Enrera
Fitxers
Estadística amb el full de càlcul: usos didàctics
 
 
Documentació Descripció dels fitxers de treball
   
  Si heu instal·lat al vostre disc dur tots els materials del curs ja hi heu copiat també els llibres d'Excel que constitueixen els fitxers a què es refereixen les pràctiques del curs. Altrament, prement el botó Descàrrega podeu recuperar els esmentats fitxers de dades, que convé que copieu en un subdirectori adient, al qual accedireu quan convingui obrir el fitxer.
   
  Tot seguit s'adjunta una descripció detallada de l'estructura, el contingut i la font dels fitxers de dades estadístiques amb què treballareu en el curs D128.
   
  ATUR.XLS
   
 

És un fitxer d'Excel que conté un sol full que dóna els milers d'aturats a Espanya, al final de cada mes, des del gener de 1985 fins al desembre de 1995.

Font: La Vanguardia.

   
  BAT2.DBF
   
 

Un fitxer en format dBase que recull la informació d'uns alumnes matriculats a 2n de batxillerat i que al llarg de les pràctiques convertireu en un llibre d'Excel. Les variables són:

NOM: Irrellevant a efectes estadístics
SEXE: Codificat H/D
TORN: Règim d'estudis D (diürn) / N (nocturn)
OPCIÓ: Les diferents opcions de 2n de batxillerat
DATA NAIX.: Any de naixement
CONVOC.: Convocatòria de 2n de batxillerat


Font: Elaboració pròpia basada en el fitxer de matrícula 1996-1997 de l'IB Joanot Martorell (Esplugues)

   
  CANGUR.XLS
   
 

És un fitxer d'Excel que conté quatre fulls: Cang1, Cang2, Cang3 i Cang4. Cadascun d'aquests fulls enregistren les puntuacions obtingudes pels participants a les proves Cangur 2002 organitzades per l'SCM. Amb aquesta denominació es coneix un concurs europeu de matemàtiques que se celebra en moltes nacions.

Es plantegen 30 preguntes de resposta múltiple (A, B, C, D, E) i de dificultat creixent, agrupades en tres parts de la prova.

Per valorar les 10 preguntes de la primera part, cada concursant comença amb 7,5 punts; cada resposta encertada suma 3 punts; una pregunta amb la resposta en blanc, 0 punts; cada resposta errònia baixa 0,75 punts. Aquesta part, doncs, puntua de 0 a 37,5 punts.
La segona part es comença amb 10 punts i les puntuacions que s'atorguen són, respectivament, 4 punts, 0 punts, –1 punt. L'interval de puntuació d'aquesta part és, doncs, de 0 a 50. La tercera part es comença amb 12,5 punts i les puntuacions són, respectivament, 5 punts (encert), 0 punts (en blanc), –1,25 punt (errada). L'interval de puntuació d'aquesta part és, doncs, de 0 a 62,5.

La puntuació total de la prova, per a cada participant, s'obté sumant les de les tres parts i pot variar, doncs, entre 0 i 150 punts.

Cadascun dels quatre fulls del fitxer conté quatre variables, SEXE, TOT1, TOT2 i TOT3, que recullen el sexe de cada participant i les puntuacions obtingudes pels concursants en la primera, la segona i la tercera part, respectivament.

El full Cang1 recull els resultats del primer nivell (3ESO), el full Cang2 els del segon nivell (4ESO), el full Cang3 els d'alumnes del tercer nivell (1BAT, cicles formatius d'FP de grau mitjà) i el full Cang4 els del quart nivell (2BAT, cicles formatius superiors d'FP).

Font: Societat Catalana de Matemàtiques, organitzadora de les proves Cangur a Catalunya

   
  DADES74.XLS
   
 

Fitxer d'Excel amb un sol full que recull les dades de SEXE (D: 1 / H: 2), pes, envergadura i alçada a l'octubre de 1988 (PES1, ENV1, ALT1), a l'octubre de 1989 (PES2, ENV2, ALT2) i a l'octubre de 1990 (PES3, ENV3, ALT3) d'un conjunt d'alumnes de l'IB Joanot Martorell nascuts l'any 1974.

Font: Seminari d'Educació Física de l'IB Joanot Martorell (Esplugues)

   
  ELECCIONS.XLS
   
 

Fitxer d'Excel amb un full partits que simula el partit polític preferit per tots els 40.000 votants d'una població i que serveix per fer simulacions d'enquestes electorals. S'inclou un altre full codis on hi ha la mateixa informació però codificada numèricament.

