Aribau, Rubió, Aguiló, Verdaguer, Soler, Vilanova, Oller Maragall, Rusiñol, Ors, Carner, Soldevila, Fabra. Salvat-Papasseit, Oliver, Dalí
LA RENAIXENÇA
Els inicis
Predomini de la poesia
La primera narrativa
Consolidació
Lleure i cultura. El teatre
La llengua literària
Cronologia
DE 1892 A 1931
El modernisme. Conceptes
La narrativa modernista
El noucentisme. Conceptes
La poesia noucentista
Els moviments d'avantguarda
El lleure: teatre i cinema
La llengua literària
Literatura infantil i juvenil

Cronologia


PRESENTACIÓ

Després de tres segles d'escassetat de literatura culta en llengua catalana, per fi, a principis del segle XIX, va semblar que s'iniciava un procés de recuperació que podia retornar la brillantor literària de l'època medieval. Va ser una actualització no només de la literatura, sinó també de la cultura en les seves múltiples facetes, que no es pot donar per acabada fins que el noucentisme consolidà les temptatives iniciades molts anys abans, tot i que la guerra civil i la postguerra van significar un pas enrere que potser encara ens afecta en alguns aspectes.

En les pàgines que es poden consultar des d'aquí trobareu textos que corresponen a gairebé 100 anys de la història de la literatura catalana. La tria és, segurament, una mica eclèctica: s'ha dedicat gairebé el mateix espai a la Renaixença que a la resta de tendències o moviments, s'han deixat de banda textos poètics del modernisme, s'han primat sovint textos amb més valor històric que literari. De fet, com es podrà observar, s'ha volgut fer una petita història parcial de Catalunya -i terres de parla catalana- a partir de documents literaris, importants, però no sempre tinguts en compte pels historiadors del país.

Els textos estan mínimament presentats o emmarcats en el seu context i es fan referències a les tendències culturals i literàries més destacades de cada moment. També hi ha, en alguns casos, propostes d'activitats que pretenen iniciar una reflexió sobre el seu contingut per part del lector, que inicialment es preveia un jove aficionat a la literatura i a la història. Per últim, en clicar sobre el nom de l'autor de cada text s'accedirà a la seva biografia.

Tot el que hi ha és provisional, necessita una revisió que va des de la presentació i les estructures als aspectes, fins i tot, de llengua. Cal considerar, doncs, aquest conjunt com un esborrany, una mena d'apunts que encara s'han de polir i que estan en continu procés d'actualització. En aquest moment, per exemple, es va afegint el contingut de la literatura infantil i juvenil, que s'està convertint gairebé en un monogràfic desproporcionat dintre del conjunt.

Cada dia se'n parla menys, fràgil memòria, i potser ja no té sentit continuar fent un crit contra les guerres. Tot i així, continuem donant testimoni en aquesta pàgina de pau del desig d'acabar amb l'absurditat de la mort. Que no ens calgui tornar a recitar: "Dintre i fora la casa, temps d'hivern, cap claror. I demà serà encara una mica més fosc."

 

 

 

 

 Darrera actualització: 4-09-2004

© Miquel Alonso.

800x600 
lletra
 

 

Visites des del 12/7/2002