Enrera
Mòdul 1
Les TIC aplicades a les necessitats educatives especials
  Pràctica
1
2
3
4
   
Exercicis
Exercicis
 
 
  OBTENCIÓ D'IMATGES
   

L'objectiu d'aquesta pràctica és veure diferents possibilitats d'obtenir imatges per inserir en els nostres documents.

 

  Contingut de la pràctica:
 
 
 
   
Desenvolupament de la pràctica
 
L'escàner
   
  Fins ara heu inserit imatges als vostres documents des d'opcions incloses en el vostre ordinador: imatges predissenyades, autoformes, des de fitxers... En aquestes pràctiques inserireu imatges que es troben fora de l'ordinador. Ho fareu amb l'ús d'un escàner, d'una càmera fotogràfica i des de la web.
   
 

L'escàner és un perifèric que permet digitalitzar dibuixos, fotografies i textos que tingueu en paper. També permet escanejar objectes amb volum. Té un funcionament semblant a les fotocopiadores, però convertint les imatges en bits i després poder-les imprimir directament, afegir a documents de text o retocar amb els programes de dibuix.

L'escàner funciona a partir d'un sensor de llum que es mou a través de la safata de vidre, sobre la qual es col·loca el model a escanejar. Reprodueix el contingut de la safata a la pantalla de l'ordinador, des d'on es pot desar la imatge en diferents formats gràfics.

Quants més punts de llum pot llegir un escàner, de més resolució és la imatge i més qualitat té.

La resolució d'una imatge es calcula en píxels per polzada (ppp). El rang d'escaneig sol anar de 75 fins a 2400 ppp.

No sempre escanejar a la resolució més alta és la millor manera d'obtenir les imatges. Cal deixar ben clar que quan més alta és la resolució d'escaneig més gran és el fitxer de la imatge. Depenent de la finalitat que vulgueu donar a la imatge, cal decidir a quina resolució es vol escanejar.

Si voleu fer servir les imatges per a presentacions multimèdia (PowerPoint, pàgina web, desar en CD-ROM...), les podeu escanejar a resolucions ben baixes, de 75 a 150 ppp.

Si voleu la imatge per imprimir, heu de conèixer la resolució de la impressora i no escanejar per sobre d'aquesta resolució, ja que no s'aconsegueix millorar la impressió. Les impressores actuals arriben fins a una resolució de 1200 ppp en color (algunes ja a 2400 ppp) i de 600 ppp en negre.

Molts escàners tenen l'opció d'adequar la millor resolució a la imatge que s'està escanejant. Fins i tot adverteixen de l'ús d'una resolució massa gran que no millora la qualitat de la imatge.

 

A l'escola l'escàner facilita molt la tasca d'aconseguir imatges per col·locar en els treballs dels alumnes, bé sigui per incorporar-los als seus escrits amb el processador de text, bé per editar-les amb un programa de dibuix per fer-hi modificacions.

És molt engrescador per als alumnes aconseguir fotografies personals, de personatges famosos, de còmics, fotos de revistes, etc. i poder-les posar en els seus treballs. I els mestres hi trobem un mitjà d'aconseguir imatges per fer més agradables les activitats que preparem per als alumnes, tant les que ha de realitzar en el mateix ordinador com les que farà sobre paper.

En aquesta pràctica utilitzareu:
  • Un escàner
  • El Writer o el Word
  • Unes imatges per escanejar (dibuix, fotografia...)
   
 

En la pràctica es pren com a model l'escàner HP ScanJet 4100C, que es va lliurar a molts centres públics dins el projecte Argo.

De totes maneres, encara que disposeu d'un escàner diferent, això no suposa cap impediment per a la realització de la pràctica, ja que tots els escàners actuals funcionen d'una manera molt semblant i, a més, solen tenir les mateixes funcions i prestacions. Només pot canviar la manera de presentar-les a la pantalla ja que el programa d'exploració pot ser diferent.

