glòbuls

METODOLOGIA:

cONEIXEMENTS PREVIS
disseny experimental




línia

LA TALASSÈMIA

Què és la talassèmia?

Són un grup heterogeni de trastorns clínics que tenen en comú un defecte constitucional d’hemoglobinització dels eritròcits, i inclou des de casos realment greus fins a casos en què els individus tan sols són portadors asimptomàtics.

Són malalties hereditàries de la sang que inclouen defectes en la hemoglobina, component dels glòbuls vermells encarregat de transportar l’oxigen. En cada molècula d’hemoglobina hi ha dos tipus principals de proteïnes anomenades globines, que segons l’etapa de la vida en que es troba una persona seran d’un tipus o bé d’un altre, essent les més importants la globina alfa i la globina beta. Els individus que pateixen talassèmia, no produeixen una d’aquestes proteïnes (i en ocasions cap de les dues) o bé no les sintetitzen amb una qualitat suficient per a ser prou eficients per a que l’organisme les faci anar. Com a resultat, els seus glòbuls vermells solen ser anormals i no estan en condicions de dur a terme les seves funcions.

Origen de la malaltia...

La talassèmia va ser descrita per primera vegada per Cooley i Lee el 1925 en pacients nens d’origen italià amb anèmies severes i engrossiment de fetge i melsa, pal·lidesa i canvis en els ossos.

Per altra banda, el terme “thalassèmia” no va ser usat fins a set anys desprès de la seva primera descripció, quan Whipple i Bradford van publicar un document descrivint la patologia de la malaltia.

Etimològicament, el terme “thalassèmia”prové de la unió de dues paraules gregues; mar (тŋαλασσα ­ thalassa) i sang (αıμα - aima); que en conjunt ve a significar “mar a la sang” o “anèmia del mar”. Amb aquesta denominació, George Whipple va voler donar a entendre que aquesta malaltia mostrava especial predilecció per les poblacions que habitaven vora el mar, en el nostre cas, el mar Mediterrani.

Distribució geogràfica de la talassèmia

Una ullada a la distribució global de les talassèmies ens demostra que es produeixen en major quantitat a la regió mediterrània, on es van detectar primer. No obstant, el temps ha demostrat que aquesta malaltia no és exclusiva de l’àrea mediterrània, sinó que afecta també a individus de raça àrab, africans, indis, del sud-estasiàtic i de l’Orient Llunyà. En aquesta regió, són una causa significativa de mortalitat, però són freqüents perquè les persones heterozigòtiques estan protegits de la infecció severa del paludisme. La malària és provocada pel paràsit Plasmodium falciporum a través de la picada del mosquit Anopheles. Aquest paràsit, roman part del seu cicle vital en els eritròcits i s’alimenta de l’hemoglobina, però els malalts heterozigotics amb talassèmia, especialment la beta, són en certa manera immunes a aquesta malaltia. Aquesta és la raó per la qual en els països on encara hi ha brots de malària, gran quantitat dels seus habitants són beta-talassèmics.

1
Imatge 16:
Mosquit transmissor de la malària.
www.swissinfo.org

2
Imatge 15: Localització de les diferents formes de la malaltia
Genética: Texto y Atlas

 

Degut a les migracions continues de població d’unes àrees a unes altres, virtualment no existeix cap país al món on la talassèmia no afecti a un tant per cent dels seus habitants, és més, està calculat que un 10% del total dels habitants del món, són portadors d’un gen talassèmic.

La beta talassèmia es troba en molts països en especial a la conca del Mediterrani, la Xina, el SE asiàtic i com hem dit anteriorment a l’Àfrica.

A Espanya, la beta talassèmia minor és relativament freqüent, especialment en algunes zones del litoral mediterrani. Per altra banda, la beta talassèmia mayor és infreqüent ja que la probabilitat més gran d’aparició d’aquest trastorn es produeix quan tots dos membres de la parella són heterozigòtics.
L’alfa talassèmia és l’alteració genètica més estesa al món, i en especial a l’Àsia, la conca Mediterrània i els països africans.

A Espanya, l’alfa talassèmia es considera, al contrari que la beta talassèmia, molt escassa,

Símptomes generals de la malaltia

Cada variant de la malaltia compta amb els seus propis símptomes; dels més lleus quan parlem de la talassèmiaminor, als més greus quan es tracta de la talassèmia mayor.

