EL BERGUEDÀ






Província : Barcelona

Capital: Verga

Extensió: KM2

Límits : Cerdanya, Alt Urgell, Solsonès, El Bages, Osona, Ripollès,








Podem veure la comarca des de tres punts de vista diferents :

  • Geografia Física
  • Geografia Política
  • Geologia
  • GEOGRAFIA FÍSICA

    Tant en el pirineu Aixal com en el prepirineu hom hi pot distingir una sèrie d'unitats escalonades de nord a sud i massissos com el Moixeró (2.260), la Tossa d'Alp (2.531), el Puig Llançada (2.406), el Mongrony (2.045) el Pedraforca (2.497), serra de Gisclareny (1.410),Costafreda (2.173), Falgars (1.288), Catllaràs (1.623), Puiglluent (1766),Serra del Verd (2.274),d'Ensija (2.307), Rasos de Peguera,amb 2.475 hs. de superficie esquiable (2.067) serrade Queralt (1.180).

    GEOGRAFIA POLITICO-ECONOMICA

    La cuina típica del Berguedà : Fricandó amb tófones , conill amb all i oli , carn i rovellons a la brasa , escalivada , alberginina farsida , escudella i carn d'olla , truita de riu , etc.

    GEOLOGIA

    El Berguedà és l'abundànciad'esglésies i capelles romàniques que han conservat totalment o parcialment l'estil . Sumen en total 81 i, ademés d'alguns ponts. Mereixen destacar-se el de Sant Jaume de Frontanyà , Sant Quirze de Pedret , Sant Martí de Puig-reig , Santa Maria de Lillet , Sant Pere de Grau d'Escales , Sant Vicenç d'Obiols , Santa Maria d'Avià , etc., totes aquestes de molt fàcil accés per carretera.