Estem fets de pols d'estrelles


  

El Sol és una estrella de segona generació, és a dir, feta a partir de les deixalles d'estrelles anteriors mortes. Tot el sistema solar, incloses les formes vives, participen d'aquesta descendència. Força tard, fa uns 4.500 milions d'anys, naixé el nostre Sol a la perifèria d'una galàxia espiral de 8.000 milions d'anys, la Via Làctia.

En La història més bella del món. Els secrets dels nostres orígens, de la mà de Dominique Simonnet, Hubert Reeves, Joël de Rosnay i Yves Coppens es traça la història de l'univers, la història de la vida i la història de l'home. El nostre univers es formà fa uns 15.000 milions d'anys, en ell aparegué la vida fa uns 3.800 milions d'anys i en ell, fa ben poc, hi aparegué una forma de vida que des de la seva llar africana s'escampà per tot el planeta.

La histňria més bella del món


 
  

      «Els àtoms escapats de les estrelles que moren erren a l'atzar en l'espai interestel·lar i es barregen amb els grans núvols escampats al llarg de la Via Làctia, Així, l'espai es converteix en un veritable laboratori de química. Per l'efecte de la força electromagnètica, els electrons es posen en òrbita entorn dels nuclis atòmics per formar àtoms. Aquests, al seu tom, s'associen en molècules com més va més pesants. Algunes molècules agrupen més d'una desena d'àtoms. L'associació de l'oxigen i l'hidrogen donarà l'aigua. L'azot o nitrogen i l'hidrogen formen l'amoníac. Hi trobem fins i tot la molècula de l'alcohol etílic, el de les nostres begudes alcohòliques, compost per dos àtoms de carboni, un àtom d'oxigen i sis àtoms d'hidrogen. Són els mateixos àtoms que més endavant, a la Terra, es combinaran per formar organismes vius. Realment estem fets de pols d'estrelles.»

REEVES, Hubert; ROSNAY, Joël de; COPPENS, Yvens; SIMONNET, Dominique. La història més bella del món. Els secrets dels nostres orígens. Barcelona: Edicions 62, 1996.



[Guia] [Següent]