Enrera
Mòdul 6
Aprofitament didàctic de la imatge fixa digital
  Pràctica
1
2
3
4
4
   
Exercici
Exercicis
 
 
Pràctica

Elaboració de gràfics fent servir diferents eines

  La Marta ja ha elaborat la imatge trucada. Per donar credibilitat a la notícia, haurà d'elaborar una capçalera de pàgina de diari i complementar la notícia amb un gràfic de l'etapa.
  Podeu provar de refer el mateix procediment de la Marta amb el mateix disseny, o bé aplicar-hi un disseny diferent, en funció de la imatge que hàgiu trucat o de l'esport que hàgiu elegit a l'etapa anterior.
  Per fer la capçalera, ha mirat uns quants diaris esportius. Abans de començar, ja sabia que la seva notícia havia de tenir, com totes les notícies dels seus companys i companyes, un format preestablert: una capçalera de pàgina, 500 píxels d'amplada, la foto trucada ajustada a 300 píxels d'amplada, un gràfic i unes 150 paraules escrites en clau de llenguatge periodístic esportiu, amb un format determinat
 

Ha començat per la capçalera. Ha obert el GIMP i ha creat una imatge nova amb el menú Fitxer / Nou, amb les dimensions 500 x 50, i l'ha desat amb el nom titol.xcf.

   
 
   
 

Llavors, ha seleccionat l'eina Ploma de tinta per fer una línia gruixuda d'un cantó a l'altre de la imatge.A la finestra de les Opcions de l'eina ha indicat els paràmetresa de la imatge inferior.

   
 
   

Després ha situat el cursor del ratolí en un punt intermedi del cantó esquerre de la imatge, concretament, al , Ha fet un clic de ratolí i tot seguit ha desplaçat el cursor a l'altre costat de la imatge.

  Sense prèmer altre cop encara per res el ratolí, ha premut la tecla de majúscules (Shift). Això ha fet aparèixer una línia que connecta el primer punt amb el final.
  Ha mogut el ratolí fins que la línia ha quedat completament horitzontal i llavors, sense deixar de prémer la tecla de majúscules, ha clicat amb el botó esquerre per dibuixar la línia. Automàticament la línia ha quedat traçada amb les característiques que havíem posat en triar l'eina.
  La línia queda perfectament horitzontal a les coordenades
   
 
   

Tot seguit, ha incorporat el nom de la secció del diari: "Tot l'esport". Per fer-ho, ha seleccionat el vermell a la paleta de colors com a color de primer pla.

   
 
   
  Amb la mateixa eina seleccionada, canvieu la Mida a 10
   
 
   
 

Llavors, ha mogut el cursor damunt la línia negra fins que l'indicador de posició ha mostrat el punt ; després ha clicat amb el botó esquerre.

  Seguiu el procediment anterior fins a completar una línia que acabi a la coordenada
   
 
   
  Llavors, ha seleccionat el blau com a color de primer pla per fer el títol de la secció. 
   
 

Amb l'eina de text , ha escrit el text "TOT L'ESPORT", i ha ajustat el tipus de lletra, mida, color i justificació al menú Fitxer / Diàlegs / Opcions de l'eina, i movent, finalment, el text amb les tecles de fletxa del teclat.

   
 
   
 
   
 
  Per últim, ha fet dos textos més per complementar el títol amb altres informacions: pàgina, data, nom de la publicació...
   
 
   
  Ja té el títol! Ara, el gràfic: una representació molt senzilla a escala del perfil de l'etapa (240 Km), amb els noms dels ports de muntanya.
  L'exemple que segueix il·lustra la possibilitat de treballar escales i proporcions a un nivell molt senzill amb el GIMP utilitzant les coordenades que el programa mateix us presenta a la barra d'estat. Evidentment, podeu optar per fer el gràfic del perfil de la cursa aproximativament, sense recórrer a cap càlcul. Opcionalment, també podeu optar per treballar amb graella: la trobareu al menú Visualitza / Mostra la graella i Visualitza / Ajusta a la graella.
   
 
   
 

Podeu determinar els valors de la graella des del menú Edita / Preferències /Graella predeterminada.

   
 
   
  En l'exemple, la Marta ha fet el procediment sense graella.
 

Primer, la Marta ha senyalat el perfil sobre un paper mil·limetrat: 240 mil·límetres d'horitzontal i 25 mil·límetres d'altura, per representar un recorregut total de 240 quilòmetres i ports de muntanya de més de 2000 metres. Els punts quilomètrics significatius: partida de 300 metres d'altitud; als 80 Km, 200 metres d'altitud; als 100 Km, un port de 1900 metres; als 120 Km, 1000 metres; als 150 Km, un port de 1700 metres; als 180 Km, 800 metres; als 215 Km, 1000 metres; i arribada a 2200 metres d'altitud.

  Els punts que ha senyalat al paper mil·limetrat, doncs, han estat els següents: (0,3), (80,2), (100,19), (120,10), (150,17), (180,8), (215,10) i (240,22) aconseguin, així, una escala 1=100.000
  Els punts que senyalarà al GIMP seran proporcionals, però exagerant l'altura per fer més significatiu el perfil d'etapa: (0,9), (160,6), (200,57), (240,30), (300,51), (360,24), (430,30) i (480,66). És a dir, doblant els valors del quilometratge i triplicant els valors de les altures.
  El primer pas ha estat crear una imatge nova amb el GIMP:
   
 
   
  L'ha desat amb el nom grafic.xcf. Tot seguit, ha seleccionat, com a color de primer pla, el gris; ha fet clic damunt l'eina   llapis, i ha donat els valors següents al menú Fitxer / Diàlegs / Opcions de l'eina:
   
 
   
  A continuació, ha anat dibuixant la línia poligonal formada pels punts de la barra d'estat: de 0,9 (primer parell de coordenades) a 160,6 (segon parell de coordenades); de 160,6 (primer parell de coordenades) a 200,57 (segon parell de coordenades)...; i així fins al 480,66 movent-se d'un punt a l'altre amb la tecla de majúscules premuda, i clicant amb el botó esquerre a cadascun dels punts.
   
 
   
  El gràfic resultant és un gràfic invertit. Amb el menú Imatge / Transforma / Capgira verticalment ha aconseguit el gràfic:
   
 
   
 
   
  Llavors, ha seleccionat l'eina de cubell   i ha donat els valors següents al menú Fitxer / Diàlegs / Opcions de l'eina:
   
 
   
  Ha fet clic dins l'àrea interior del perfil amb el botó esquerre del ratolí per omplir-la de color:
   
 
   
 

Abans de posar-hi detalls (escales, noms dels ports de muntanya, altures), ha volgut afegir a la part inferior una àrea blanca de 20 píxels d'altura per aixecar una mica el gràfic. Per fer-ho, ha anat al menú Imatge / Mida de la imatge, i ha especificat els valors següents:

   
 
   
 

Per poder escriure a l'àrea nova, ha ajustat les dimensions de la capa a les de la imatge amb el menú Capes / Capa a mida de la imatge.

   
 
   
  ha començat a posar-hi tota mena de detalls per fer el gràfic més creïble.
   
 
   
  Podeu provar de completar-lo com el model o introduir les variacions que calgui.
 

Per fi, la Marta té totes les imatges necessàries per a la seva notícia!

   
 
Amunt