Activitats
  
  
Les llegendes
A la nostra escola tenim molt present que les festes i tradicions del nostre municipi, la nostra comarca o bé el nostre país formen part de la nostra vida i, per aquest motiu, cal treballar-les i tenir-les presents en les activitats escolars.
Les llegendes són històries populars amb molts elements imaginaris i fantàstics que donen explicació a l'origen de noms de lloc, creences, noms de persones i altres tradicions. Al llarg del temps, les llegendes s'han transmès oralment.
A Catalunya, les més conegudes són la llegenda de Sant Jordi, la llegenda de la Mare de Déu de Montserrat i la llegenda de l'escut de Catalunya.
Sant Jordi, dia de la Rosa i del Llibre, festa cultural a Catalunya
 
La llegenda
La llegenda de Sant Jordi conta que hi havia un rei molt estimat que tenia una filla molt bonica. Un drac que treia foc pels queixalls assolava les terres catalanes i exigia cada dia el sacrifici d'una persona per a satisfer la seva gana. Escollien la víctima a sorts, i un dia li va tocar a la filla del rei. Quan la princesa s'apropava al drac, que rugia ferotge, va aparèixer un jove cavaller. Era Sant Jordi, que, tot precipitant-se contra el monstre, li va enfonsar la llança gola avall. El drac, vençut, va fer un crit terrible i va caure mort a terra.
 
Una mica d'història
Les arrels històriques de la tradició de Sant Jordi es remunten al segle XVIII quan es popularitza la diada com una festa d'exaltació catalanista.
Al llarg dels anys s'ha consolidat com una festa tradicional i emotiva en la qual els enamorats s'intercanvien una rosa i un llibre.
Sant Jordi, patró de Catalunya, és avui dia una festa popular, cívica i cultural que en els últims anys ha obtingut un reconeixement internacional en diferents països del món.
En l'actualitat, la celebració de Sant Jordi com la diada del llibre i la rosa, es com-plementa amb l'organització d'actes cívics i culturals arreu de totes les poblacions de Catalunya.

 

Per què es regalen llibres per Sant Jordi?
Totes i tots sabem perfectament que per Sant Jordi es regalen roses i llibres. I qui més qui menys sap per què és tradició regalar roses: diu la llegenda que quan el cavaller Sant Jordi va matar el drac, de la sang va créixer una rosa vermella. El cavaller, la va collir i la va regalar a la princesa. Fins aquí tots estem d'acord, oi?
Però... i, els llibres, d'on surten? Que potser el drac llegia una estoneta abans d'anar a dormir? O potser el cavaller feia de bibliotecari els caps de setmana? O era la princesa, que escrivia novel·les policíaques en comptes de brodar?
Res de tot això! Resulta que el 23 d'abril coincideixen dues festes: la diada de Sant Jordi i el Dia del llibre. I per què existeix un dia pel llibre i, en canvi, no se celebra el Dia dels Espàrrecs o el Dia de l'Olla de Pressió? O el Dia de les Sandàlies amb Sivella? Doncs perquè a un escriptor i editor valencià que es deia Vicent Clavel se li va acudir, fa més de setanta anys, que seria una bona manera de difondre els llibres i la lectura.
I rumiant rumiant quin seria el millor dia de l'any per a fer la celebració, van triar el dia del naixement d'un geni de la literatura: Miguel de Cervantes, l'autor de Don Quijote de la Mancha. Aquest bon senyor havia nascut un 7 d'octubre i les primeres festes del llibre es van fer en plena tardor. Però com que amb fred i vent no ve gaire de gust passejar i mirar paradetes de llibres, la festa no tenia èxit. Aleshores van buscar una altra solució: commemorar el dia de la mort de l'escriptor, que és justament el 23 d'abril!

I no us cregueu que el Dia del Llibre tan sols se celebra a Catalunya. L'any 1995, embadalits per la festassa que organitzem pels carrers, la Unesco va declarar el 23 d'abril Dia Mundial del Llibre i dels Drets d'Autor. Poca broma! I una altra coincidència: William Shakespeare, l'escriptor anglès més famós de tots els temps, també va morir un 23 d'abril.

 
Refranys
Bon sol per Sant Jordi i per Sant Marc, podràs beure el vi a raig
Per Sant Jordi vigila ton ordi; si en veus una espiga aquí, altra espiga allà, vés-te’n a casa, que prou ordi hi haurà
Quan per Sant Jordi gela, mal any de peres
No diguis hivern passat que Sant Jordi no hagi passat

 

Llibres recomanats
El protal de l'edu365 et recomana
Què pots fer per Sant Jordi ? Aquí et donem algunes suggerències:
http://www.edu365.cat/stjordi/
Pots escoltar la llegenda
Pots enviar un missatge de festa
Pots escoltar i llegir algun poema
Pots llegir alguns poemes que hem fet a l'escola: poemess curs 2000-2001, poemes curs 2004-2005
Pots pintar algun dibuix de la llegenda
Pots mirar les activitats que presenta el Club Super3: també hi trobaràs la llegenda i la podràs imprimir si vols.
La festa a l'escola:
 
Curs 2006-07
Curs 2002-03
 
Seguim parlant d'altres llegendes ben conegudes a Catalunya
 
La Moreneta
La imatge de la Mare de Déu de Montserrat també té un origen llegendari. Es conta que havia estat regalada per Sant Pere als fidels barcelonins, i que més tard aquests la van amagar dins d'na cova, a la muntanya més abrupta de Catalunya, per a protegir-la dels atacs dels sarraïns. Molts anys després, uns pastors van veure que de la cova en sortia una claror, i hi van trobar La Moreneta. Tot i que el bisbe la volia traslladar a Barcelona, la imatge pesava tant que ningú no la va poder moure, i tots van creure que la Mare de Déu volia quedar-se per sempre més en aquell lloc.
 
L'escut de Catalunya
 
L'origen de l'escut de Catalunya també es remunta a una llegenda. Es creu que quan els normands van envaïr les terres del rei Carles el Calb a França, el comte de Barcelona Guifré el Pelós va anar a ajudar-lo. Les tropes catalanes van contenir l'atac i van salvar el regne franc, però Guifré va caure mortalment ferit. En veure que anava a morir, va demanar un emblema per al seu escut. El rei Carles, mullant quatre dits en la ferida del comte català, va dibuixar quatre barres de sang al damunt de l'escut d'or de Guifré.
Des d'aleshores va quedar establert l'escut de Catalunya, fet amb la sang del primer comte català.
Aquestes llegendes, i moltes d'altres, formen part de la cultura catalana. S'han anat transmetent d'una generació a una altra fins a l'actualitat.
 
 
 

 

Gurb

L'escola

Activitats

Pla Anual

Notícies

Sortides

Consell

A.M.P.A.

Revista