Font: Material del curs D128

   
  ESTADÍSTICA.XLS
   
 

És un fitxer d'Excel que recull diferents aplicacions elaborades amb els recursos del programa i que permet a l'usuari treballar l'estadística descriptiva amb una variable, la correlació i la regressió amb dues variables i el càlcul dels marges d'error i de la mida de la mostra per a l'estimació d'una proporció. També s'utilitza en el curs Full de càlcul avançat .

Autor: Pep Bujosa

   
  IRIS.XLS
   
 

Fitxer esmentat en diverses publicacions d'estadística que recull dades de 150 lliris de tres varietats. Les variables són:
VARIETAT (codificada 1, 2, 3), LONGSEPA, AMPLSEPA (longitud i amplada del sèpal), LONGPETA, AMPLPETA (longitud i amplada del pètal) i ETIVAR (que explica la codificació de les variables).

Font: John M. Chambers (et alt.). "Graphical Methods for Data Analysis". Wadsworth International Group. Belmont. 1983.

   
  MATE1.XLS
   
 

Recull de dades d'alumnes de primer de BUP encaminades a dues anàlisis didàctiques: influència de la zona escolar de procedència en el rendiment; importància d'un repàs exhaustiu de temes fonamentals de l'EGB, sobretot en l'aspecte procedimental.

NOM: Irrellevant a efectes estadístics
ESCOLA: 1, 2, 3 indiquen les zones escolars en què es va classificar l'alumnat
NOTA1, NOTA2, NOTA3: Qualificacions en una prova inicial de coneixements mínims; una prova anàloga plantejada en acabar un repàs exhaustiu; una tercera prova anàloga feta quatre mesos després de l'anterior, quan ja es treballaven altres temes
FINAL: Nota qualitativa obtinguda el mes de juny pels alumnes i les alumnes del grup-classe analitzat en l'assignatura de matemàtiques

Font: Seminari de matemàtiques de l'IB Joanot Martorell

   
  MILI.XLS
   
 

Conté dades tabulades en un sol full, relatives als nois que van incorporar-se al Servei Militar els anys 1976 i 1985.

Descripció de les variables:

ALC76, FAL76 Marques de classe en l'agrupació d'alçades i freqüències relatives en cada classe (expressades en tant per mil) corresponents a la lleva de 1976.
ALC85, FAL85 Marques de classe en l'agrupació d'alçades i freqüències relatives en cada classe (expressades en tant per mil) corresponents a la lleva de 1985.
PES76, FPES76 Marques de classe en l'agrupació de pesos i freqüències relatives, donades en tant per mil, corresponents a la lleva de 1976.
PES85, FPES85 Marques de classe en l'agrupació de pesos (42 kg, 47 kg, 52 kg...) i freqüències relatives en tant per mil corresponents a la lleva de 1985.
PES2, FPES2 Marques de classe per una altra agrupació dels pesos (intervals de longitud
2 kg) i freqüències relatives en tant per mil corresponents a la lleva de 1985.

Font: Anuario Estadístico Nacional. 1986. Instituto Nacional de Estadística. Madrid.

   
  MON.XLS
   
 

Dades socioeconòmiques dels països i territoris del món. Les variables són les que s'indiquen seguidament:

PAÍS Tot i que el nom donat a la variable és país, recull els noms dels diversos països però també d'alguns territoris amb entitat pròpia
CONTINENT S'indica el continent a què pertany cada territori aplicant per a les illes els criteris de la web de l'INED
GRUP Variable categòrica codificada de l'1 al 6, en què s'han agrupat els països segons els criteris de l'obra de Catherine Marsh esmentada a les fonts, a saber: 1: Àsia; 2 Àfrica; 3: Amèrica Central i Amèrica del Sud; 4: Orient Mitjà; 5: món industrialitzat: Europa, EUA, Canadà, Austràlia, Japó; 6: antics o actuals països socialistes/comunistes
SUPERFÍCIE Superfície en km2
POBLACIÓ Població en milers d'habitants
Esp. vida Esperança de vida en néixer expressada en anys (1999)
Taxa mort. inf. Taxa de mortalitat infantil, en tant per mil (1999)
PNB Renda nacional bruta per càpita 1999, en dòlars
PIB1,
PIB2,
PIB3
Estructura de la producció 1999. Percentatges de la distribució del PIB (producte interior brut) en els tres sectors productius fonamentals
(1, agricultura; 2, indústria; 3, serveis)
Tel. mòbils Nombre de telèfons mòbils per cada 1.000 habitants (1999)
Ordinadors Nombre d'ordinadors per cada 1.000 habitants (1999)

Fonts:
Anuario El País, 2002
Gran Enciclopèdia Catalana
Catherine Marsh. Exploring Data. An introduction to Data Analysis for Social Scientists. Polity Press. Cambridge.
Web de l'INED (Institut National d'Études Démographiques. France)

   
  MORACC.XLS
   
 

Fitxer d'Excel amb tres fulls que conté la freqüència dels dies al llarg d'un any en què s'ha observat un determinat nombre d'accidents de trànsit mortals.

