PLA EDUCATIU D'ENTORN

 

Què fem?

 
ACTIVITATS


Què és el Pla Educatiu d'Entorn de Deltebre?

És una inicativa promoguda per l'Ajuntament de Deltebre i el Departament d'Educació en què, per un període de 4 anys es promou la dinamització educativa del municipi per tal d'afavorir la integració i l'enriquiment educatiu, cultural i associacionista dels alumnes de tot el municipi. Es parteix de la premisa que l'entorn del municipi (Ajuntament, associacions i entitats) és una eina educativa per tal de produir canvis en el nivell educatiu dels alumnes.

Pàgina d'inici
Calendari i horari
Celebracions
Puntedu
Pla d'entorn
Informàtica
Pla d'esports
Revista i circulars
Projectes
Web de l'autor

Quines són les iniciatives que promou el Pla Educatiu d'Entorn en el nostre centre?

En el CEIP Riumar el P.E.E. ha portat diverses activitats i recursos:

 

 

 
   

Taller d'estudi assistit

El taller consisteix en una hora d'estudi diari, assistit per un mestre del centre, Fina Lahoz, Eleuteri Arques o Rosa Royo, i en què una sèrie d'alumnes reben suport per estudiar o fer els deures. Aquest alumnes s'han seleccionat pels tutors de cada curs i va adreçat als alumnes de Primària. S'han fet dos grups, un de 1er, 2n i 3r i un altre de 4t, 5è i 6è i assisteixen dos dies a la setmana de les 5 a les 6 de la tarda. A cada grup assisteixen 12 alumnes. L'objectiu del taller és que, aquells alumnes que en puguin treure profit i no ho entenguin com un càstig, puguin rebre ajuda per realitzar la seva tasca d'estudi i de deures escolar per un mestre.Aquest curs, degut a la posada en marxa del Pla Educatiu d'Entorn, s'ha iniciat el taller d'estudi assistit. Tal com indica el seu nom consisteix en una hora d'estudi diari, assistit per un mestre del centre, Eleuteri Arques, i en què una sèrie d'alumnes reben suport per estudiar o fer els deures. Aquest alumnes s'han seleccionat pels tutors de cada curs i va adreçat als alumnes de Primària. S'han fet dos grups, un de 1er, 2n i 3r i un altre de 4t, 5è i 6è i assisteixen dos dies a la setmana de les 5 a les 6 de la tarda. A cada grup assisteixen 12 alumnes. L'objectiu del taller és que, aquells alumnes que en puguin treure profit i no ho entenguin com un càstig, puguin rebre ajuda per realitzar la seva tasca d'estudi i de deures escolar per un mestre.

 
 

Biblioteca oberta

Fem l’activitat biblioteca oberta, una activitat destinada a tota la comunitat educativa (alumnes, mestres, famílies, personal no docent, ex-alumnes) i que es concreta entre altres coses en obrir la biblioteca escolar en horari no lectiu. L'activitat comporta obrir tots els dilluns i els dijous de 17-18'30 h.

 

 
 
     

