PRÀCTICA

 

ATRIBUTS DELS OBJECTES


Aquesta pràctica tracta bastant de l’ordinador i gens de geometria. El seu objectiu és conèixer les possibilitats de "millorar" els objectes un cop creats.

 

Activitats

1. El nom dels punts

Amb el menú Arxiu, opció Nou, preneu un full de dibuix en blanc. En aquest dibuixeu tres punts i anomeneu-los A, B i C. Per fer-ho activeu l'eina Etiqueta del grup Aspecte

i feu clic quan el "dit" indiqui "Aquest punt". Apareix un rectangle dins del qual podeu posar un nom per al punt. En aquest cas "A". El nom pot tenir tants caràcters com vulgueu i a vegades utilitzarem aquesta possibilitat; però convindreu en què els noms dels punts no tenen perquè ser massa llargs si no afegeixen informació.

Etiqueteu els altres dos punts. Si ara activeu el punter, veureu que a l'aproximar-vos al punt us dirà "Aquesta etiqueta"; això vol dir que podeu desplaçar l'etiqueta perquè no tapi cap altre element que pugui haver-hi a prop. Proveu-ho, i veureu que no podeu allunyar massa l'etiqueta del punt al qual designa.

No tots els objectes poden rebre un nom propi: feu proves i només trobareu "amb dret a nom" les rectes i les circumferències.
 

2. L'apariència dels objectes

Encara teniu els tres punts A, B i C? Si no és així, refeu-los.

Dibuixeu les rectes que passen per A i B, per A i C, i per B i C. Us quedarà visible el triangle de vèrtexs A, B i C.

Ara bé, aquest triangle es veu però no existeix perquè no ha estat creat com a tal. No ho creieu? Passegeu-vos a prop d'ell i no veureu cap missatge "Aquest triangle".

Creeu, doncs, el triangle. No veureu cap diferència.

Per posar en evidència el triangle teniu tres possibilitats:

(1) Canviar-ne el gruix

Activeu l'eina Gruix del grup Dibuix i feu proves amb un dels tres models que veureu. El més prim és l'habitual.

(2) Pintar-lo de color

Activeu l'eina Color del grup Dibuix i feu proves. Veureu que el cursor ara pren l'aspecte de pinzell.

La paleta de colors es tanca fent clic en la part grisa de la barra d'icones.

(3) Omplir-lo de color

Activeu l'eina Omplir del grup Dibuix i feu proves. Veureu que ara el cursor pren l'aspecte de pot de pintura.

No us recomano que, durant la resta de curs, us dediqueu a omplir de color les figures. No té cap utilitat geomètrica pràctica.
Si voleu retornar el triangle al seu fons blanc habitual, torneu-lo a omplir del color que tingui en aquell moment.
 

3. Més apariències

Per a les línies teniu la possibilitat de fer-les puntejades. Es fa amb l'eina Puntejat del grup Dibuix, i a vegades és pràctic. Vosaltres mateixos.

Els punts es poden canviar de color, és clar, però també d'aspecte. Això és cosa de l'eina Modificar aparença del grup Dibuix, i més precisament de la primera línia del quadre:

De les altres línies d'aquest quadre en parlarem més endavant.

Malgrat tot, aquests canvis són puntuals, que no vol dir "de punts", sinó que no es perpetuen per al següent punt que creeu. Això es deu a l'existència d'"estils" per als objectes. Si coneixeu el Word o, encara millor, el seu editor d'equacions, entendreu de seguida què vol dir això. 

Un "estil" és una especificació per la qual sempre que es crea un punt serà circular, de mida petita i vermell, per exemple. Els "estils" de Cabri estan al menú Opcions (atenció: és un menú, o sigui, de la primera barra grisa superior), opció Preferències, pestanya Estils. Durant el curs no canvieu els estils predeterminats, com a mínim en els exercicis que heu de fer; a la vostra vida privada d'usuaris sou molt lliures de posar-los com més us plagui.
 

4. Els esborrats

Malauradament, a vegades us equivocareu i voldreu esborrar alguna línia que heu traçat. Com que no es tracta de llençar el full sencer, heu de practicar l'esborrat selectiu.

Res més senzill: marqueu amb el punter l'objecte que voleu esborrar i premeu la tecla Supr del teclat. I ja està.

Per adquirir soltesa amb la goma recupereu la figura Bici.fig que vàreu emprar a la primera pràctica. Marqueu amb el punter el centre de la roda del darrere i premeu Supr.
Què tal?

A la geometria, i això és una altra característica que la distingeix del dibuix, els objectes depenen d'aquells amb els quals es van crear. I si aquests s'esborren, tota la seva descendència desapareix amb ells.

Per sort, podeu optar pel menú Edició opció Desfer, o per tancar la finestra sense desar-la i tornar a obrir la figura.

Sigui com sigui, recupereu-la immediatament!

Ja veieu que la goma és un estri perillós. Per sort, tenim una "goma provisional" molt més intel·ligent.

Bicicleta en mà, activeu l'eina Ocultar/Mostrar del grup Dibuix.


Veureu com a la figura de la bicicleta sorgeix una bona quantitat de línies de puntets que fins llavors eren invisibles, però que es van necessitar per construir la figura i que, un cop acabada aquesta, s'"amaguen".

Si feu clic sobre una d'elles la ressuscitareu.

Entreteniu-vos, per practicar, a amagar la roda del davant de la bicicleta.
 
 

Resum

       
      En aquesta pràctica heu d'aprendre:

      (A) A donar nom als objectes geomètrics

      (B) A canviar el gruix, el color o l'aparença dels objectes, en funció de les necessitats de presentació

      (C) A esborrar els objectes de forma provisional o definitiva.