Història de la Roma antiga

Arqueologia i art del món romà

 

Història de la Roma antiga

BBC History Romans (en anglès): la secció d'història de la BBC ofereix un excel·lent tractament de la civilització romana en diversos dels seus aspectes: sistema imperial, l'esclavitud, la dona romana, l'art i la vida quotidiana a Pompeia, l'amfiteatre -amb una visita virtual al Colosseu- i els jocs de gladiadors, la presència dels romans a Britànnia... També inclou jocs molt atractius: simulació d'una batalla entre romans i britons (Battlefield Academy), simulació de lluites de gladiadors i investigació d'un crim comès a l'antiga Òstia. També hi ha el web del programa Pompeii: The Last Day.

BBC Primary History - The Romans (en anglès): lloc web pertanyent al programa BBC Schools per a escolars de 7 a 11 anys que tracta del món romà i en especial la Britànnia.

De Imperatoribus Romanis: An Online Encyclopedia of Roman Emperors (en anglès): enciclopèdia dels emperadors romans amb informació i iconografia de cadascun d'ells.

El món clàssic: Roma (en català): tres paquets d'activitats en clic sobre la Roma antiga elaborats per Agustí Planells i Gabriel Herrero (Eivissa, 1998): Roma (les institucions de govern, els emperadors, els déus, l'imperi romà, la vil·la...), Hispània (els pobles preromans, les ciutats romanes a la península..., i l 'art (arquitectura, obres públiques, escultura...). Destinat a primària (6-12) i secundària (12-16).

Empereurs-romains (en francès): Lucien J. Heldé ens presenta les biografies de tots els emperadors romans i altres materials relacionats (mapes i arbres genealògics).

Encyclopaedia Romana (en anglès): James Grout ofereix síntesis sobre arquitectura, cultura i història romanes i les províncies de Britànnia i Hispània, a més de Grècia.

Feminae Romanae: The Women of Ancient Rome (en anglès): una excel·lent i bella introducció a la història de la dona romana des dels temps dels grecs i etruscos fins a la fi de l'imperi, en especial atenció a la societat i la vida privada a les dones rellevants i a les anònimes.

From Jesus to Christ: The First Christians (en anglès): web d'una sèrie televisiva sobre Jesús, el seu món i el cristianisme primitiu.

Hannibal Barca and the Punic Wars (en anglès): compilat per Hilary Gowen (2000-2002), es presenta com el lloc més complet entorn d'Anníbal i les guerres púniques.

Imperium Romanum (en italià): el web es presenta, ni més ni menys, com el lloc oficial de l’imperi Romà, coordinat per l'emperador Caesar Lucas Iulius III. Declara la intenció de divulgar la civilització romana, amb una atenció particular vers l'època imperial. Força complet, amb articles interessants i en creixement continu.

La antigua Roma (en castellà): paquet d'activitats amb clic preparat per Isidoro Gómez Navarro sobre la història de l'imperi romà i el seu llegat cultural. El programa inclou activitats on es reconstrueixen virtualment alguns monuments de Roma a partir de seves ruïnes.

Las legiones de Julio Cesar (en castellà): pàgina de José I. Lago dedicada a les campanyes militars de Juli Cèsar: l'exèrcit romà, la guerra a l'antiguitat, les batalles. Web amb força informació.

Legiones Romanas - SPQR (en castellà): web anònim de presentació agradable sobre els diversos aspectes de l'exèrcit romà amb il·lustracions i mapes i etapes de la formació de l'Imperi romà.

Map of the Roman Empire (en anglès): mapa de l'imperi Romà clicable província per província per saltar a la llista d'enllaços amb els recursos relacionats amb cada zona (The Dalton School, 1995-2001).

Maps of Rome (en anglès ): web de Gary Brueggeman que proporciona nombrosos mapes de la Roma antiga fins a arribar de vegades als plànols d'edificis concrets.

Retorno al León militar del Imperio romano (en castellà i anglès): Visita virtual als campaments romans de la Legio VI Victrix i la Legio VII Gemina que va donar origen a la ciutat de Lleó amb un atractiu recorregut per la història, la vida quotidiana i les construccions del campament i dels edificis veïns (termes, habitatges), a més de l'explotació minera de La Médulas.

Roma Aeterna (en italià): Web realitzat per Domenico Carro que ofereix les recerques historiogràfiques pròpies i alguns estudis afins entorn de la història antiga de Roma i del seu imperi. Ofereix un fòrum, passeja per les vil·les imperials dels primers emperadors, proporciona mapes (en construcció) però sobretot dóna una atenció particular cap als aspectes navals i marítims. Un web força ben presentat i amb continguts especialitzats interessants.