 
Pràctica
Exploració d'una imatge
   
 
  1. Comproveu que l'escàner està endollat a l'ordinador i al corrent elèctric (solen portar un endoll amb un petit transformador).
  2. Col·loqueu la imatge a digitalitzar sobre el vidre de l'escàner, ajustada a l'angle superior dret i, naturalment, de cap per avall.
  3. Activeu el programa d'exploració de l'escàner. Si és el cas, aneu a menú Inici | Programes | Utilitats | Sofware HP Precision Scan LT | HP Precision LT. En la majoria d'escàners també podeu activar el programa d'exploració prement directament el botó d'escaneig, que sol ser la icona d'un escàner, de la part frontal de l'aparell.
  4. S'ha obert la finestra de l'HP PrecisionScan LT, en el cas del model. Des d'aquesta finestra es controla tot el procés d'escaneig.
  5. Per començar a escanejar, feu clic sobre el botó Iniciar una exploración nueva. L'escàner es posa en funcionament, avisa que la làmpada s'està escalfant i tot seguit comença a escanejar. Presenta la imatge ja digitalitzada a la zona de previsualització.

En el menú Ajustes | Resolución... de la finestra de l'Hp PrecisionScan LT, podeu modificar la resolució d'escaneig.

La resolució per defecte sol estar fixada automàticament. Això significa que el programa selecciona automàticament la resolució òptima. Però si es vol augmentar aquesta resolució cal marcar l'opció personalitzada. A la finestra dels punts per polzada (ppp) cal posar-hi la nova resolució. En cas de canviar-ho, observeu com augmenta la grandària del fitxer de la imatge, mireu a Tamaño aproximado.

 

Pràctica

Opcions d'escaneig

 
  1. Ara podeu actuar sobre la imatge, d'acord amb la finalitat de l'escaneig. Es poden fer diferents ajustaments. En l'apartat 3. Hacer ajustes opcionales... premeu el botó ...al tipo de salida.
  2. Des d'aquí podeu seleccionar les opcions de qualitat (text, b/n, color) i color de la imatge. Depèn de si teniu un text, un dibuix en blanc i negre o en color o una fotografia. Altres escàners tenen l'opció d'escala de grisos. El programa d'escaneig ja reconeix automàticament el tipus d'imatge que es vol digitalitzar i escull la més apropiada. Amb tot, no sempre escull la que l'usuari desitja i llavors cal canviar-la.
  3. Aneu a l'opció Al borde de selección. Sovint no interessa tota l'exploració, sinó una part. Amb aquesta opció podeu seleccionar la part de la imatge que us interessi.
  4. Premeu sobre el botó Al tamaño de salida. Podeu indicar la mida final de la imatge. Per defecte té marcada l'opció mida original, però podeu modificar-la a partir d'un percentatge o especificar una mida personalitzada per engrandir-la o empetitir-la.
   
Pràctica

Què fem amb la imatge?

 

Si ja teniu definits tots els paràmetres anteriors, ara només us falta enviar la imatge al seu destí.

  1. L'opció 2. ¿Dónde desea colocar la exploración? conté un menú desplegable amb els possibles destins de la imatge:
      • Desar-la en forma de fitxer gràfic.
      • Desar-la en forma de fitxer de text.
      • Inserir la imatge en un programa de dibuix: Paint, GIMP o qualsevol altre que tingueu al vostre ordinador i el programa d'exploració de l'escàner hagi reconegut.
      • Preparar el correu electrònic per enviar la imatge.
      • Inserir la imatge en el processador de text Word.
      • Imprimir-la directament.
  2. Seleccioneu Microsoft Word i premeu sobre el botó 4. Enviar la exploración ahora. S'obre el Word amb la imatge inserida.
  3. És molt útil desar les imatges escanejades en fitxers, per a posteriors usos. Seleccioneu a ¿Dónde desea colocar la exploración? l'opció Image file. Premeu el botó Enviar la exploración ahora. A la finestra de desar cal indicar a quina carpeta, amb quin nom i amb quin format, voleu desar la imatge.
 
Escanejar la imatge des d'un programa de dibuix. Gimp
   
 

A la pràctica anterior heu aconseguit la imatge des del mateix programari que porta l'escàner, finalment l'heu desada. També hi ha la possibilitat d'obtenir la imatge escanejada des del mateix programa de dibuix. Amb l'avantatge que una vegada obtenida ja la podem modificar al nostre gust a partir de totes les eines de què disposa el programa de dibuix. Per fer-ho utilitzarem el programa de dibuix Gimp, de programari lliure. Aquest programa el treballareu al mòdul 2 pràctica 4, lloc on està explicada la part de modificació d'imatges.

