Edat Moderna
El 1519, Carles I, un rei d'una nova dinastia, els Austria, pressiona Barcelona perquè construeixi la gran obra pública del segle: la muralla de mar.

Catalunya caigué en la decadència. Els reis, per bé que havien jurat respectar els privilegis de la ciutat, vivien a Castella i Barcelona ja no era el cap i casal de la monarquia . El Palau reial era tancat i en nom del rei governava la ciutat i el Principat un representant seu, el virrei, que disposava del seu propi estatge: el Palau del virrei.

De vegades, les relacions entre Catalunya i el poder central esdevenen tenses. Sobretot arran de la guerra que Felip IV mantenia contra França. Això suposà la contribució econòmica dels catalans, el sosteniment de les tropes i, per si no n'hi havia prou, els excessos dels mercenaris indisciplinats. El país es revoltà i el dia de Corpus del 1640, bandes de segadors entren a Barcelona. Fou el Corpus de Sang.

La guerra anomenada dels segadors o de Secessió durà onze anys: durant el seu decurs, Barcelona és assetjada repetidament i, al final, derrotada. Com a conseqüència, a Barcelona s'estableix una guarnició permanent de l'exèrcit reial espanyol.

La ciutat perdia els privilegis militars: les muralles i els baluards, el castell de Montjuïc i les drassanes deixen de ser patrimoni exclusiu dels barcelonins. Malgrat tot, Barcelona sap guanyar el camí del comerç i de la indústria.

Camí de progrés barrat per l'esclat d'una guerra que s'inicià encetat el segle XVIII: la de Successió. Es tractava de viure sota el regnat de Felip V, de la dinastia dels borbons, que volia imposar una monarquia absolutista i centralista, o sota l'arxiduc Carles d'Austria, que garantia les constitucions de Catalunya. La majoria dels barcelonins i dels catalans no s'ho van pensar dues vegades i donaren el seu suport a l'arxiduc. Barcelona, però, assetjada durant 13 mesos, cau l'onze de setembre de 1714 i, amb ella, les antigues llibertats de Catalunya.La ciutat perd el seu Consell de Cent i la Universitat. Amb el Decret de Nova Planta, s'inicia un període de repressió.

Els filipistes construeixen una ciutadella militar on els adversaris són empresonats quan no executats. Aquesta ciutadella és emplaçada on abans havia el barri mariner de la Ribera. La seva presència tindrà molt a veure amb el naixement del nou barri de la Barceloneta, iniciat el 1753.El Raval comença a urbanitzar-se i les fortificacions i les muralles prenen protagonisme.

A partir de mitjan del segle XVIII es viu una gran revifalla, tant econòmicament com demogràficament. Al llarg del segle es formen la Rambla i el Passeig de St.Joan, i s'aixequen grans edificis.A finals de segle, a Barcelona els mercats són plens de productes, les manufactures són considerables per tot arreu i s'hi mostren signes d'indústria activa i desenvolupada.