Enrera
Mòdul 1
Aplicacions de gestió amb Access
  Pràctica
1
2
3
4
5
         
Exercicis
Exercicis
 
 

Objectius

L'objectiu d'aquesta pràctica és conèixer l'entorn de treball de Microsoft Access 97 i un primer contacte amb les possibilitats que ofereix i les eines disponibles.

Activitas:

Mitjançant  l'ajuda que ofereix el programa Microsoft Access, podreu obtenir informació bàsica sobre aquests i d'altres conceptes i tenir una visió global sobre la seva utilització i potencialitats. A continuació comencem amb les pràctiques amb el programa Access.

   
  Desenvolupament de la pràctica
   

Obrir l'Access

Accediu al programa Access 97. Podreu observar que apareix la pantalla de la imatge de sota. Cal dir que, a diferència dels altres programes de l'Officce, l'Access obliga només entrar a guardar el fitxer. Això és perquè constantment guarda totes les modificacions que fem amb el programa de forma automàtica i no espera a que es faci de forma manual. Per aquest motiu obliga a guardar el fitxer ja d'entrada.

Crear i obrir una base de dades

Observeu aquesta pantalla, en ella ens permet una sèrie d'opcions, com són:

  • Crear una base de dades nova i en blanc.
  • Crear una base de dades nova utilitzant l'assistent.
  • Obrir una base de dades existent prèviament creada.

Els elements bàsics de l'Access

Un cop decidida l'acció que volem fer, ja tenim el programa carregat i llest per a treballar amb ell. Ara observem la pantalla, representada a sota, amb els seus elements inclosos.

Passem a descriure detalladament les parts que componen aquesta finestra.

Començant per la part superior hi ha una barra de menús i una barra d'eines. Aquesta barra d'eines va canviant en funció del tipus d'objecte amb el qual es vol treballar: una taula, una consulta, un formulari, un informe, etc.

També presenta una finestra associada a la base de dades oberta. Aquesta finestra té tres parts diferenciades:

  • Part superior: pestanyes corresponents al tipus d'objecte que es vol seleccionar i/o crear. Hi ha sis pestanyes. La pestanya seleccionada és la que correspon a Taules.
  • Part dreta: tres botons corresponents al tipus d'acció que es vol realitzar: Abrir (per obrir un objecte seleccionat), Diseño (per modificar un objecte existent) i Nuevo (per crear un nou objecte: taula, consulta, etc.)
  • Part central: llista tots els objectes que hi ha a la base de dades del tipus escollit (en aquesta imatge es mostra l'espai per a les taules).

I ara anem a passar a la pràctica; segueix aquestes instruccions.

Obre l'Access. Observa que si no hi ha cap base de dades oberta, l'àrea de treball té color gris.

Crea una base de dades nova mitjançant el botó o amb el menú Archivo / Nuevo i dóna-li el nom de Prova.mdb. Ho deses en la carpeta d'instal·lació de l'aplicació D104.

Movem-nos per les opcions d'aquesta pantalla principal per anar familiaritzant-nos amb els seus elements. Podem observar que tots els tipus d'objectes són buits, polsem sobre Formularis, Consultes, informes, macros, etc.

Si ens hi fixem, les barres de menús i la d'eines són molt similars formalment a les dels altres programes de l'Officce, però a mesura que les anem observant, hi veiem opcions noves pròpies d'un programa de base de dades.

Observeu que els dos botons últims a la dreta de la finestra de la base de dades no són actius. La raó és que la aquesta encara és buida i, per tant, l'única acció disponible només és la de crear nous elements. Podreu observar, a mesura que afegiu elements a la base de dades, que aquests botons estaran actius.

Un cop fet aquest primer "tomb pel programa" ara anem a crear algun objecte nou, l'única acció disponible en aquest moment.

Crearem una taula en la nostra base de dades. En primer lloc, fem clic sobre el tipus d'objecte Taula i després clic sobre l'acció Nuevo. A continuació seleccionem l'opció Vista Diseño, tal com mostra la següent imatge:


Al fer-ho obtindrem en pantalla la següent finestra, on ja podem crear els camps de la base de dades. Ara reproduïu aquesta taula de la imatge:

Figura 1

Cadascuna de les línies representa un camp. La primera columna és el nom del camp, la segona columna és el tipus de camp, i la tercera expressa una descripció que podem omplir de forma voluntària i que ens ajudarà a nivell informatiu.

Aquesta part s'explica de forma més detallada dins de la pràctica 3 del present mòdul 1.

Quan acabem, en el moment de tancar ens demanarà si ho volem guardar, li donarem de nom alumnes, tal com mostra la imatge.

Ara ja podem veure que en la finestra general de la base de dades tenim el primer objecte dins de la pestanya de taules, que és la taula Alumnes que acabem de crear, i també podem observar que els botons de la dreta que ara tenim actius no és un sinó tres, tots els que hi ha.

Vista de dades i vista disseny

Com que ja tenim una taula creada, la podem veure de dues formes, en mode Diseño i en mode obrir.

A les dues formes de visualització s'hi accedeix mitjançant els botons de la part dreta que es corresponen als tipus d'acció a realitzar.

Si anem al tipus disseny, obtindrem la mateixa figura de la pantalla de creació de la consulta que hem treballant abans (veure Figura 1). Serveix per modificar l'estructura de camps de la taula, les propietats d'aquests, afegir-ne o esborrar-ne, etc.

Si anem al tipus obrir, obtindrem la pantalla que es correspon amb la Figura 2. La funció de la qual és entrar dades en la taula. És la forma normal de treball un cop s'ha decidit que l'estructura és correcta:

Figura 2

Un cop hem entrat en una de les dues possibilitats, podem passar a l'altra sense haver de tancar i tornar o obrir, mitjançant el botó commutable situat en la barra d'eines de taules. Es tracta del que  ocupa la primera posició començant per a l'esquerra. Les dues imatges del botó són: i , les quals s'alternen respectivament al polsar sobre ells.

Tancar la base de dades

Ho fem mitjançant el botó de la X situat en la part superior dreta de la finestra, i concretament dels dos que hi ha, el de més amunt ens tanca l'aplicació Access, mentre que el de més avall només ens tanca la base de dades activa, quedant el programa encara obert.

Així, si tanquem la base de dades hem d'observar que queda el programa Access encara obert, la pantalla  es torna de color gris i en la barra de títols no apareix cap nom. També molts dels botons de la barra d'eines superior ara no es mostren actius. Si volem acabar amb la sessióde treball, tanquem del tot el programa. Aquestes accions de tancar també les podem realitzar mitjançant les opcions del menú Archivo.

Fins aquí una introducció per anar-nos familiaritzant amb el programa.