  De moment, aquí, només veurem com s'integren al programa imatges escanejades des del mateix Gimp.
   
 
  • Obriu el programa de dibuix Gimp.
  • Engegueu l'escàner i poseu-hi una imatge.
  • En el Gimp, aneu a Fitxer | Aquireix | TWAIN...
 
 
  • Ara seleccioneu el vostre escàner.
 
 
  • Feu primer una Visualització prèvia, per tal de marcar la part de la imatge a escanejar i no tota la pàgina.
 
 
  • A més, podeu ajustar la resolució, brillantor, contrast... Això depèn de model d'escàner que utilitzeu. Sempre podreu tornar-ho a modificar des del mateix Gimp.
 
 
  • Finalment premeu sobre el botó Digitalitzar. Us crea una finestra nova al Gimp amb la imatge escanejada. A partir d'aquí ja podeu actuar sobre ella, entre d'altres coses podeu desar-la amb un format adequat. Menú Fitxer | Desa i seleccioneu tipus de fitxer (gif, jpg...).
 
   
 
  La càmera de fotografia digital.
   
 

En aquesta pràctica necessitareu:

  • Càmera fotogràfica digital Mavica FD75 de Sony, o
  • Qualsevol altra càmera digital.
  Tot i que la càmera Sony de les escoles ha quedat antiquada, encara s'està utilitzant molt. La diferència de les actuals és la millora en la qualitat de les fotografies (més megapíxels) i, sobretot, amb els mitjans d'enregistrament, que en lloc de disquet, solen ser targes de memòria amb gran capacitat. Com que la finalitat de la pràctica és aconseguir fotografies, podeu fer-les amb qualsevol càmera que tingueu a l'abast.
   
  Una bona manera d'aconseguir imatges per als vostres treballs d'escola és amb la càmera digital. La seva facilitat d'ús fa que qualsevol alumne la pugui utilitzar i obtingui imatges de suficient qualitat per inserir en els treballs que realitza a l'ordinador: en els seus documents del Word, dibuixos amb el Paint o GIMP, en les presentacions del PowerPoint, Impress...
   
  A les escoles disposem de la càmera digital Mavica de Sony, que enregistra les imatges digitals en disquets de 3,5 polzades (1,44 Mb ). A la pràctica se n'explica l'ús i característiques. Tot i que totes les càmeres digitals es caracteritzen per la seva facilitat d'ús, sol variar el sistema d'enregistrar les imatges: mòduls de memòria de diferents tipus.
   
 
Càmera digital SONY MAVICA FD75
  El seu ús és molt senzill; les fotografies s'emmagatzemen com a fitxers en un disquet amb l'extensió JPG. Posteriorment, només cal posar el disquet a l'ordinador i es poden enviar les imatges a la impressora o es podran tractar amb un programa adequat com el GIMP.
   
Carregar la bateria i posar-la a la càmera
   
  1. Carregueu la bateria fent servir el carregador inclòs:
 
  • Connecteu el fil d'alimentació.
  • Inseriu la bateria en el sentit de la fletxa cap a baix fins que faci clic.
  • Per extreure-la cal fer-la lliscar cap a dalt.
  • El temps de càrrega pot variar amb el model de bateria. Normalment sol ser entre una hora i mitja i dues hores.
   
  2. Col·loqueu la bateria a la càmera:
 
  • A la part inferior de la càmera cal obrir el compartiment inferior tot movent la fletxa inferior en el sentit del gràfic i fent baixar la tapa.
  • Inseriu la bateria dins el seu compartiment.
  • Pugeu la tapa i assegureu-vos que és tancada tot escoltant un clic.
   
