2. CNIDARIS
Aquest grup comprèn animals aquàtics amb un nivell d'organització senzill, semblant al de les esponges, però més evolucionat, la qual cosa els permet per exemple ingerir aliments més grans i viure en alguns casos lliures, nedant en l'aigua. Gairebé tots viuen al mar, excepte certes espècies d'aigua dolça.
 

L'enorme medusa Chrysaora hysoscella (l'ombrel·la fa aproximadament 1,5 m de diàmetre i els tentacles poden fer-ne uns quants) és una espècie comuna a les costes catalanes.

Corall vermell (Coralliumrubum)

 
S'anomena pòlips les formes que viuen subjectes a un substrat. Són les més senzilles i tenen una estructura en forma de sac, amb parets formades per dues capes de cèl·lules, una d'exterior i una altra d'interior denominades ectoderma i endoderma, respectivament. La cavitat interna es denomina cavitat gastrovascular i és on es fa la digestió. Aquesta cavitat s'obre a l'exterior per mitjà d'un orifici que a vegades fa de boca i a vegades fa d'anus, ja que hi entren els aliments, i en surten a l'exterior els productes de rebuig. Rodejant la boca hi ha unes prolongacions del cos anomenades tentacles, la mida i nombre dels quals pot variar. Per la part del cos oposada a la boca el pòlip es fixa al substrat.

 
Revestint les parets dels tentacles i d'algunes altres zones del cos hi ha unes curioses cèl·lules anomenades neumatocists que posseeixen en el seu interior un filament enrotllat, que es dispara quan frega un altre organisme, s'hi clava i allibera una substància tòxica en el seu interior. D'aquesta manera els pòlips poden capturar petites preses i defensar-se si són molestats.
 

 
Entre l'endoderma i l'extoderma apareix una capa gelatinosa, la mesoglea, de manera similar a com ho fa en les esponges, encara que, en els cnidaris, aquesta capa conté una xarxa de cèl·lules nervioses unides unes amb les altres que es poden contraure fent de músculs senzills, amb les quals el pòlip pot efectuar moviments.

 
 
Amb freqüència, un determinat nombre de pòlips s'agrupen en colònies constituïdes a vegades per una gran quantitat d'individus diminuts. La colònia té una estructura rígida, formada per dipòsits de sals minerals. Aquestes estructures esquelètiques poden adoptar formes molt belles, algunes vegades globoloses, comen el cas de les madrèpores 1, altres, ramificades, com en els coralls. En determinats llocs, aquestes colònies s'agrupen, al seu torn, formant comunitats de grans dimensions, com passa en les barreres d'esculls, algunes de les quals arriben a tenir més de mil quilòmetres de longitud (Gran Barrera d'Austràlia).
 
 

Gorgònia (Paramuriceaclavata)

El madreporari Polycyathus muellerae és característic de coves i cavitats marines.
Les espècies de pòlpips solitaris generalment d'una mida més gran que les colonials i solen tenir el cos de colors vius, com succeeix amb les anèmones i les actínies, tant freqüents en els fons poc profunds dels mars tropicals.
 

Actinia equina

Actinia cari
La fotografia presenta un exemplar actiu i un altre amb els tentacles completament retrets.
 

 
Els cnidaris de vida lliure es coneixen com a meduses. La seva estructura és semblant a la dels pòlips, però en sentit invers. Tenen l'aspecte d'una parasol, amb una campana a la part superior, l'ombrel·la, del centre de la qual surt cap a baix una petita prolongació on se situa la boca. Rodejant la vora de la campana hi pengen diversos tentacles, que en alguns casos poden tenir dimensions considerables (no són rars els de 30 metres de longitud). Aquests tentacles estan carregats de neumatocists urticants, característica per la qual a aquests organismes se'ls coneix popularment amb el nom d'ortigues de mar.
 
 
Cotylorhiza tuberculata
Neoturris pileata
Aequorea aequorea

L'organització de la paret del cos de les meduses és idèntica a la dels pòlips, amb l'única diferència que la capa de mesoglea és molt més gruixuda i ocupa gran part del volum de l'animal. A més, tenen un sistema nerviós molt més desenvolupat i algunes tenen ulls, òrgans olfactius i de l'equilibri, connectats a un anell nerviós situat a l'interior de l'ombrel·la.
Per desplaçar-se les meduses contrauen l'ombrel·la rítmicament. No obstant això, el moviment és tan poc efectiu, que sovint els corrents les arrosseguen fins a les platges, on és freqüent veure-les embarrancades.
 
 

Acàlef luminiscent (Pelagianoctiluca)
Borm blau (Rhizostoma pulmo)

 
Els cnidaris amb forma de pòlip es reprodueixen tant asexualment com sexualment. Els gàmetes es desenvolupen a les parets del cos, ja que no disposen de vertaderes gònades. La fecundació pot ser interna (per injecció de gàmetes en el cos de l'individu) o externa, i dóna lloc a una larva denominada plànula, que es desenvolupa fins a adquirir la forma de l'individu adult.
En algunes epècies de cnidaris hi ha un cicle biològic en què s'alternen fromes de pòlip amb formes de medusa, encara que aquestes últimes solen ser  molt senzilles; s'encarreguen únicament de produir gàmetes i a continuació degeneren ràpidament.
 
 
Cicle biològic dels Hidrozous. 1. Colònia de pòlips, 2. hidromedusa jove, 3. hidromedusa adulta (fèrtil), 4. gàmetes, 5. embrió, 6. larva plànula, 7. pòlip primari. La línia contínua indica el procés més habitual, mentre que la discontínua indica les diferents variacions que el cicle pot seguir en les diferents espècies i segons les condicions ambientals. 

 
Cicle de vida de l' escifomedusa Aurelia aurita. 1, 2. Efírula, 3. èfira, 4. medusa jove, 5. medusa adulta (fèrtil), 6. gàmetes, 7. larva plànula, 8. fase de pòlip o escifistoma, 9, 10, 11. estrobilació. 

 
El tipus de cnidaris es divideix en tres classes:
  • HIDROZOUS (amb fase de pòlip i medusa)
  • ESCIFOZOUS (meduses comunes)
  • ANTOZOUS (coralls, actínies i plomes de mar)
  • IMATGES D'ALTRES CNIDARIS



    Aiptasia mutabilis

    Ceriantari (Cerianthus membranaceus)
     

    Fideus de mar (Anemonia sulcata)

    Zoantari (Parazoanthus axinellae)

     


    Hydra
    Es desenvolupa en aigües dolces, encara que algunes espècies poden fer-ho en ambients salabrosos, estuaris i llacunes costaneres.

     


    Mans de la mort (dreta) i ascidi (esquerra)

    Sertularella ellisi

    Lophogorgia sarmentosa
     

     
     
    WEB RECOMANDA:

    http://www.ucmp.berkeley.edu/cnidaria/cnidaria.html
     


     
     
     
     

    PÀGINA PRINCIPAL


     
     

    ESPONGES - PLATIHELMINTS - MOL·LUSCS - ANÈL·LIDS - ARTRÒPODES - EQUINODERMS