Enrera
Mòdul 8
Creació i gestió d'entorns web dinàmics (PHP)
  Pràctica
1
2
3
4
5
6
   
Exercicis
Exercicis
 
 
 
  PN: configuració
   
  En la pràctica anterior hem introduït alguns dels conceptes bàsics per entendre el funcionament del PN. En aquesta i les següents aprofundirem un xic més en alguns i veurem com podem fer canvis en la configuració
   
  Opcions de configuració
   
Pràctica

Accediu a l'opció Administration del Main menu (recordeu que cal que estigueu identificats com a administradors). D'entre les opcions que apareixen, cal que cliqueu sobre Settings, que us permetrà canviar un bon nombre d'opcions relacionades amb la configuració general del portal.


Figura 8.4.1

 

 

Un cop dins, personalitzarem el nostre web. Primerament, podem canviar-li el nom, el fitxer que conté el logotip i l'eslògan de la nostra pàgina.


Figura 8.4.2

   
Atenció !
L'opció Site logo conté una referència a un fitxer gràfic que apareixerà en determinats llocs (impressió de notícies, per exemple) i que es troba a la carpeta pn/images/. En alguns dissenys de pàgina o themes (més avall en parlem) pot aparèixer també a l'encapçalament de la pàgina, però no sol ser habitual. Normalment els elements gràfics d'un theme (logotip inclòs) solen estar integrats a cada theme i s'hi solen ajustar i harmonitzar (mides, colors, etc.). Aquests elements se solen situar en una carpeta anomenda images que es troba dins la carpeta que conté la definició del disseny o theme (ex.: pn/themes/pnVISION-VISION/images/)
   
 

 

En segon lloc, podem canviar la data d'inici del web i l'adreça de l'administrador, si no l'havíem entrat durant la instal·lació.


Figura 8.4.3

 

 

Podem, també, configurar el format d'hora local per al català i l'horari de la nostra zona, tal com mostra la imatge.


Figura 8.4.4

 

 

Podeu modificar des d'aquí el contingut del peu de pàgina canviant el codi html que hi ha a Footer line.


Figura 8.4.5

   
Atenció !
Ja veieu que hi ha molts més paràmetres de configuració. L'objectiu d'aquesta introducció no permet aprofundir-hi gaire. Val la pena remarcar, només, que les darreres opcions, Html Options, permeten activar o desactivar les etiquetes html que desitgem per a la nostra pàgina. Aquesta possibilitat s'ofereix per reduir els problemes de seguretat.
   
   
Dissenys o themes
   
Pràctica

Hem explicat a la pràctica anterior que el disseny està totalment separat dels continguts gràcies als dissenys o themes. En aquesta activitat instal·larem un nou disseny (pn-vision) i l'activarem.

Primer de tot, baixeu-vos el fitxer comprimit pnVISION-VISION.zip que conté el tema pnVision.

   
Atenció !
Podeu baixar-vos dissenys (themes) dels webs de suport o d'altres de dedicats específicament a fer dissenys.
   
 

Descomprimiu el fitxer dins la carpeta corresponent de la vostra instal·lació del PN. En concret, cal que el descomprimiu dins de C:\Archivos de programa\EasyPHP1-7\www\pn\themes. Fixeu-vos que la carpeta themes dins de pn (arrel del web PN) recull totes les carpetes dels diferents temes. El resultat serà la creació d'una nova carpeta pnVISION-VISION dins de la carpeta pn\themes.


Figura 8.4.6

Ara podem anar ja al nostre portal. Si no estem identificats com a administradors, cal que ho fem i tot seguit triem l'opció Administration del Main menu. D'aquesta manera, arribarem, com hem vist, a les opcions d'administració del PN. Cliquem de nou sobre Settings.


Figura 8.4.7

A la pantalla que apareix, busquem les opcions que hi ha a la imatge següent:


Figura 8.4.8

Aquí podrem fer dues coses:

  • Seleccionar el "Default theme for your site" o disseny per defecte. Si despleguem el menú veurem que podem seleccionar l'opció pnVISION-VISION que, com veieu, es correspon amb el nom de la carpeta que hem copiat anteriorment. Triem aquesta opció i, a partir d'ara, aquest serà el disseny per defecte de la pàgina.
  • L'altra cosa que podem fer és decidir si volem que cada usuari pugui canviar el disseny de la pàgina o volem que tothom tingui el mateix sense possibilitats de canvi. Per defecte està posat a Yes i, per tant, els usuaris podran canviar de disseny sempre que vulguin, d'entre els que tinguem instal·lats.

