Els papirs

Icona iDevice Els papirs matemàtics

Un rotllo de papir és un rotllo de paper fet de joncs, una planta que creix al llarg del riu Nil. Els dos papirs matemàtics més famosos són el Papir de Rhind o d’Ahmes (1.650 aC) i el Papir de Moscou (1.850 aC). Aquests papirs matemàtics ens donen una idea d'algunes tècniques que feien servir els egipcis per calcular longituds, àrees i volums.

El papir Rhind és originari d’un escriba anomenat Ahmes i va ser creat al 1.850 aC (o abans). Té 18,5 metres de llarg per 13 centímetres d'ample i conté 87 problemes matemàtics. Es va trobar entre les ruïnes de Tebes, i va ser adquirit a 1858 per Henry Rhind, un advocat escocès que dóna nom al papir. Avui es troba al Museu Britànic de Londres. A continuació es mostra una imatge d’una part d’aquest papir (Chace, 142).

Papir Rhind

El Papir de Moscou va ser trobat a Egipte el 1893 i actualment es troba al Museu de Belles Arts de Moscou. Té unes dimensions d’aproximadament 5,5 m de llarg, però només 8 cm d'ample i conté 25 problemes matemàtics, el més conegut és un sobre el càlcul del volum d'una piràmide truncada (Gillings, 89).

Un tercer papir és el Papir del Caire, que data de l'any 300 aC i conté 40 problemes matemàtics, entre ells nou problemes que es solucionen amb el teorema de Pitàgores i/o terna pitagòrica[1] (Burton, 76).



[1] Una terna pitagòrica és aquella formada per tres nombres naturals a, b i c tals que a²+b²=c² (Nota de les traductores)


Icona de Pregunta iDevice Qui fou l'autor del papir Rhind?
  
Ahmes
Pitàgores
Euclides
Un autor anònim

Icona de Pregunta iDevice Qui fou Ahmes?
  
Un escriba de l'antic Egipte
Un matemàtic del segle V dC
Un agricultor egipci del segle XX
Un personatge de les mil i una nits

Llicenciat sota la Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License

Ahmes al Segle XXI