N. ACCID. Nombre d'accidents mortals en un dia
FREQ. Nombre de dies al llarg de l'any en què s'han donat aquest nombre d'accidents

Els fulls corresponen als anys 1982, 1983 i 1984, respectivament.

Font: Boletín Informativo. Dirección General de Tráfico del Ministerio del Interior. Madrid.

   
  NOTES.XLS
   
 

Notes de català, castellà i matemàtiques de 339 alumnes de primer de BUP al final del curs 1986-1987. Codificades de 1 a 6: Molt deficient, Insuficient, Suficient, Bé, Notable, Excel·lent.

Font: IB La Guineueta (Barcelona). Notes corresponents a alumnes del propi centre i de les seves extensions.

   
  PAU.XLS
   
 

Fitxer que recull les notes obtingudes a les PAU per l'alumnat d'un institut.

Les variables són:

VIA Vies d'accés a la universitat
LLC, LLE, HIS, FIL, ANG, OP1, OP2 i OP3 Notes dels exàmens de llengua catalana, llengua castellana, història filosofia, anglès i les tres matèries de modalitat
EXP. Mitjana de l'expedient (calculada amb excel·lent = 9; notable = 7,5; bé = 6,5; suficient = 5,5. Els insuficients no es tenen en compte)

Font: IES Secretari Coloma (Barcelona)

   
  PROBABILITAT.XLS
   
 

Fitxer d'Excel que recull tres aplicacions fetes amb els recursos propis del programa i que permet a l'usuari fer simulacions de llançaments de daus, treballar la distribució binomial i l'aproximació d'aquesta per la normal.

També es fa servir en el Curs de full de càlcul avançat (D51).

Autor: Pep Bujosa

   
  TAULES.XLS
   
 

Fitxer amb diversos fulls que recullen taules de dades de consulta estadística que se citen al llarg dels documents de fonaments del curs:

  • Valors crítics del test de Kolmogorov-Smirnov
  • Comparació dels valors de la distribució normal estàndard i algunes distribucions
    t-Student
   
  TEMPS.XLS
   
 

Fitxer amb tres fulls que recull dades meteorològiques diàries:
ANY, MES, DIA, PLUJA (en l/m2), TMAX (temperatura màxima en ºC), HREL (humitat relativa en %), VVENT (velocitat mitjana del vent en km/h), DSEQ (dies de sequera ininterrompuda), IINC (índex de risc d'incendis 0-25), ISEQ (índex de sequera), DVENT (variable alfanumèrica que indica la direcció mitjana del vent).

Els fulls corresponen a:
LL85 i LL86 Dades de l'observatori de La Llacuna (Anoia) corresponents als anys 1985 i 1986, respectivament.
SAL85 Dades de l'observatori de Saldes (Berguedà) l'any 1985.

Font: Serveis Meteorològics de Catalunya.

   
  TERCERJM.XLS
   
 

Fitxer amb dades recollides en la població de tot l'alumnat de 3r de BUP d'un institut, amb aquestes variables:

GALUMNE Dóna el nombre de germans de cada alumne/a (comptant-se ell/a)
ALPARE, ALMARE,
ALALUMNE
Donen, respectivament, l'alçada del pare, l'alçada de la mare i l'alçada de l'alumne/a
EATP (codificat d'1 a 5). Mostra l'EATP que cursava cada alumne/a (1: estadística)

Font: EATP d'estadística a l'IB Joanot Martorell (Esplugues)

   
 
Alguns d'aquests arxius de dades formaven part del material del curs presencial Fonaments d'estadística amb eines informàtiques, dissenyat per Carles Barceló i Antoni Gomà, com una col·laboració entre el PIE i el Seminari Permanent d'Estadística de l'ICE de la UAB.
Aquest curs s'ha de considerar el «precedent històric» de l'actual curs D128.
 
Amunt