L'enregistrament d'imatges
   
 

Realitzeu les següents accions per poder enregistrar les imatges:

  • Traieu la tapa de l'objectiu.
  • Moveu el comandament Power per connectar l'alimentació de la càmera.
  • Poseu el commutador Play/Camera en Camera. Per la pantalla del visor electrònic apareixen les imatges d'allò que s'estigui captant en aquells moments.
  • Per posar el disquet dins la càmera moveu OPEN en el mateix sentit de la fletxa i obriu el compartiment dels disquets. La pantalla es torna blava.
  • Inseriu el disquet en la posició del gràfic fins que sentiu un clic (igual que en l'ordinador). Abans d'inserir-lo, etiqueteu-lo i mireu que no estigui protegit contra escriptura.
 
  • Tanqueu el compartiment del disquet i mireu per la pantalla del visor electrònic.
  • Premeu el botó disparador fins a la meitat del recorregut. Així es fan els ajustaments d'enfocament de forma automàtica.
  • Premeu a fons el disparador. La imatge s'enregistra al disquet. La llumeta ACCESS fa pampallugues, l'indicador de capacitat restant del disquet dóna voltes i apareix a la pantalla la paraula "RECORDING". No moveu la càmera mentre fa l'enregistrament.

La resolució estàndard és de 640 x 480 píxels. Amb els paràmetres més habituals, sense canvis de resolució o colors, en un disquet caben unes 20 fotos, aproximadament.

   
Visualitzar les imatges
   
  1. Des de la pantalla de la càmera:
 
  • Connecteu la càmera amb Power.
  • Inseriu el disquet i tanqueu la tapa.
  • Poseu commutador Play/Camera en Play.
  • Seleccioneu les fletxes amb el comandament de control i feu clic.
 
   
Treball amb les fotografies
   
 

Una vegada heu fet les fotografies, independentment amb quin tipus de càmera digital l'heu aconseguida, només cal que col·loqueu el disquet o la tarja de memòria (connectar la càmera a l'USB de l'ordinador) i segons la finalitat que vulgueu donar a les imatges podeu:

  • Treballar les imatges en un programa de retoc fotogràfic, com ara el GIMP. Obrir el fitxer de la fotografia per a fer-hi modificacions, canviar el nom dels fitxers... Consulteu la pràctica 4 del mòdul 2 de dibuix.
  • Inserir les imatges directament en un document del Word o Writer des del mateix disquet o tarja..
  • Utilitzar les imatges per a la realització d'una presentació amb el PowerPoint o l'Impress. Consulteu la pràctica 3 del mòdul 2 de dibuix.
  • Classificar les imatges en carpetes o en CD-ROM.
  • Imprimir-les directament del fitxer, des d'un programa de dibuix o des del Word o Writer.
   

Disposeu de més informació sobre el funcionament de la càmera a la web de la XTEC, a la secció de recursos audiovisuals de l'SMAV: http://www.xtec.es/audiovisuals/avdigital/m75/.

A la web d'Albert Perafita, del SMAV de Girona, trobareu un recull de propostes educatives en què ha intervingut la càmera de fotos: http://www.xtec.es/~aperafit/. Veieu la secció Propostes MAVICA.

Hi ha diferents cursos que tracten la fotografia digital, al DVDWeb hi trobareu, entre molts, els cursos:

TC01 Eines bàsiques multimèdia

DV05 Aprofitament didàctic de la imatge fixa digital

DV30 Aprofitament didàctic de la imatge fixa digital -VT

 
Pràctica
Imatges de la web
   

Una altra manera d'aconseguir imatges és des de la web. Existeixen moltes pàgines on trobar imatges, moltes presenten les imatges classificades per categories, algunes només es poden aconseguir previ pagament, però sempre se'n poden trobar d'accés lliure.

Per ajudar-vos a aconseguir una imatge determinada podeu utilitzar els "cercadors", la funció dels quals és, a partir del nom que els donem, buscar pàgines web que contenen aquesta paraula. Poden buscar en diferents idiomes, llocs del món, imatges o pàgines... Hi ha molts cercadors a Internet però la pràctica la farem amb el:

En aquesta pràctica utilitzareu:

  • El navegador d'accés a Internet
  • El Word o el Writer
  • El fitxer objectes.doc (D125\d125m1)

La finalitat de la pràctica és aconseguir imatges per confeccionar una fitxa de treball per a l'alumne. La fitxa es podrà treballar des del Word o el Writer mateix o sobre paper amb el llapis, una vegada impresa.

