Comarca d´Osona


Província: Girona

Capital: Vic

Extenció: 1.263,8 Km2

Límits: Ripollès, Garrotxa, Ginorès, La Selva, Vallès Oriental, Bages i Berguedà.
Podem veure la comarca des de tres tipus de vista diferents:

 • Geografia Física
 • Geografia Político-econòmica
 • Geologia
 • Geografia Física

  La comarca d´Osona és la més oriental de les comarques centrals i la de més heterogenia composició. Dins de les seves terres corresponents a les quatre grans unitats de relleu de Catalunya. El nucli de la comarca és contituït per la plana de Vic, conca d´erosió oberta en les margues gris-blavenques de la depresió central per l´acció conjunta dels rius Ter i Congost. Pel nord, tanqen la plana els primers replecs pirineincs - serres de Vinyoles, Bellmunt i Curull -, que s´enllacen pel nord-est amb l´altipla de Cabrerès, pertanyent a la serralada Transversal. Per l´est, el curs encaixat del Ter separa aquest altiplà del massís pre-litoral de les Guilleries, el qual continua amb el del Montseny. Els contraforts occidentals del pla de la Calma (Massís del Montseny) i els cingles de Bertí tanquen la comarca pel sud. Entre aquestes dues formacions montanyoses, el riu congost ha obert un estret per on circula la carretera i la línea de ferrocaril que comunica la plana de Vic amb el Vallès i Barcelona. Per l´oest, són els altiplans del Moianès i del Lluçanès el que delimiten perfectament la conca.

  Geografia Político-Econòmica

  Les terres altes del Cabrerès, les Gulleries, el Montseny i el Lluçanès són molt poc poblades , mentre que el fons de la plana presenta una forta concentració demogràfica, sobretot al voltant de Vic, la capital. Aquestes terres altes, veritables subcomarques amb trets físiologics i humans propis, són d´economia bàsicament agrícola, ramadera i forestal, amb poquíssima indústria, i de poblament essencialment dispers i aillat.Santa Maria de Corcó ( l´esquirol ), amb uns 2.000 habitants, és el nucli més important del cabrès. En el sector osenenc de les Guilleries els nuclis també són escassos; Viladrau, a cavall entre les Guilleries i el Montseny és el més important tot i que no arriba a 1.000 habitants. Al Lluçanès, Prats del Lluçanès, amb poc més de 2.600 habitants, és el centre subcomarcal; Olost i Oristà el segueixen amb importància demogràfica.

  Geologia

  Està en la mateixa plana de Vic, conca d´erosió oberta en les margues gris-blavenques de la depresió central per l´acció conjunta dels rius Ter i Congost. Pel nord, tanqen la plana els primers replecs pirineincs - serres de Vinyoles, Bellmunt i Curull -, que s´enllacen pel nord-est amb l´altipla de Cabrerès, pertanyent a la serralada Transversal. Per l´est, el curs encaixat del Ter separa aquest altiplà del massís pre-litoral de les Guilleries, el qual continua amb el del Montseny. Els contraforts occidentals del pla de la Calma (Massís del Montseny) i els cingles de Bertí tanquen la comarca pel sud. Entre aquestes dues formacions montanyoses, el riu congost ha obert un estret.