Història de la civilització grega

Arqueologia i art del món grec

Filosofia i ciència gregues

 

Història de la civilització grega

Archaeonia. A Journey through Ancient Greece (en anglès): és un viatge interactiu per la Grècia antiga a través de la mitologia, religió, ciències, art, història, esports i vida quotidiana.

BBC History Greeks (en anglès): la secció d'història de la BBC aborda amb profunditat aspectes de la civilització grega com els Jocs Olímpics, els marbres del Partenó, el mite de l'Atlàntida, Alexandre el Gran, la democràcia i els déus.

BBC Schools - Ancient Greece (en anglès): lloc web pertanyent al programa BBC Schools per descobrir la Grècia antiga a escolars de 9 a 12 anys. Cal destacar els recursos elaborats amb Flash sobre el teatre, els Jocs Olímpics i la democràcia atenesa.

Center for Hellenic Studies (en anglès): web d'aquest institut de recerca afiliat a la Harvard University i amb seu a Washington amb la finalitat d'investigar i educar sobre la cultura i la llengua gregues i la seva relació amb els pobles antics del Mediterrani. N'informa de les publicacions i les activitats i posa a la disposició del públic dos recursos on line: Homer and the Papyri, una base de dades que permet la recerca de fragments de papirs homèrics i Classics@: An Online Journal, una revista electrònica per als estudis clàssics.

Demos: Classical Athenian Democracy (en anglès): publicació en línia dedicada a la democràcia atenesa, editada per Christopher Blackwell, dins el lloc de The Stoa: a Consortium for Scholarly Publication in the Humanities.

Graeca im Internet (en alemany): web molt complet sobre Grècia antiga amb enllaços classificats per temes i períodes històrics, llengua grega. Inclou mapes i enciclopèdia.

Grece Antique (en francès):

Grécia Antiga Home page / Grécia antiga. Textos e imagens para divulgação da antiga cultura helênica (en portuguès)

La Grèce antique (en francès): web de F. Oger que presenta de manera senzilla i sintètica la civilització grega (2001).

La web de la Grecia clásica (en castellà): compost de les seccions: gramàtica grega, mitologia, teatre els set savis, transcripció Greek en Word.

Materials for the Study of Ancient Sparta (en anglès): secció del web de John Paul Adams (Greek and Roman History) amb enllaços i textos per conèixer l'Esparta antiga.

Olympos, la Grèce antique! (en francès): introducció clara i concisa als diversos aspectes de la civilització grega.

Pandora, el portal de la dona a l'antiguitat (en català): web d'història de la dona a l'antiguitat realitzat per de Manel Garcia (2007) il·lustrat amb materials diversos (fitxes, textos, imatges...). És aconsellable visitar la secció de Grècia.

The Greeks. Crucible of civilization (en anglès): secció del web de la sèrie Empires que introdueix en la civiltzació grega amb una cronologia, explicacions, pel·lícules sobre alguns personatges cèlebres, la vida a Atenes i recursos educatius.

 

Arqueologia i art del món grec

Acropolis360 (en anglès i grec): vistes panoràmiques en 360º de l'acròpolis i altres monuments antics d'Atenes.

Archaeological Atlas of the Aegean (en anglès i grec): un atlas on line de l'àrea al voltant del mar Egeu, creat pel Ministeri de l'Egeu i la Universitat d'Atenes (2005). Permet localitzar en un mapa detallat jaciments arqueològics a part de la Grècia continental, les illes egees i l'Àsia Menor i en dóna informació i imatges.

Athenian daily life (en anglès): pàgina de Roger Dunkle (Brooklyn College Classics Department, New York University) que recorre la vida quotidiana de l'Atenes antiga.

Greek Art and Architecture (en anglès): fotografies d'arquitectura i escultura gregues.

Heinrich Schliemann: Heros & Mythos (en anglès): web de Wellington King sobre el famós arqueòleg que va descobrir Troia.

Metis (en anglès): catàleg de vistes panoràmiques en 360º de nombrosos jaciments de l'antiga Grècia, creat per Bruce Hartzler (1998). S'hi pot contemplar cada un dels indrets des de diferents perspectives, indicades sobre el plànol corresponent.