  1. Connecteu-vos a Internet. Des de la XTEC accediu al Google.
  2. Una vegada sou a la pàgina del Google, escriviu el nom de la imatge a buscar. Heu de buscar fruites. Comenceu per escriure "taronja". Marqueu que voleu buscar Imatges. Premeu el botó Cerca amb el Google.
  3. Us presenta totes les pàgines que ha trobat que contenen una imatge d'una taronja. Feu un clic sobre el dibuix d'una taronja que us agradi. Ara la presenta sola, juntament amb la pàgina web original del dibuix. Si la imatge està reduïda, cal que cliqueu a Visualitza la imatge a mida completa si voleu veure-la a mida real. La imatge s'ha de copiar des de la mida real, no des de mida reduïda.
  4. Feu un clic amb el botó dret del ratolí sobre la imatge. Escolliu l'opció Anomena i desa la imatge... S'obre la finestra de desar. Especifiqueu la carpeta on voleu desar la imatge i el nom del fitxer. Potser ja vagi bé el nom que proposa per al fitxer. Premeu a Desa.
  5. Busqueu cinc fruites més, per exemple: plàtan (o banana), maduixa, llimona, poma i pera. Les deseu a la vostra carpeta de treball.
  6. Podeu tancar el navegador d'Internet. Obriu el Word o el Writer. Obriu el fitxer objectes.doc (D125\d125m1). Observeu que es tracta d'una fitxa de treball en què l'alumne ha d'escriure el nom dels objectes representats. És un document en què s'han inserit les imatges i a sota de cada una s'ha inserit un quadre de text (o un marc de text), en el qual es pot escriure el nom de l'objecte si es treballa la fitxa des del Word o Writer mateix.
  7. Amb les imatges trobades a la web cal que feu una fitxa semblant. Obriu un document nou en el Word o Writer. Inseriu-hi les imatges que teniu en els fitxers. Seguidament en el Word aneu a Formato de imagen... (Formato | Imagen...), recordeu que cal tenir activada la imatge. Poseu per a cada imatge:
        • Tamaño, 4 cm d'alt i 4 cm d'amplada.
        • Posición, marqueu Flotar sobre el texto.
        • Ajuste, Ninguno.
        • Colores y líneas | Línea, a Color seleccioneu un color, i a Grosor poseu-hi 2 pto.

    En el Writer cal anar a Format | Imatge | Tipus. Modifiqueu només a Mida les dades anteriors. Després des de Contorns i Fons ajusteu el gruix del contorn i el color.

  8. Ara col·loqueu les imatges en dues columnes repartides per la pàgina. A sota cada imatge poseu-hi un quadre de text.

    En el Word aneu a Insertar | Cuadro de Texto, amb el ratolí cliqueu al lloc on el voleu posar i arrossegueu fins a la mida adequada. Amb el quadre de text activat, aneu al menú Formato | Cuadro de texto... i marqueu les opcions:

        • Ajuste: Ninguno.
        • Colores y líneas | Línea: a Color, seleccioneu un color, i a Grosor poseu-hi 2 pto.

En el Writer aneu a Insereix | Marc i D'acord. Ja us desa un marc per al text al document. Ara cal donar-li forma. Primer en modifiqueu la grandària amb els botons de control del marc quan està activat. Tot seguit cliqueu amb el botó dret sobre el marc, surt la finestra Marc. A Contorns modifiqueu les línies i a Fons el color.

  1. Quan tingueu un quadre de text fet, en feu cinc còpies, una per a cada imatge. Per copiar-lo cal que el quadre de text estigui activat; cliqueu sobre el contorn, no sobre el seu interior, amb el botó dret del ratolí, seleccioneu Copiar. Poseu-vos fora del quadre o marc, i botó dret i Enganxar. També podeufer-ho: en el Word, aneu a Edición | Copiar. Tot seguit aneu a Edición | Pegar, ho heu de fer cinc vegades, una per a cada quadre de text nou. Ara cal que col·loqueu cada quadre de text sota una imatge. I en el Writer des d' Edita i Copia i Enganxa.
  2. Deseu el fitxer, amb el nom fruites.doc o fruites.odt a la vostra carpeta de treball. Imprimiu el document.

 

 
Amunt