L'Urgell. Recursos per treballar el medi
Treballs de recerca sobre temes de l'Urgell  
 

Disponible al CRP

Títol: DESCOBREIX: L'URGELL BARROC

Tipus de recurs: escrit; quadern

AUTORS: 
(SEMINARI D'HISTÒRIA LOCAL I COMARCAL. CURS 2005-06) 
Joan Duch - Rosa Maria Garcia - Manuel Martínez - Miquel Orobitg - Maria Pampalona - Joan Planes - Miquel Torres - Ismael Panadés - Edita: Centre de Recursos de l'urgell.
TIPUS DE MATERIAL: 
Quadern didàctic adreçat a l'alumnat d'ESO que treballa l'època del Barroc a l'Urgell. Es tracten les dificultats del segle XVII, la Nova Planta borbònica, La Il·lustració, el Barroc arquitectònic...

 

Disponible al CRP

Títol: L'OBRA DE JAUME PERELLÓ. UNA APROXIMACIÓ PEDAGÒGICA

Tipus de recurs: escrit; quadern i cd-rom

AUTORS: 
Joaquim Capdevila - Montserrat Capell - Guillem Closas - Mercè Cuñat - Anna García - Ramon Miró - Cristina Núñez - Josep M. Planes - Edita: Centre de Recursos de l'Urgell.

TIPUS DE MATERIAL: 
Dossier didàctic elaborat pel Seminari "Propostes didàctiques sobre la Fundació Perelló" dins del marc del Pla de Formació de zona de l'Urgell el curs 2000/01. Consta d'activitats pràctiques per als alumnes de Primària i Secundària i un cd-rom per visualitzar una selecció de les obres de Jaume Perelló.
El quadern consta de dos blocs i un apèndix. El primer és d'informacions generals (l'equivalent al llibre del mestre), en què es precisa l'entorn geogràfic, es dóna una breu biografia de Jaume Perelló, una divisió de la seva obra en èpoques (amb precisió de les característiques) i quatre nocions bàsiques sobre les tècniques escultòriques.
El segon presenta les activitats a realitzar ordenades en tres subapartats (abans de la visita a la Fundació, durant la visita i després de la visita). Al final, presenta a tamany reduït el solucionari bàsic.
El cd-rom conté un menú actiu en què davant de tres mapes diferents pot anar-se localitzant i visualitzant fins a una cinquantena d'obres de Jaume Perelló, amb informació precisa sobre l'obra i la seva localització.

ldimensioeuro.jpg (13082 bytes)

Disponible al CRP

Títol: L'ESPAI GUINOVART. UNA APROXIMACIÓ PEDAGÒGICA

Tipus de recurs: escrit; llibre

AUTORS:  
Balagueró i Mata, M. Teresa; Bernaus i Santacreu, Ramon; Blàvia i Bibé, Màrius; Cabós i Sorolla, Esther; Cases i Farré, Mercè; Caufapé i Curià, Ernest; Chico i Clua, Jordi; Freixes Mora, M Teresa; Gatnau i Sala, Anunciació; Poch i Prats, Mercè; Puig i Ochoa, M. Rosa; Recasens i Baró, M. Teresa; Sellart i Isant, Emilia; Solé i Gibal, Nativitat; Torrents i Vicens, Màrius; Toyas i Albareda, Carles; Verni i Alsina, Josefina; Vilaltella i Farràs, Jaume; Villegas i Iglesias, Carme. Edita: Centre de Recursos de l'urgell
TIPUS DE MATERIAL: 
Dossier didàctic elaborat pel Seminari "Propostes didàctiques sobre l'Espai Guinovart" dins del marc del Pla de Formació de zona de l'Urgell el curs 1996/97.
S'hi desenvolupen diferents propostes adreçades a primària, secundària i batxillerat per tal de treballar l'obra de Guinovart exposada en aquest espai.
DOCUMENT EN PDF

Disponible al CRP

Títol: DESCOBREIX. LA TÀRREGA MODERNISTA
AUTORS:  
(SEMINARI D'HISTÒRIA LOCAL I COMARCAL. CURS 97-98) 
Joan Duch - Rosa Maria Garcia - Manuel Martínez - Joan Novell - Miquel Orobitg - Maria Pampalona - Joan Planes - Ismael Panadés - Edita: Centre de Recursos de l'urgell.
TIPUS DE MATERIAL: 
Quadern didàctic adreçat a l'alumnat d'ESO que treballa el modernisme a Tàrrega des de diferents perspectives: l'urbanisme, la demografia, l'economia, el fet polític del moment i l'arquitectura.

iberic.jpg (12378 bytes)