Programa d'incentivació lectora

Des de finals de febrer s’han iniciat a tots els nivells del CEIP Riumar unes sessions d’incentivació a la lectura en el marc del Pla educatiu d’entorn de Deltebre. El programa d’incentivació a la lectura és una activitat dirigida als nois i noies. El que es pretén amb les activitats que es duen a terme és que els alumnes vegin la lectura com una activitat agradable, que s’interessin per la lectura com a activitat per passar-s’ho bé. Si agafen gust per la lectura, milloraran la seva tècnica: a més lectura, més pràctica, a més pràctica, llegiran millor. Si llegeixen millor, augmentaran la seva comprensió de les lliçons, de les preguntes que els facin als exàmens, dels exercicis que han de fer... Un bon nivell de lectura és una eina bàsica per a milloren en totes les assignatures. La incentivació a lectura té sentit en sí mateixa: que agafin gust per la lectura és un bon costum, però no es pot negar que això els facilitarà el seu pas per l’etapa de formació i, també més endavant, quan més grans, hagin de llegir contractes, instruccions, hagin d’omplir formularis o buscar informació a Internet –-informació que també cal llegir--.
El programa d’incentivació a lectura pretén ser dinàmic, variat i engrescador. Les activitats són de moltes classes: llegir-los contes amb la participació dels xiquets i xiquetes, explicar-los contes, llegir en veu alta, endevinalles, embarbussaments, poesia, mirar llibres, llegir il·lustracions, jeroglífics... Però també hi ha activitats d’escriptura, perquè no s’ha d’oblidar l’estreta relació entre lectura i escriptura: són les dues cares d’una mateixa moneda. En aquest sentit, hi ha diversos exercicis com ara construcció de narracions diverses, escriure cartes, escriure històries esbojarrades a través d’un joc...
Els alumnes de P5 estan inventant entre tots una història, “La muntanya de ferro” i, de moment, s’està posant interessant. Amb els alumnes de primer, estem allargant la cançó tradicional “Demà és festa” amb rodolins amb els noms dels xiquets i xiquetes. Altres activitats d’escriptura, que es duen a terme en diverses sessions i que poden resultar molt interessants si s’impliquen una mica els tutors i els mateixos pares, són el llibre sobre jocs de pati d’ara i jocs d’abans que han d’elaborar els alumnes de segon. Els alumnes de tercer curs estan escrivint una Enciclopèdia dels invents, amb la descripció d'invents imaginats per ells mateixos. Quart curs és l'encarregat de recollir informació per a escriure un Catàleg d’éssers fantàstics del Delta (marfantes, botis, sigineros, gambosins...). Cada alumne de cinquè està escrivint(molts quasi l'han acabat) un llibre sobre la seva vida. Els alumnes de 6è han d'escriure articles periodístics amb informació de fets que els hagin passat durant els anys que han estat per l'escola i, així, poder publicar un Noticiari de Sisè, amb una mica de la seva història escolar a través de fets i anècdotes.
I ara un incís: la importància del paper dels pares per a ajudar els fills a engrescar-se amb la lectura, l’escriptura, l’aprenentatge... Els pares són molt importants per als seus fills. Tot el que els puguin dir, els importa. Si els animem a que ens expliquen el que han llegit, si els preguntem què estan escrivint i els escoltem quan ens ho llegeixen, ells s’enfrontaran amb aquest tipus d’activitats amb més ànim i ganes. Feu-los costat, tots tenim el nostre paper i, entre tots, podem ajudar-los molt.

 
     

Taller de famílies

A partir del mes de febrer en dijous, a les 21:30 farem el taller de famílies on tractarem temes que poden interessar-vos als pares i mares per l’educació dels vostres fills. Les sessions seran dirigides pel director i contarem amb algunes persones especialistes. La temàtica serà sobre educació, relació pares-fills, deures, salut, etc. pares

     

Curs Informàtica per a mares i pares

Enguany també s'està realitzant un curs d'informàtica per a pares. La novetat d'enguany és que aquest curs està englobat dins del Pla Educatiu d'Entorn que promouen el Departament d'Ensenyament i l'Ajuntament de Deltebre. A part d'això, el curs es caracteritza per la seva durada: cinquanta-una hores lectives, distribuïdes en dues sessions setmanals d'una hora i mitja de durada. Aquest fet fa que el curs sigui bastant complet. Tot i que es comença de zero (per a persones sense cap noció d'informàtica), al final del curs s'hauran adquirit coneixements bàsics d'ofimàtica(treballar amb processadors de text, full de càlcul, base de dades, presentacions), d'internet(navegació i correu electrònic) i introducció al retoc fotogràfic, a més d'altres programes com descarregar arxius d'internet i nocions dels principals programes reproductors d'àudio i vídeo.
Tot i el poc temps que va haver per publicitar el curs i fer la preinscripció, la resposta dels pares va ésser molt positiva arribant a les 20 incripcions. Enguany, gràcies a l'esforç realitzat pel centre per a dotar-se del material informàtic necessari, els participants al curs disposen d'un ordinador per cadascun per a realitzar les pràctiques. A més, el professor disposa d'un canó de projecció (situat a la biblioteca, al costat mateix de l'aula d'informàtica) per a poder explicar millor els continguts del curs.
Amb tota probabilitat aquest curs es tornarà a realitzar el proper curs degut a la forta demanda que ha hagut a tots els centres educatius de la població.
El professor del curs, com en altres edicions realitzades, és Joaquim Salvadó, membre de la Junta de l'AMPA.

 
     

Pàgina d'inici Inici

actualitzat 1/5/08