més actual és el continu de 1 500 V, el continu de 3 000 V, l'altern monofàsic a 50 Hz i 25 000 V i l'altern monofàsic a 16 2/3 Hz i 15 000 V. En el cas de corrent altern, en què és emprada una tensió més alta (25 000 V), on obté la regulació amb un transformador abans dels rectificadors de corrent que alimenten els motors, i així no cal modificar la connexió entre els motors, que sol ésser en paral·lel. Per mitjà de la frenada elèctrica amb recuperació, on retorna a la línia, és forma de corrent elèctric, l'energia cinètica del tren, i així augmenta el rendiment. En línies de poc trànsit, són els llocs on el petroli és barat, són emprades locomotores amb motor de combustió interna.

La transmissió de l'energia produïda pel motor fins a les rodes es l'ésser mecànica (amb canvi de marxes), hidrostàtica (amb bombes i motors hidràulics) o elèctrica, mitjançant una dinamo i motors de tracció en els eixos. Els vagons amb una capacitat de càrrega fins a 20 tones acostumen a ésser de dos eixos, mentre que els altres van sobre bogi. A part els anomenats, hi ha vagons per a feines molt més especialitzades: grues fins a 120 tones, vagons amb un total de 20 eixos, per a transportar càrregues indivisibles de 300 tones, per a transport de ferro fos, etc.

Finalment, cal considerar tota una sèrie de vehicles, motors i remolcats, per al servei de la mateixa explotació ferroviària: torres per a la reparació de la línia aèria, dresines per a transport de personal i material a les obres de la via, màquines per a rentar i col·locar balast, per a canviar carrils o trossos sencers de via amb travesses ja muntades, per a l'anivellació i la correcció de revolts, per a la comprovació de defectes del carril.

Histories del ferrocarril de cremallera:

Els primers indicis del ferrocarril amb una cremallera comencen el 1812 quan John Blenkinsop construeix una locomotora amb unes rodes dentades. Si bé llavors ja s'avien construït locomotores amb rodes llises, no es coneixia el límit d'adherència creient que una locomotora no podria arrossegar gaire mes que l'equivalent al seu propi pes.Així, en plena etapa d'adaptació de la màquina de vapor als rails, John Blenkinsop desenvolupà una locomotora amb rodes dentades que actuava sobre uns engranatges situats fora dels carrils, a ambdós costats de la via .S'entén per ferrocarril, en el sentit ampli del terme, el sistema de transport terrestre, que fan el camí o via fèrria sobre la qual circulen els trens. Sistema de comunicació i de transport en el qual els vehicles, d'enllaçats formant els trens i remolcats per un vehicle motor, circulen per vies, constituïdes per dues peces d'acer paral·leles, (travesses de fusta, acer o formigó), els carrils, normalment són de 12 metres de llargada, de secció formada per un cap rectangular, amb la cara superior arrodonida, una part central estreta, que sostenen i guien les rodes, amb pestanya, lleugerament aquesta amplària per facilitar el pas de les rodes, alhora que eleva el carril exterior, per tal d'inclinar els vehicles, compensar la força centrífuga i evitar, així, que es tombin. El cap arrodonit del carril, juntament amb la conicitat que tenen les rodes, fa que els eixos se centrin ells mateixos i evita el fregadís excessiu de les pestanyes per que no hi hagi lliscament de les rodes.

Sistema Blenkinsop

 

Cremallera utilitzada per Blenkinsop en el ferrocarril miner de Middleton

Locomotora creada per Blenkinsop el 1812, amb un sistema de rodes dentades

Si bé aquest mecanisme era el primer vestigi d'un ferrocarril cremallera, encara no el podem considerar com a tal, donat que la seva funció no era més que la d'assegurar l'adherència de la locomotora en terreny pla o amb molt poc desnivell, pensant que no podia arrossegar molt més que es seu propi pes en adherència simple.
Diversos ferrocarrils a Anglaterra utilitzaren aquest sistema, el qual va desaparèixer per resultar molt cars els engranatges, mentre que eren innecessaris per a la funció que s'els hi donava. Com hem vist abans, el coeficient d'adherència roda/carril es suficient per a que una sola locomotora pugui arrossegar moltes tones de pes.

 

El primer FC cremallera del mon, al Mont Washington, que encara funciona avui dia.


Sistemes de cremallera :

Existeixen diversos sistemes de cremallera diferents. Entre ells els més coneguts son el sistema ABT y el sistema Riggenbach, ambdós utilitzats a Espanya.
El sistema ABT va ésser ideat per l'enginyer (1850-1933), qui el 1875 va ésser anomenat director de la Companyia Internacional per a Ferrocarrils de Muntanya.
El 1882 va inventar aquest sistema de cremallera que porta el seu cognom. El 1930 més de setanta ferrocarrils del món havien adoptat el seu sistema.
Un exemple bastant singular de cremallera ABT de làmina triple. Es tracta del Ferrocarril Transandino, a la part de Xile (del El Fascinante Tren a Las Nubes)

Un exemple bastant singular de cremallera ABT de làmina triple. Es tracta del Ferrocarril Transandino, a la part de Xile.

El sistema Riggenbach va ésser ideat per Nikolaus Riggenbach (1817-1899) qui, com hem vist, va construir el seu propi ferrocarril el 1871.Nombrosos ferrocarrils de tot el món utilitzen o han utilitzat aquest sistema, que igualment porta el cognom del seu inventor.

Nikolaus Riggenbach, inventor del sistema de cremallera que porta el seu nom

Canvi d'agulles amb cremallera tipus Riggenbach, en el FC de Vitznau al Rigi. Donat que la cremallera també ha de canviar per a donar pas alternativament a la roda dentada o a les rodes d'adherència, aquets aparells resulten molt complicats.

També varen existir altres sistemes com els Locher, Strub i Fell, creació aquest darrer de James Barraclough Fell. Aquest sistema, no tan extès, es va utilitzar a alguns trens d'Europa. Algún ferrocarril l'ha utilitzat només com a sistema de frenat.

Els Srs Eduard Locher-Freulerun dels inventors de sengles sistemes de cremallera que porten els seus noms respectius.

Cremallera sistema Locher, al FC del Mont Pilatus

Canvi d'agulles amb cremallera Strub del CF de La Rhune (França). Obsérvis igualment la complexitat d'aquesta instal.lació