La llista següent enumera tots els símptomes que pateixen els malalts talassèmics en general, sense diferenciar els diferents graus de la malaltia:

  • Astènia (fatiga)- Dificultat respiratòria
  • Pal·lidesa
  • Anèmia
  • Insomni
  • Inflament de peus i mans
  • Danys als òrgans
  • Problemes de creixement
  • Risc de taquicàrdies
  • Palpitacions
  • Bufs
  • Cefalées
  • Fotòpsies (problema visual)
  • Coagulació intravascular
  • Deformitats als ossos de la cara
  • Icterícia (coloració groguenca de la pell degut a la bilirrubina)

Característiques microscòpiques

Una de les característiques de la talassèmia és que els seus glòbuls vermells pateixen una sèrie de deformacions, ja que la hemoglobina que contenen és defectuosa. Per aquesta raó la visió microscòpica de la sang d’una persona talassèmica és diferent a la d’una persona sana. Aquests canvis es fan evidents en l’aspecte dels glòbuls vermells o eritròcits, ja que són els portadors de l’hemoglobina, patint una sèrie de deformacions en comparació als eritròcits d’una persona sana.

Aquestes cèl·lules són diferents bàsicament en tres aspectes:

  • les seves formes són diferents (poiquilocítics),
  • el seu color és més pàl·lid (hipocròmics),
  • i la seva grandària és més reduïda (microcítics)

Diferents graus de la malaltia...

L’hemoglobina normal en un adult està formada per quatre grups prostètics, cada un amb un nucli de ferro, i quatre cadenes proteiques iguals dos a dos anomenades globina alfa (α) i globina beta (β).

Un individu normal adult és portador dels quatre al·lels (dos corresponents a cada pare) que dicten si aquesta proteïna serà fabricada correctament o hi haurà algun canvi puntual (segons les lleis de l’herència).

Segons la globina que es veu afectada, parlem de diferents tipus de talassèmia:

  • α talassèmia: disminució (α+) o absència (α0) de síntesi de l’alfa globina.
  • β talassèmia: disminució (β+) o absència (β0) de síntesi de la beta globina.
  • Talassèmies infreqüents:
  • δβ talassèmia: disminució o absència de les globines beta i delta.
  • Formes rares que produeixen hemoglobines estructuralment anormals i en petites quantitats.

L’herència de la beta talassèmia ens diu que dues persones portadores tenen un 25% de possibilitats de concebre un fill homozigotic, mentre que en l’alfa talassèmia és més complicat degut a que per a sintetitzar aquesta globina alfa, es necessiten dos gens diferents.

Alfa (α) talassèmia

Els diferents tipus d’alfa talassèmia depenen del nombre de còpies afectades de les quatre possibles:

GENOTIP FENOTIP

αα

αα

NORMAL

α –

α α

PORTADOR

SILENT (normal)

– –

α α

Tal-1

TALASSÈMIA

α –

α –

 

Tal-2

 

α –

– –

HbH

– –

– –

HIDROPESÍA FETAL

Taula 1. Taula amb els diferents genotips de l’α talassèmia
La taula està ordenada de tal manera, que els al·lels de cada cromosoma estan disposats de forma horitzontal.
Per exemple, veiem que en l’α talassèmia 1, tots dos al·lels que no duen la informació es troben en el mateix cromosoma.

  • α talassèmia 0 o portador silent:
    Es produeix per la delecció d’un dels quatre al·lels i l’anomenem silent pel fet que no presenta clars símptomes clínics ni al laboratori. Calen estudis més precisos i tècniques de biologia molecular.
  • α talassèmia 1 i 2:
    L’α tal-1 es caracteritza per la desaparició de dues còpies alfa del mateix cromosoma, mentre que en l’α tal-2 desapareix una còpia de cada cromosoma. Es tracten de talassèmies semblants a la beta talassèmia minor, tot i que són més difícils de diagnosticar degut a que no hi ha un augment en l’HbA2 ni en l’HbF. Per a diagnosticar-la calen mètodes de biologia molecular.

No sol provocar problemes de salut importants però els individus afectats poden patir fortes anèmies, icterícia, fatiga, migranyes, etc... i transmetre la malaltia als seus descendents.

Per altra banda, on si que es troben diferències més notables és en l’aspecte dels eritròcits. Aquests són més petits i el seu color és més pàl·lid, i la seva quantitat d’hemoglobina és més aviat baixa.

Aquests pacients generalment no necessiten un tractament especial tot i que esporàdicament poden ser tractats amb àcid fòl·lic (Acfol) donat que per la seva moderada anèmia crònica en ocasions pot tenir una despesa extra d’aquesta vitamina. Per altra banda, aquestes persones mai han de ser tractades amb ferro, tot i que acostumen a mostrar dèficit d’aquest element, donat que el ferro no beneficia al pacient i a la llarga inclòs pot resultar perillós.

L’α tal-1 es troba en major mesura en el continent africà, mentre que l’α tal-2 la trobem en major nombre a l’Àsia.