Disponible al CRP

Títol: DESCOBREIX. L'URGELL IBÈRIC.
AUTORS:  
(SEMINARI D'HISTÒRIA LOCAL I COMARCAL. CURS 96-97) 
Joan Duch - Rosa Maria Garcia - Manuel Martínez - Miquel Orobitg - Maria Pampalona - Joan Planes - Ismael Panadés - Oriol Saula - Joan Alonso. Edita: Centre de Recursos de l'urgell.
TIPUS DE MATERIAL: 
Quadern de treball elaborat pel Seminari d'Història dins del marc del Pla de Formació del Professorat el passat curs escolar 1996-97. 
Sota la coordinació de l'Oriol Saula i Briansó (Arqueòleg del Museu Comarcal de l'Urgell), aquest equip de professors ha elaborat un material didàctic, que treballa el món dels íbers a l'Urgell. Es fonamenta en l'observació i el treball de dos elements importants en el seu entorn immediat: la sala d'arqueologia dedicada monogràficament al món ibèric del Museu Comarcal, i el Molí d'Espígol. Adaptat a alumnes d'ensenyament secundari i excel·lentment il·lustrat per la Glòria Coma, aquest material didàctic és un clar exemple de les possibilitats que tenim a la comarca d'elaborar materials didàctics de molt bona qualitat, rigor i adequació.

Disponible al CRP

Títol: MOLÍ D'ESPÍGOL. TORNABOUS.
AUTORS:  
Joan Maluquer de Motes i Nicolau 
Edita: Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura 
TIPUS DE MATERIAL: 
Llibret que ens ofereix dades arqueològiques, geogràfiques i antropològiques del poblat ibèric del Molí d'Espígol. Aquest és un interesant document per saber les principals característiques urbanístiques i per apropar-nos als diferents materials arqueològics que allí s'han trobat. 

Títol: PROPOSTES DIDÀCTIQUES SOBRE L'ESPAI GUINOVART
"Itineraris per Agramunt i la ribera del Sió"
 
AUTORS:  
Balagueró i Mata, M. Teresa; Bernaus i Santacreu, Ramon; Blàvia i Bibé, Màrius; Boncompte i Tribó, M. Núria; Cabós i Sorolla, Esther; Cases i Farré, Mercè; Caufapé i Curià, Ernest; Espart i Morros, Núria; Freixes Mora, M Teresa; Gatnau i Sala, Anunciació; Palou i Tugues, Margarida; Poch i Prats, Mercè; Puig i Ochoa, M. Rosa; Recasens i Baró, M. Teresa; Ripoll i Gassó, Elena; Sellart i Isant, Emilia; Solé i Gibal, Nativitat; Torrents i Vicens, Màrius; Toyas i Albareda, Carles; Verni i Alsina, Josefina; Vilaltella i Farràs, Jaume; Villegas i Iglesias, Carme.
TIPUS DE MATERIAL: 
Dossier elaborat pel Seminari "Propostes didàctiques sobre l'Espai Guinovart" dins del marc del Pla de Formació de zona de l'Urgell. D'acurada i rigorosa elaboració, aquest material ens presenta tres itineraris per la zona d'Agramunt, i més concretament la Ribera del Sió, a partir d'un nucli comú: l'Espai Guinovart.
Itinerari 1: La vila d'Agramunt
Itinerari 2: L'Església de Santa Maria d'Agramunt
Itinerari 3: El Pilar d'Almenara, Almenara, la necròpolis Hallstàtica, La Guàrdia d'Urgell, el poblat ibèric del Molí de l'Espígol, Tornabous i El Tarròs.
Itinerari 4: Mafet, Donzell, Rocabertí, Montclar, Les Puelles, Castellblanc, Preixens, Pradell, Les Ventoses i Butsènit.
Itinerari 5: Puigverd, Montfalcó d'Agramunt, Castellnou d'Ossó, Ossó de Sió, Bellver de Sió, Montroig, Les Pallargues, Sisteró, Pelagalls, Ratera, Concabella.

medieval.jpg (9496 bytes)

Disponible al CRP

Títol: DESCOBREIX. L'URGELL MEDIEVAL

Tipus de recurs: escrit; quadern didàctic

AUTORS:  
(SEMINARI D'HISTÒRIA LOCAL I COMARCAL. CURS 98-99) 
Joan Duch - Rosa Maria Garcia - Manuel Martínez - Miquel Orobitg - Maria Pampalona - Joan Planes - Ismael Panadés.  Edita: Centre de Recursos de l'urgell
TIPUS DE MATERIAL: 
Quadern didàctic adreçar a l'alumnat d'ESO que treballa la descobreta cultural a la comarca de l'època medieval. Es desenvolupen continguts al voltant d'aspectes com la repoblació i l'organització territorial de l'època i diferents indrets amb edificis representatius medievals: el castell de Verdú, l'església de Sant Martí d'Agramunt, el monestir de Vallbona de les monges, la ciutat baixmedieval de Tàrrega i la vila medieval de Guimerà.

La poesia de Guillem Viladot a la xarxa

 

XARXA TELEMÀTICA EDUCATIVA DE CATALUNYA
EDU365. Servei a disposició de tot l'alumnat de Catalunya i les seves famílies
AGENDA 2006-2007
SAPS QUÈ?
Consulta oberta a la Mediateca dels CRP

Generalitat de Catalunya. Departament d'Educació
correu electrònic al SE