Mòdul 7
Serveis de xarxa amb GNU/Linux
Exercici 1234

Recull d'altres eines recomanables
 

Per completar aquest curs, caldria dedicar unes quantes hores més per parlar de l'administració del sistema.

La durada del format actual, només permet fer una 'pinzellada' en aquest aspecte, donant prioritat al coneixement dels serveis que pot donar un equip Linux a la xarxa del vostre centre.

Una bona recomanació serà aconseguir bibliografia al respecte i començar a tenir una 'carpeta' amb tots els trucs i estratègies més útils.

Per poder 'afrontar' el manteniment d'aquests equips donant serveis, us recomanem tenir especial cura en els següents aspectes:
 

Còpies de seguretat

Utilitzant les eines que incorpora el sistema operatiu, podem fer còpies de recolzament de dades dels usuaris i també del sistema.

Les més utilitzades són:

tar -> de propòsit general per fer còpies de seguretat de fitxers i directoris contra cinta o fitxer al disc.

dump / restore -> més potents per magatzemar a cinta o contra fitxer, particions senceres i fer-ne la restauració posterior. 

Poden utilitzar-se per fer còpies de seguretat de tot el sistema complet funcionant, partició per partició. En cas de 'caiguda total' caldria reparticionar el disc amb les mateixes 'mides' que el sistema original i fer una instal·lació mínima que contingui l'eina restore, restaurant el contingut 'desat' de cada partició fins a recuperar l'estat inicial del sistema.

Com a eines comercials podem recomanar:

GHOST -> Les últimes versions de GHOST (6.5) ja permeten 'salvar' contra una imatge tot un disc amb particions Linux. Es pot utilitzar la mateixa estratègia que les estacions Windows, amb un disc d'arrencada amb xarxa, s'executa GHOST i es desa la imatge contra un equip que tingui CD-R. 

Un cop 'estampada' la imatge dins el CD, pot recuperar-se el servidor Linux, arrencant l'equip amb un disc de sistema MS-DOS i GHOST.

http://www.ghost.com
 

ARKEIA -> Aplicació de còpia de seguretat professional, molt completa i amb una versió gratuïta totalment operativa per a un servidor.

http://www.arkeia.com
 

Alimentació 220 VAC garantida

Per aconseguir la major estabilitat de l'equip servidor, cal garantir el mínim de 'tallades' de l'alimentació mentre està treballant.

Aquestes interrupcions brusques (que a vegades obliguen a reparar manualment les particions afectades amb l'ordre fsck ), si es fan de forma repetitiva, poden arribar a espatllar físicament el disc dur, i deixar el nostre servidor sense magatzem.

Així doncs, disposar d'un sistema SAI initel·ligent (amb un port sèrie en tenim prou), ens pot permetre aconseguir que ell mateix doni l'ordre a l'equip (o equips) connectats perquè s'aturin, evitant que l'administrador hagi de córrer en cas de fallada elèctrica. 

El restabliment del servei no es pot fer de forma automàtica, doncs les aturades elèctriques
moltes vegades pateixen pujades i baixades que podrien enganyar al sistema. L'administrador ha de decidir quan el servei del corrent elèctric ja és estable i pot tornar-se a connectar el SAI del sistema.

Normalment, el sistema SAI amb les seves bateries, pot aguantar tranquil·lament l'aturada correcte de tots els serveis de manera que, quan aquestes acaben esgotades (el temps depén directament de la capacitat del SAI i de la càrrega que tingui 'penjada'), el servidor ja estarà preparat per quedar-se sense alimentació.

No és recomanable 'penjar' els Monitors al sistema SAI, aquests provoquen una càrrega 'extra' que us pot permetre alimentar altres equips. En cas d'emergència, si us cal treballar amb la consola, connecteu-lo puntualment.
 

Podeu trobar informació i un programari molt interessant per a Redhat, que garanteix la 'caiguda' controlada del servidor per a la majoria d'equips SAI estàndard, a la web de l'empresa APC:

http://www.apc.com
 

Un altre aspecte a tenir en compte, que permet evitar directament el risc de caigudes de la línia, és separar la 'branca' de 220 VAC dedicada a Informàtica, de la resta de línies, amb les seves proteccions (magnetotèrmic, diferencial) separades de qualsevol altre segment. 

Això vol dir que no és recomanable utilitzar la línia de corrent que alimenta la resta d'aules del centre (per exemple), doncs qualsevol problema dins un d'aquests espais us podria 'tallar' el subministrament als equips 'servidors'...  començant el festival per a vosaltres...