Un cop fetes aquestes seleccions, podeu confirmar-les clicant, al final de tot, sobre el botó Save changes. Veureu com immediatament l'aspecte de la pàgina canvia del tot i el contingut continua sent el mateix.

Per acabar, podeu donar una ullada al contingut de la carpeta del nou theme.


Figura 8.4.9

Veureu que conté diverses carpetes amb les imatges, les definicions d'idioma per al theme, els fitxers d'estil i el fitxer principal theme.php.

   
Atenció !
Alguns themes, com aquest que hem instal·lat, vénen acompanyats del fitxer gràfic del logotip en format Photoshop. Editar-lo, llavors, i fer canvis en el text del gràfic és realment fàcil. Per això hem pogut personalitzar el nostre portal amb un logotip que diu: "Curs D116-PN". Podeu trobar el logotip original a la carpeta PSD_of_the_logo. Podeu fer-ne una còpia, modificar-lo, reanomenar-lo a logo.gif i substituir el logo.gif que conté la carpeta images dins de la carpeta del nou disseny que acabem d'instal·lar.
Si ho preferiu, podeu crear des de zero un nou fitxer logo.gif que substitueixi l'original. Tingueu en compte, però, les proporcions i mides que haurà d'ocupar.
   
   
  Definir l'idioma
 
Pràctica
El funcionament de cada idioma en PN es basa en uns fitxers que contenen una llista de definicions de constants com, per exemple:
   
  define("_COMMENT","Comentari");
define("_COMMENTREPLY","Escriure un comentari");
define("_COMMENTS","Comentaris");
define("_COMMENTSBACK","Tornar a comentaris");
   
 

On, per ex., la primera constant "_COMMENT" és substituïda per "Comentari" en la versió en català o bé "Comentario" en la castellana.

 

A la carpeta language de l'arrel del vostre web hi haurà una carpeta amb les definicions generals per a cadascun dels idiomes: cat = català, eng = anglès, spa = castellà, fra = francès, etc.


Figura 8.4.10

D'altra banda, cada mòdul té una carpeta lang o pnlang que conté també una nova carpeta per a cada idioma.

  A les diferents pàgines de suport podeu trobar el fitxer comprimit que es correspon a cada idioma.
 

Farem ara la instal·lació del català. Per facilitar les coses, us podeu baixar el fitxer pncat722.zip que conté la traducció per al català.

Descomprimiu aquest fitxer en una carpeta temporal i veureu que es crea una nova carpeta amb el nom de html que reprodueix en el seu interior l'estructura general de les carpetes del PostNuke.

Per fer la instal·lació, simplement heu de copiar les carpetes incloses a html a l'arrel del vostre web. En el nostre cas, caldria copiar el contingut de html a C:\Archivos de programa\EasyPHP1-7\www\pn. En engegar el procés, apareixerà un missatge d'advertència indicant que aquella carpeta ja existeix:


Figura 8.4.11

Confirmem que continuï, clicant sobre Sí a todo i es copiaran totes les carpetes i fitxers d'idioma.

Un cop fet això, podem anar a la portada i seleccionar el nou idioma en el bloc corresponent:


Figura 8.4.12

Un cop seleccionat el català, aparentment no ha canviat gran cosa, perquè els menú estan escrits en anglès. Accediu però, per exemple, a l'opció Stats del Main Menu i veureu que els missatges surten ara en català.


Figura 8.4.13

 

Veureu que la traducció no és completa del tot i que hi ha alguna cosa millorable. En aquest sentit, cal recordar que totes aquestes feines són desinteressades i que es tracta d'un treball comunitari en què cadascú posa a disposició dels altres les seves contribucions i, alhora, es beneficia del treball dels altres.

   
   
Amunt
Pràctica
1
2
3
4
5
6
   
Exercicis
Exercicis