  • hemoglobinopatia h(HbH)
    En aquest cas, l’individu hereta per part d’un pare l’α talassèmia 2 (delecció d’un al·lel) i α talassèmia 1 per part de l’altre pare (delecció de dos al·lels del mateix cromosoma), per tant no funcionen 3 dels 4 al·lels.

L’excés de cadenes beta forma l’HbH (β4) es comporta com una hemoglobina inestable. Els pacients amb afecció d’HbH pateixen fortes anèmies durant tota la vida amb estigmes i exacerbacions per infeccions. En general les persones afectades per aquest tipus de talassèmia arriben fins a l’edat adulta tot i que acostumen a morir vora els vint anys degut, generalment, a atacs de cor.

Aquesta malaltia, per primera vegada va ser descrita en una família d’origen xinès i en individus d’origen grec. Posteriorment s’ha demostrat que aquesta afecció és particularment freqüent a la regió mediterrània (en especial a les illes), i al sud-est asiàtic. Es calcula que cada any naixen uns 14.000 nens afectats amb l’HbH, els quals no tenen una mitjana de vida superior als 50 anys.

El tractament per a aquesta malaltia són les transfusions freqüents de sang per a alleujar les conseqüències de les anèmies i, en alguns casos, se’ls pot arribar a extraure la melsa quan les anèmies són molt severes. Cal dir que l’alfa talassèmia por agreujar-se degut a infeccions, alguns fàrmacs com ara les sulfonamides i sulfones, les fenacetines, la vitamina K, etc., que poden agreujar l’anèmia i produir icterícia. A més a més, de forma periòdica seran tractats amb àcid fòl·lic.

  • talassèmia α mayor (hidropesía fetal)
    És el cas més sever, ja que l’individu no obté cap dels quatre gens de part dels seus pares per a la producció de la globina α. Això és degut a que hereta de cada pare l’α talassèmia 2.

Està caracteritzada per no sintetitzar ni l’HbA ni l’HbF, sintetitzant en canvi l’Hb Barts, amb quatre cadenes gamma (g4) que és moderadament insoluble i sorprenentment funciona durant l’estat fetal.

Aquesta situació és incompatible amb la vida, ja que la mort del fetus es produeix a les 30 o 40 setmanes de gestació o bé, poc tems després del naixement. Tot i això s’han descrit casos en els que els fetus han nascut de forma prematura i han pogut sobreviure un cert temps amb contínues transfusions de sang.

Els fetus afectats, pateixen anèmia greu, insuficiència cardíaca i acumulació de líquids; són petits, edematosos i presenten distensió abdominal.

L’hidropesía fetal cal intentar diagnosticar-la durant l’època prenatal amb la tècnica del PCR o Southern Blot d’ADN procedent del líquid amniòtic o d’una biòpsia de les vellositats coriòniques. El tractament consisteix en transfusions intrauterines i hi ha algun cas excepcional en què es practica un trasplantament de medul·la òssia cap als 21 mesos.

Aquest tipus de talassèmia, no té cap tipus de tractament que pugui assegurar la longevitat de la persona i s’acostuma a trobar en el SE asiàtic.

3
Imatge 17: Nadó que pateix alfa talassèmia mayor (hidropesía fetal).
http://www.macmed.ttuhsc.edu

Beta (β) talassèmia

Els diferents tipus de beta talassèmia són els següents:

GENOTIP FENOTIP

β+ β+

NORMAL

β+ β0              β0 heterozigota

TALASSÈMIA MINOR

Homozigota (no dependent de transfusions)

TALASSÈMIA INTERMITJA

β0 β0               β0 homozigota

TALASSÈMIA MAYOR

Taula 2. Taula amb els diferents genotips de la beta talassèmia
Cada dada que trobem en la columna del genotip (β+ o β0 pertany a cada un dels al·lels heretats per un individu.

  • β-talassèmia minor (tret talassèmic).
    La talassèmia heterozigotica beta apareix quan solament està afectada una de las dues còpies del gen que codifica la cadena. Es tracta de la forma més comú de talassèmia en què els seus individus sónheterozigotics. Després de l’α talassèmia 2 , es tracta de la forma talassèmica en la que l’expressivitat clínica és més lleu o menys severa, fet pel qual també se la coneix com a tret talassèmic. Es caracteritza per patir anèmies amb certa periodicitat, icterícia i astènia o fatiga, amb descens del VCM i amb nivells de l’Hb A2 gairebé el doble del normal. Els seus eritròcits, com en altres tipus de talassèmies, presenten un aspecte microcític i hipocròmic.
 

La talassèmia minor està present des del naixement, roman durant tota la vida i pot transmetre’s de pares a fills, és a dir, és tracta d’un trastorn hereditari.