Romanae Antiquae  (en anglès): Una mirada informal a la vida de les dones romanes: biografies, família, dret, medicina, monedes, religió, moda, emperatrius, senyores.

Roman Army Site (en anglès): web de Gary Brueggeman (2003) que tracta detalladament de l'exèrcit romà i de les seves estratègies militars.

Rom und sein Weltreich (en alemany): panoràmica general del món romà, que inclou també una aproximació particular a Augusta Treverorum (Trèveris).

The Ancient Rome Ring: web ring o cercle de webs sobre la Roma antiga.

Theatrum Pompei Project (en anglès): pàgina creada per Ulysses Vestal que aplega recursos sobre els monuments de Pompeu Magne, a la seva vida i als seus temps i sobretot cap al 50 a. C.

The Roman Empire (en anglès): web força complet sobre la història de Roma, els seus personatges i la seva societat, amb mapes, fotos i cronologies. "I came, I saw, I clicked" és el seu lema.

The Roman Empire in the First Century (en anglès): web de la sèrie documental televisiva amb el mateix nom dedicada als diversos aspectes del món romà del segle I d. C.: els emperadors, els escriptors més importants, la societat i la vida quotidiana. També hi pots jugar a ser l'emperador Tiberi. A més a més inclou activitats educatives.

Timeline: Ancient Rome (en anglès): web de David Neelin que presenta una cronologia històrica i cultural de Roma amb personatges i fets vinculats amb altres llocs webs.

Time traveller's guide to the Roman Empire (en anglès): introducció als diversos aspectes del món romà (2002), des d'on s'accedeix a AD 1, presentació d'una sèrie documental de la televisió britànica Channel4 sobre el segle I d. C. romà. S'hi pot jugar a córrer amb una quadriga en el circ.

 

Arqueologia i art del món romà

Ancient Rome: Images and Pictures (en anglès): més de 240 fotografies preses pel professor Felix Just (Loyola Marymount University) a Roma, Òstia, Nàpols, Pompeia... Se'n permet l'ús per a finalitats educatives no comercials. També inclou mapes i il·lustracions de The topography and monuments of ancient Rome de Samuel Ball Platner (1904).

CEIPAC (en català, castellà i anglès): web del Centro para el Estudio de la Interdependencia Provincial en la Antigüedad Clásica (Facultat de Geografia i Història, Universitat de Barcelona), dirigit per José Remesal Rodríguez. Inclou l'exposició Il Monte Testaccio (Università di Roma - UB) sobre les excavacions de l'antic abocador d'àmfores i, avui, arxiu del comerç d'oli de la Bètica amb Roma. Per a especialistes.

Consorcio de la Ciudad Monumental de Mérida (en castellà): web del consorci que gestiona els monuments de l'antiga Emèrita Augusta proporciona en el seu web, entre altres, els serveis següents: notícies actualitzades, activitats, fòrums i una breu explicació de cada monument, a més d'informació.pràctica per a la visita. Resulta útil i està ben presentada, però el contingut és bastant limitat.

Eine Bilderreise durch Augusta Raurica - An Illustrated Tour - Un parcours illustré (en alemany, anglès i francès): visita virtual a les restes i al museu d'aquesta ciutat romana pròxima a Basilea, amb la reconstrucció d'una domus.

El temple romà de Barcelona (en català): conjunt d'activitats dins Edu365.com creat per Eduard Barrobés, Eloi Biosca i Santiago Quesada que proposa als estudiants que actuïn com a arqueòlegs per reconstruir el temple romà de Barcelona a partir de les restes existents. Es completa amb un extens seguit d'activitats i animacions en Flash que introdueixen els alumnes a nombrosos i variats aspectes de l'art i la civilització romana.

Fundación Universitaria de Investigación Arqueológica "La Alcudia" (en castellà): web allotjat per la Universitat d'Alacant que presenta el jaciment arqueològic de l'Alcúdia, corresponent a la colònia romana d'Ilici Augusta, el precedent antic d'Elx, un nucli d'origen ibèric que va tenir continuïtat en època romana, visigòtica i islàmica. Inclou la història i presentació virtual de les restes que s'hi troben, informació per a la visita, intervencions arqueològiques, recerca, publicacions i projectes.

Hispania romana (en castellà): web coordinat per Juan Manuel Ojembarrena (Colegio Irabia), com a suport de les matèries de cultura clàssica i llatí, entorn la presència romana a la península Ibèrica que recorre les vies romanes i les principals ciutats i monuments que s'hi trobaven.

Imatge de pedra. Mosaics de la Tunísia antiga (en català i castellà): excel·lent web que permet la visita virtual d'una exposició celebrada en el Museu d’Arqueologia de Catalunya sobre els magnífics mosaics romans conservats a Tunísia.

La ciutat romana de Pol·lèntia (en català): permet visitar i comprendre el jaciment arqueològic i el museu de la Pollentia romana (a l'actual Alcúdia, Mallorca), amb una descripció de les restes d'aquesta ciutat antiga. Dóna també informacions pràctiques per a la visita i activitats educatives in situ.

La presència del món romà a l'entorn de la riera d'Argentona (en català): web del Grup d'Història del Casal de Mataró (2001) que il·lustra la romanització del Maresme central. És recomanable la secció dedicada a la La vil·la de la Torre Llauder (en català i la visita virtual també en castellà, anglès, francès i alemany), perquè ofereix una bona explicació i una excel·lent reconstrucció infogràfica de la pars urbana de la vil·la, que permet fer-hi una visita virtual molt completa.

Las catacumbas cristianas de Roma (en castellà, italià i altres llengües): la història i significació de les catacumbes de Roma des d'una perspectiva cristiana, amb la descripció i informacions pràctiques de les catacumbes de sant Calixt.

L'arco. Gloria de l'architettura romana (en italià i en anglès): web coordinat per Vincenzo Rimedio (Città dei Ragazzi, Roma) centrat en edificis romans basats en l'arc, inclosos els arcs de triomf, portes, aqüeductes i els teatres -categoria on s'hi col·loquen també els amfiteatres (?)- amb una recopilació d'exemples de Roma i del seu imperi.

Le plan de Rome (en fancès, anglès, italià i àrab): pàgina que mostra la vista dels espais més importants d'una maqueta de Roma a l'època de Constantí (s. IV d. C.), a la qual va dedicar la major part de la seva vida l'arquitecte Paul Bigot (Université de Caen). A més inclou la confrontació amb fotografies dels edificis i llocs de la Roma actual i nombroses restitucions virtuals de molts edificis de Roma.

Los ingenieros romanos (en castellà): web sobre la construcció d'obres d'enginyeria (aqüeductes, ponts i vies) i els materials emprats. En realitat és un resum no declarat del llibre del mateix títol de L. A. Hamey i J. A. Hamey (Madrid, Akal, 1990).

Mosaico romano del Mediterráneo (en castellà, francès, italià, portuguès i romanès): versió virtual oferta pel Museo Virtual de la Unió Llatina del catàleg de l'exposició del mateix nom, presentada al Museo Arqueológico Nacional, Madrid (2001), a fi de mostrar el desenvolupament de l'art del mosaic a la conca del Mediterrani. Permet una visió força detallada de les peces i una explicació de cadascuna d'elles.

Muralla Romana de Lugo (en gallec, castellà, anglès i francès): descripció, història, situació actual i visita virtual de la muralla de Lugo, d'origen romà.

Nomisma (en castellà): aplicació interactiva elaborada per Francisco Manzanero - 2000 sobre monedes de la Roma antiga, a partir de les quals s'estudien temes d'història, religió i mitologia romanes. Inclou textos llatins i gramàtica llatina.

Ostia antica (en italià): ofereix informació pràctica, un itinerari amb fotos i descripcions i una secció de tècniques constructives.

Ostia, the harbour city of ancient Rome (en anglès): web mantingut per l'Internet Group Ostia des de 1996 amb abundant informació sobre el jaciment arqueològic d'Òstia, incloses nombroses de les seves insulae.

Paris, ville antique (en francès) de l'ajuntament de París, permet visitar la ciutat romana de Lutècia (París) amb belles reconstruccions infogràfiques, altres imatges i explicacions de l'aqüeducte, l'amfiteatre-teatre, el teatre, el fòrum, els habitatges, les termes... alhora que dóna la posssibilitat de fer un recorregut per alguns aspectes de la vida quotidiana i per les restes presents a la ciutat actual.

Patrimoni de la Humanitat (en català): revista editada per l'ajuntament de Tarragona dedicada al patrimoni històric de la ciutat. Cada número descriu un dels principals monuments romans de la ciutat i dels voltants o un període històric.

Recintes històrics de la ciutat de Tarragona (en català, castellà i anglès): secció del web de l'ajuntament de Tarragona que descriu els principals monuments romans de la ciutat: les muralles, l'amfiteatre, el circ, l'aqüeducte de les Ferreres i la pedrera del Mèdol. Dóna la possibilitat de fer-hi una detallat recorregut virtual de cada edifici amb àmplia informació, fotos, plànols, bibliografia i horaris de visita.

Roma antica / Ancient Rome / Roma antigua, de Luis Salas, ofereix una detallada visita (en castellà, anglès i italià) de diverses ciutats romanes (Herculà, Pompeia, Roma, Òstia): des dels plànols de cadascuna d'elles s'accedeix a les fotografies (i plànols) dels diversos edificis. De Roma es pot comparar les restes actuals amb la gran maqueta de la ciutat antiga del Museo della Civiltà Romana.

Segóbriga (en castellà): web del Parque Arqueológico de Segóbriga (Cuenca) que dóna informació i mostra la història, els monuments i l'entorn natural d'aquest jaciment romà.

Simulacra Romae (en castellà, català, italià o francès): web molt complet dedicat als fòrums imperials de Roma i a les capitals de les províncies occidentals de l'Europa romana, incloent-hi Tàrraco, Emèrita Augusta, Còrdova, Bràcara, Cartago Nova, Narbona, Lugdúnum, Burdigala i la regió vèneta. Dóna un repàs de la història de cada ciutat, una visita virtual a les seves restes, bibliografia, articles en línia i enllaços. Està promogut pel consorci Urbium Hispaniae Romanae, format pels ajuntaments de Tarragona, Còrdova i Mérida.

Soprintendenza archeologica di Pompei (en italià i anglès): web de l'organisme que gestiona els principals jaciments arqueològics de l'àrea del Vesuvi (Campània) -Pompeia, Herculà, Estàbies, Oplontis- i el museu de Boscoreale. A més de la informació sobre els recintes que controla s'hi poden veure diverses exposicions, una visita virtual molt recomanable de les ciutats de Pompeia i d'Herculà i Il mondo de Caius, un divertit guia que du a conèixer la vida dels romans antics.

Tàrraco romana (en català): visita virtual elaborada per Cèsar Carreras (UOC) de la ciutat romana de Tarragona amb dos possibles intineraris: un seguiment cronològic de la història de la ciutat fins a l'època visigòtica o bé un visita arqueològica a partir del urbanisme de Tarragona.

The Roman Pantheon: The Triumph of Concrete (en anglès): web de David Moore centrada en el formigó com a material emprat en la construcció dels edificis romans, i en especial el Panteó de Roma.

The ruins of Rome (en anglès): pàgina que inclou fotos i descripcions de les ruïnes romanes a Roma, Pompeia, Herculà i Òstia.

Traianus. Corpus artium munitorum Romanorum. Portal europeu d'enginyeria romana (en castellà, francès i anglès): Excel·lent i documentada web editada per Isaac Moreno i elaborada per un col·lectiu format per enginyers i arqueòlegs que pretén divulgar i identificar les obres d'enginyeria romana per contribuir a desfer les confusions que hi ha al voltant seu.

Trajan's Column (en anglès): lloc web creat per la McMaster University (1999) amb la finalitat de permetre aproximar-se a la Columna de Trajà, de la qual ofereix una base de dades composta més de 500 imatges (fotografies i dibuixos), realitzades per Peter Rockwell, que se centren en diversos aspectes del disseny i l'execució de la decoration escultòrica.

Un paseo por Augusta Emerita (en castellà): recorregut virtual preparat per José Fernando Pablos a través de la Mérida romana, edifici per edifici, amb fotos i explicacions detallades, a més d'activitats i consells per a la visita real.

Vedute di Roma (en anglès i finès): web on Kalervo Koskimies mostra les seves bones fotografies i imatges dels monuments i museus de Roma.

Visita virtual a Tàrraco (en català, castellà, anglès i francès): pàgina web que recorre breument els diversos edificis i restes de la ciutat romana de Tarragona i del seu entorn. Breu, senzilla i clara.

 

Arqueologia preromana

Els ibers de Catalunya (en català): sota la guia d'Anna Pujol recorre els diversos àmbits de la cultura ibèrica en terres catalanes.

Els ilergets (en català): web de Marià Román (1998-2004) sobre el poble ibèric que ocupava la plana de Lleida.

Ibercalafell (en català i castellà): web en fase d'elaboració de l'Equip de Reconstrucció Històrica de la Ciutadella Ibèrica de Calafell amb informació sobre les activitats d'aquest grup i sobre el nucli ibèric de Calafell i el món ibèric. Es complementa amb un blog.

Vilars2000 (en català, castellà i anglès): informació detallada sobre el poblat fortificat ilerget dels Vilars, a Arbeca (les Garrigues), i presentació del projecte de museització.

 

Recordeu que en l'apartat d'Estudis clàssics trobareu adreces de llocs webs dedicats al món grecoromà en general, l'arqueologia clàssica, història antiga i museus. D'altra banda trobareu enllaços sobre alguns aspectes de la història de Roma o llocs arqueològics concrets en certs apartats del Laberint de Roma.

 

Llengua i literatura gregues
El laberint d'Internet
Llengua i literatura llatines