Odysseus (en grec i anglès): servidor del Ministeri de Cultura de Grècia, amb informació de tots els jaciments i museus de Grècia.

Periplo: un viaje a Grecia (en castellà): web de José María Ciordia que presenta un viatge fotogràfic als indrets arqueològics de la Grècia antiga, amb comentaris sobre art i història, fotografies de la Grècia actual i alguns poemes amb referències a la mitologia grega.

The American School of Classical Studies at Athens (en anglès): principal recurs a Grècia per a estudiosos nord-americans que recerquin sobre llengua, literatura, art, història, arqueologia i filosofia del món grec. Presentació de les excavacions de Corint i de l'àgora d'Atenes.

The ancient city of Athens (en anglès): arxiu fotogràfic de les restes arqueològiques de l'antiga Atenes. El seu objectiu principal són els estudiants d'art, arqueologia, civilització, llengües i història clàssics de la Indiana University però també està adreçada a tots els interessats en el coneixement i la preservació del passat. Totes les imagtes provenen de la colecció personal de Kevin T. Glowacki i Nancy L. Klein (Department of Classical Studies de la Indiana University, Bloomington). Estan a disposició per a propòsits no comercials.

Voyage au coeur de la Grèce antique (en francès): dossier pédagogique de J. F. Bradu (Académie d'Orléans-Tours).

 

Filosofia i ciència gregues

Corpus des médecins de l’Antiquité (en francès): dins la col·lecció Medic@ la Bibliothèque interuniversitaire de Médecine de París publica les principals edicions dels autors de la medicina grega i llatina (Hipòcrates, Galè, Plini, Cels…) establertes des del Renaixement fins al segle XIX. El mateix lloc publica el Bulletin de médecine ancienne d'actualització bibliogràfica i científica.

Euclides (en català): versió catalana i castellana de Jaume Domènech (il·lustrada amb applets java) dels Elements d'Euclides a partir de la versió anglesa de D.E.Joyce. Inclou també imatges, articles i referències a d'altres edicions impreses i electròniques en diverses llengües (manuscrits medievals i edicions modernes).

Filòpolis (en català i castellà): web de Llorenç Vallmajó dedicat a la filosofia per a l'ensenyament secundari que conté diverses seccions sobre el pensament antic: Filosofia: un constant pas del mite al logos / Plató: el mite de la caverna, un retrat d'ahir i d'avui / L'Escola d'Atenes: qui diu què?

Filosofia antiga (en català): a partir de l'esquema de la filosofia antiga es pot accedir a l'explicació dels principals corrents i autors del pensament grec dins La pàgina de la Filosofia de Jordi Tremosa.

Filosofia antiga i medieval (en català): el web Filoxarxa de Jordi Cortés revisa els principals filòsofs grecs i llatins.

Filosofía antigua (en castellà): secció del web Perfils filosòfics de Luis M. Sobrino per a segon de batxillerat consagrada a l'evolució de la filosofia a l'antiguitat amb accés a materials sobre alguns dels principals autors.

Greek Medicine (en anglès): web de la National Library of Medicine (EUA).

Història de la Filosofia Grega (en català o castellà): secció del web de Ramon Alcoberro dedicada a diversos aspectes i autors de la filosofia antiga.

Pythagoras (en català): web de Jaume Domenech Larraz sobre Pitàgoras i algunes de les seves aportacions matemàtiques, amb enllaços i imatges.

The Last Days of Socrates (en anglès i, parcialment, en castellà): web de Kent Anderson i Norm Freund (Clark College, Iowa) adreçat a ajudar els estudiants a llegir i comprendre l'Apologia de Sòcrates, Critó, Eutifró i Fedó de Plató, amb il·lustracions i comentaris. Els textos apareixen en versió anglesa, però l'Apologia també és accessible en versió castellana. La versió en castellà de la mateixa obra es pot consultar en una altra pàgina.

 

Recordeu que en l'apartat d'Estudis clàssics trobareu adreces de llocs webs dedicats al món grecoromà en general, l'arqueologia clàssica, història antiga i museus. D'altra banda trobareu enllaços sobre alguns aspectes de la història de Grècia o llocs arqueològics concrets en certs apartats del Laberint de Grècia o del Laberint dels mites.

 

Mitologia grecoromana
El laberint d'Internet
Llengua i literatura gregues