  • β talassèmia intermitja
    Es tracta de la forma talassèmica en la que l’expressivitat clínica és troba entre la corresponent a les formes de talassèmia minor i mayor. Són pacients heterozigotics que presenten una simptomatologia més severa que els que pateixen beta talassèmia minor. Genèticament, són pacients, els progenitors dels quals solen ser heterozigòtics. La possibilitat de que els pares siguin homozigòtics és molt baixa degut a que són persones amb una esperança de vida molt baixa i amb una no molt bona qualitat de vida.
 

En general, els pacients pateixen anèmia moderada o intensa, tot i que pràcticament mai requereixen transfusions. A més, algunes persones, pateixen úlceres a les extremitats i retràs en el desenvolupament. Es pot dir, que es tracta d’un síndrome hemolític crònic, amb pal·lidesa, icterícia intermitent, esplenomegalia (engrossiment de la melsa), inflor de peus, astènia i alteracions òssies moderades.

  • talassèmia β mayor (Anèmia de Cooley)

  • 4 És el tipus de talassèmia beta més greu ja que no es sintetitzen cadenes beta. Els infants semblen sans al nàixer, però durant el primer i segon any de vida no tenen apetit, el seu creixement és lent, presenten icterícia i es tornen apàtics i irritables. A partir dels tres anys comencen a patir una distensió abdominal força aparent, degut a que el cor, la melsa i el fetge, es comencen a inflar degut a l’acumulació de ferro en els seus teixits.

    Els seus ossos es tornen dèbils i trencadissos. Degut a l’expansió dels pòmuls i la melaoclusió dental els pacients amb anèmia de Cooley, tenen uns trets facials mongòlics. Les metacarpofalanges i les metarsofalangestenen una forma rectangular i convexa, les vèrtebres i els óssos llargs es fracturen o bé hi ha una expansió paravertebral i hi ha risc de compressió. Altres vegades, existeix la possibilitat de la fusió prematura de les epífisis dels ossos llargs que condicionen l’escurçament dels braços.

    El retràs del desenvolupament corporal, és atribuït a les intenses anèmies que pateixen. A més a més, aquesta falta de desenvolupament, s’acompanya del retràs de la producció de certes hormones que tenen a veure amb el creixement, i per tant, és una altra característica, el retràs en l’arribada de la pubertat.

     
    567
    Imatge 18: Infants que pateixen beta talassèmia mayor.
    Genética: Texto y Atlas

     

    89
    Imatge 19: Nena amb anèmia de Cooley o beta talassèmia mayor. Són característics els trets mongòlics, la escassa estatura i la presència d’una intensa esplenomegalia (distensió abdominal).
    Hematología clínica (→ veure bibliografia)

    En relació amb els òrgans interns, aquests pacients, són més propensos a patir un gran nombre d’infeccions, entre les quals, i una de les més importants, es troba l’hepatitis B, i és un altre factor, que junt amb les fortes arítmies, angines de pit i bufs que pateixen aquests pacients, fan que la seva vida no superi, per mitja, la vintena d’anys tot i que amb les noves tècniques tractament, la seva esperança de vida cada dia pot ser més alta.

Moltes de les complicacions de la talassèmica mayor poden evitar-se sometent als nens a transfusions de sang freqüents (cada 2 o 3 setmanes) destinades a mantenir el nivell d’hemoglobina en els seus valors gairebé normals. Aquest tractament millora el creixement i el benestar general del nen i, per lo general, prevé la insuficiència cardíaca i la deformació dels óssos.

Lamentablement, la pràctica repetida de transfusions de sang deriva en una acumulació de ferro en el cos que pot afectar el cor, el fetge, el pàncreas i altres òrgans. Un fàrmac (deferoxamina), anomenada quelant de ferro, s’uneix a aquest element i ajuda al cos a desfer-se de l’excés. Generalment, s’administra durant tota la nit utilitzant una bomba mecànica que reparteix la droga per sota de la pell mentre el nen dorm. Una altra tècnica que remou els dipòsits de ferro i facilita l’excreció és el consum de vitamina C, que es consumeix diàriament en les quantitats que el pacient necessita.

Els individus amb talassèmia beta mayor que reben transfusions de sang freqüents i quelant de ferro viuen fins als 30 o 40 anys, i fins i tot més. Donat que el tractament intensiu amb aquests quelants reben va començar a practicar-se a la dècada dels 60, i és possible que els nous estudis demostrin que els individus tractats podran viure encara més.

S’ha aconseguit curar més de 1.000 pacients amb talassèmia beta a nivell mundial mitjançant trasplantaments de medul·la òssia, malgrat això, aquest tipus de tractament tan sols poden practicar-se en una petita quantitat de pacients amb un donant de medul·la compatible. Amés a més, el procediment del trasplantament té un cert risc i fins i tot pot provocar la mort del pacient.

glòbuls

amunt
Última actualització: