Saturn

El Sol | Mercuri | Venus | La Terra | Mart | Júpiter | Sistema Solar | Urà | Neptú | Plutó

Saturn

Saturn
Mirat amb un telescopi, Saturn amb el seu sistema d'anells, els més admirat de tots els planetes del Sistema Solar. Els anells són una característica permanent, però la seva inclinació amb respecte a nosaltres està canviant contínuament.

Es creia que Saturn "planeta anillat", era l'únic en aquest respecte, però investigacions recents han demostrat que Urà i Júpiter posseeixen també anells. Els anells de Júpiter poden ser observats solament per una nau espacial que s'apropi al planta i als anells d'Urà no poden veure's directament amb un telescopi desde la Terra, de manera que, des del punt de vista d'un observador, Saturn és encara l'únic planeta que te anells.

Els anells de Saturn canvien de aspecte perquè es troben rodejant l'equador del planeta i com que l'eix de rotació de Saturn està inclinat en més de 26 graus amb relació a la seva òrbita, els anells també estan inclinats. Com a resultat d'aquesta inclinació, desde la Terra unes vegades veiem els anells per sobre, altres per debaix, i, a vegades, els veiem de costat.Rotació de Mart


Saturn és un dels més grans planetes exterior i tot i ser més petit que Júpiter és encara mol gran, essent el seu diàmetre 9,4 vegades major que el de la Terra. Com Júpiter és aplastat en els pols, es a dir, el seu globus es atxatat, el seu diàmetre de pol a pol es només de 108.000 km, mentre que el seu diàmetre equatorial és de 120.000 km. Aquest atxatament és només un sisè del que presenta Júpiter, tot i que Saturn gira sobre el seu eix a casi la mateixa velocitat (Saturn 10 hores 14 minuts; Júpiter 9 hores 51 minuts).

Saturn va ésser visitat per la sonda espacial Pioneer 11 en 1979, la qual va prendre varies fotografies. El Voyager 1 va visitar Saturn en novembre de 1980, revelant fascinant informació nova. Es va detectar una taca roja de tamany només un octau que la de Júpiter. Va ésser descobert un dèbil anell exterior trenzat i hi ha posiblement dos més. Els anells van mostrar "estries transversals" produïdes pot ser per partícules electritzades. També es van descobrir nous satèl.lits.

Els Feripaser's


Anar a la pàgina de presentació.

Bústia de sugeriments:
Missatge , gràcies.