CEIP SANT JAUME
EL NOSTRE POBLE

LA NOSTRA ESCOLA
ACTIVITATS
EL NOSTRE POBLE
ESPECIAL SANT JORDI
APRENDRE JUGANT
ENLLAÇOS

 

- LA GRANJA D'ESCARP -

La Granja d'Escarp, dins la província de Lleida, està situada a 78 m. d'altitud al sud-oest de la comarca del Segrià. Es troba al marge esquerra del riu Segre, prop de la desenvocadura del riu Cinca i abans de l'Aiguabarreig amb l'Ebre. Té, com a veïnes, les terres aragoneses d'Osca i Saragossa, i les viles de Seròs, Massalcoreig i Mequinensa. Actualment té 1.141 habitants, amb una densitat de població de 29 habitants per quilòmetre quadrat.


Vista del campanar de l'església

 

HISTORIA
ECONOMIA
CULTURA I ESPORTS

 

HISTÒRIA

Les restes arqueològiques situades prop de la Granja d'Escarp corresponen al primitiu alcàsser islàmic d'Escarp, que fou conquerit pel Cid l'any 1082. Al 1120, aquesta fortalesa fou cedida pel seu alcaid Avifelel al comte Ramon Berenguer. Posteriorment aquestes terres passaren a propietat del veí monestir d'Escarp, fundat el 1213 pels monjos cistercencs. Les explotacions agrícoles rebien el nom de "granges", la qual cosa originà l'actual topònim: la Granja d'Escarp.

 

ECONOMIA

L'activitat principal és l'agricultura. el terme de la Granja d'Escarp té una extensió aproximada de 3.867 hectàrees, de les quals, 280 són d'horta i les 3.587 restants aproximadament són de secà. El cultiu principal és els arbres fruiters (préssec, pera, cirera, poma...) que constitueixen la principal font d'ingressos de la vila. Pel que fa a la indústria, aquesta és relacionada sobretot amb la fruita: magatzems de manipulació i comercialització dels fruits, on en l'època de recolecció hi treballa una bona part de la població. L'altra font d'ingressos és la mineria, que durant anys va ser una activitat molt important per a la població i que alterà considerablement el nombre d'habitants, que arribà a duplicar-se. En l'actualitat només roman en activitat una explotació minera.

 

CULTURA I ESPORTS

El nostre poble disposa de diferents associacions culturals i de lleure: Associació de Jubilats Sant Jaume, la Coral Granjense, l'Associació de Caçadors, els amics de l'ermita de Sant Jaume i la Unió Esportiva Granjense. La pesca és un dels esports que, de sempre, s'ha practicat en la zona. Actualment és molt apreciada la pesca del "siluro", del que se n'han capturat exemplars que superen els 60 quilos.

Què seria una festa sense gegants!!??

Les festes patronals de la vila se celebren, l'una el dia 20 de gener (en honor de Sant Sebastià), i l'altra, el 25 de juliol, en honor del patró principal, Sant Jaume.

Ajuntament
Plaça Major, 3
25185 La Granja d'Escarp
Tel: 973 78 21 98

 

INICI